Nadal zdolal v repríze finále RG Ferrera, je v semifinále s Murraym

Rafael Nadal vracia Ferrerovi úder.
Rafael Nadal vracia Ferrerovi úder. (Autor: SITA/AP)
TASR|4. jún 2014 o 21:39

Nadal neurobil v treťom sete ani jednu nevynútenú chybu, kým v úvodných dvoch ich mal až 28.

Muži - dvojhra - štvrťfinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - David Ferrer (5-Šp.) 4:6, 6:4, 6:0, 6:1

za 154 minút

Andy Murray (V. Brit.-7) - Gael Monfils (Fr.-23) 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0

za 195 minút

Piatkové semifinále:

Rafael Nadal (Šp.-1) - Andy Murray (V. Brit.-7) / bilancia: 14:5

Ernests Gulbis (Lot.-18) - Novak Djokovič (Srb.-2) / bilancia: 1:4

PARÍŽ. Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval už do semifinále na druhom grandslame roka Roland Garros v Paríži.

Na ceste za piatym triumfom na tomto podujatí v rade ho nezastavil v repríze vlaňajšieho finále ani krajan David Ferrer, a po víťazstve 4:6, 6:4, 6:0, 6:1 za 2 hodiny a 37 minút nenašiel premožiteľa už v 33. stretnutí na parížskej antuke za sebou.

Najvyššie nasadený hráč turnaja si postupom medzi najlepšie kvarteto dvojhry udržal aj pozíciu lídra v rebríčku ATP pred Srbom Novakom Djokovičom a v semifinále vyzve Andyho Murrayho, ktorý v piatich setoch vyradil domáceho Monfilsa.

Nadal 22. zápas vyhral

Dvadsiaty ôsmy vzájomný zápas Nadala s krajanom Ferrerom sa od začiatku javil lepšie pre turnajovú päťku. Za stavu 4:4 v prvom sete najskôr Ferrer potvrdil svoje podanie a následne prerazil to Nadalove, aby sa tešil zo zisku prvého setu.

Osemnásobný šampión na kurtoch Rolanda Garrosa v druhom dejstve ešte ťažko lámal odpor súpera, no po zvládnutí dlhej výmeny v šiestom geme vyhral set 6:4.

V treťom sa už Ferrerovi nepodarilo narušiť istotu svetovej jednotky na základnej čiare. Nadal neurobil ani jednu nevynútenú chybu, kým v úvodných dvoch setoch ich mal na konte až 28.

V druhom geme štvrtého setu zmazal tri brejkbaly súpera a suverénnym spôsobom následne dokráčal za postupom do semifinále. V 28. vzájomnom súboji oboch tenistov si tak pripísal na konto už 22. triumf nad Ferrerom.

Nadal: Hlava mi to nebrala

"Z oboch strán to nebol príliš vydarený zápas. Bol som pomalý a nepredviedol som výkon hráča z Top 10. To ma zronilo najviac - môj prístup, správanie na kurte. Akoby som hodil uterák do ringu. Ovládlo ma vedomie, že nebudem v stave ešte prípadne dosiahnuť obrat," povedal Ferrer.

"Robil som priveľa chýb z bekhendu, ich množstvo bolo až ohurujúce. Hlava mi to nebrala, pretože v ostatných dvoch dňoch som trénoval najlepšie za dlhý čas, z oboch strán som fakt dobre cítil údery. Išiel som teda na kurt s upokojujúcim vedomím, že mi to pôjde," vyhlásil Nadal.

"Aj vietor asi prispel k tomu, že zrazu to bolo inak a pri tom bekhende už nastal aj akýsi mentálny blok. Bolo teda dosť zložité zmeniť vývoj zápasu. Na nastolenie novej dynamiky som potreboval potriafať viac forhendov, čo sa mi v prvom sete ešte nepodarilo."

Francúz hral s Britom päťseťák

Druhý zápas sa začal taktiež s trojhodinovým oneskorením a priebeh ho natiahol o ďalšie tri. Po úvodných dvoch setoch všetko hralo do karát Britovi Murraymu, ktorý vyhral ten druhý 6:1 a bol na najlepšej ceste za semifinálovou účasťou na Roland Garros.

Domáci Monfils však v treťom sete zabojoval a po vyrovnanom priebehu prerazil v najdôležitejšom momente podanie súpera pri víťazstve 6:4.

Štvrté dejstvo malo jasný priebeh. Monfils si za pomoci domáceho hľadiska vypracoval nedostihnuteľný náskok, využil všetky ponúknuté brejkbaly a poslal zápas do piateho setu.

V ňom však fyzicky nestačil na britského tenistu, ktorý mu uštedril kanára a prvýkrát ho zdolal na parížskej antuke.

"Začal som dobre, ale keď vietor opadol, súperov výkon išiel výrazne nahor. Niektoré údery, ktoré podobiehal, boli neskutočné. Mal som šťastie, že on tak zle vstúpil do piateho setu," cituje Murrayho BBC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal zdolal v repríze finále RG Ferrera, je v semifinále s Murraym