Nadal ukončil 8-mesačný a 12-turnajový pôst bez víťazstva

SITA|19. mar 2007 o 12:04

INDIAN WELLS 19. marca (SITA) - Na listine víťazov dvojhry na turnaji ATP Masters Series Pacific Life Open v kalifornskom Indian Wells (dotácia 3 169 600 USD, tvrdý povrch Plexipave vonku) pribudlo nové ...

INDIAN WELLS 19. marca (SITA) - Na listine víťazov dvojhry na turnaji ATP Masters Series Pacific Life Open v kalifornskom Indian Wells (dotácia 3 169 600 USD, tvrdý povrch Plexipave vonku) pribudlo nové meno - Rafael Nadal. Druhý nasadený Španiel si vo finále poradil s dvanástkou žrebu, Srbom Novakom Djokovičom za 94 minút 6:2, 7:5, zinkasoval 500 bodov do rebríčka ATP Entry, 100 bodov do hodnotenia Race a do vrecka prémiu 500 000 USD. "Hral som veľmi dobre, takmer bez chýb. Celý týždeň bol v mojom podaní veľmi dobrý. Veľmi si vážim toto turnajové víťazstvo, veď som ukončil osemmesačný pôst," povedal Nadal.

Rafael Nadal vybojoval 18. turnajový titul kariéry, z toho siedmy na turnaji série Masters, kde má vo finále pozoruhodnú bilanciu 7:1. Dvadsaťročný rodák z Manacoru na ostrove Mallorca, ktorý je suverénom najmä na antuke, vyhral prvý turnaj od Roland Garros 2006 a prelomil tak negatívnu sériu 12 turnajových účastí bez víťazstva. Na tróne v Indian Wells vystriedal po trojročnom kraľovaní svetovú jednotku Švajčiara Rogera Federera. Počas celého týždňa hral stabilne dobre, nestratil ani set a musel zohrať len jeden tajbrejk. Vo finále odohral skvelý prvý set, v ktorom nepustil svojho súpera takmer k ničomu. V druhom sa Djokovič uvoľnil, hru vyrovnal, dostal sa k viacerým brejkbalom, ale Nadal zostal na podaní až do konca zápasu nepriestrelný. "Som spokojný. Hral som agresívne a najmä údery z forhendu som dokázal meniť podľa potreby. Najmä úvod finále bol z mojej strany vynikajúci. Celý prvý set som hral neuveriteľne dobre," dodal Nadal. Z historických štatistík ešte vyplýva, že Nadal vyhral turnaj v Indian Wells ako prvý Španiel od roku 2000 a triumfu majstra jednoručného bekhendu Alexa Corretju. Zároveň ho vyhral ako prvý ľavák od roku 1998 a zápisu Čiľana Marcela Riosa.

Ešte nie 20-ročný Djokovič nepretavil svoje prvé finále na turnaji série ATP Masters do víťazstva a nevyrovnal sa tak Borisovi Beckerovi, ktorý v roku 1987 vyhral tento turnaj ešte v tínedžerskom veku. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu však nemusí smútiť, lebo po tomto turnaji po prvý raz v kariére figuruje v najlepšej desiatke rebríčka ATP Entry. "Na začiatku som bol nervózny. Prvé takéto veľké finále, veľa divákov a najmä kvalitný súper. To všetko so mnou zamávalo a bolo veľmi ťažké dostať sa do zápasu. Aj keď som v druhom sete mal príležitosti, nevyužil som ich," komentoval Djokovič. Práve nemecká legenda a trojnásobný wimbledonský víťaz Becker sledoval finále v Indian Wells Tennis Garden naživo spolu so 16 000 divákmi a na slávnostnom odovzdávaní cien potriasol obom finalistom pravicou. Djokovičovi okrem iného pošepol, že ho čaká veľká tenisová budúcnosť. Mladý Srb vzápätí kontroval vtipnou replikou: "Keď ma mama dojčila, už vtedy som sa pozeral v televízii na neho ako vyhral Wimbledon."


Dvojhra - finále:

Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (12-Srb.) 6:2, 7:5


Štvorhra - finále:

Martin Damm, Leander Paes (5-ČR/India) - Jonathan Erlich, Andy Ram (6-Izr.) 6:4, 6:4


Desať posledných víťazov mužskej dvojhry z Indian Wells Tennis Garden:

2007 Rafael Nadal (Šp.)

2006 Roger Federer (Švajč.)

2005 Roger Federer

2004 Roger Federer

2003 Lleyton Hewitt (Austr.)

2002 Lleyton Hewitt

2001 Andre Agassi (USA)

2000 Alex Corretja (Šp.)

1999 Mark Philippoussis (Austr.)

1998 Marcelo Rios (Čile)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal ukončil 8-mesačný a 12-turnajový pôst bez víťazstva