Nadal si musí na posledný veľký titul počkať

Rafael Nadal vyhral vlani tri grandslamové turnaje. Tento rok triumfoval len na antukových podujatiach.
Rafael Nadal vyhral vlani tri grandslamové turnaje. Tento rok triumfoval len na antukových podujatiach. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. nov 2011 o 15:02

Rafael Nadal skončil na Turnaji majstrov už v skupine. V nej zdolal len Mardyho Fisha a prehral s Rogerom Federerom a Jo-Wilfriedom Tsongom.

BRATISLAVA. Zdá sa, že po Turnaji majstrov by sa k úplnej tenisovej špičke mohli priblížiť David Ferrer s Jo-Wilfriedom Tsongom. Prvý nedal šancu svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi a druhý zas vo štvrtok dokázal udolať Rafaela Nadala v boji o postup do semifinále.

Sezóna Rafaela Nadala

l Australian Open – štvrťfinále, Roland Garros – víťaz, Wimbledon a US Open – finále. Vyhral turnaje v Barcelone a Monte Carle

l Z pozície jednotky ho vytlačil Novak Djokovič.

l Zápasová bilancia 66:13

Francúzsky tenista potrápil už v prvom zápase v londýnskej O2 aréne Rogera Federera.

Proti Nadalovi ukázal všetky prednosti. V ťažkom súboji nervov mal navrch a ovládol rozhodujúci tretí set.

Skoro dokonalý výkon

„Hral som skvelý tenis, som so sebou spokojný. Bol to skoro dokonalý zápas z mojej strany. Hral som agresívne a dostatočne tvrdo, nepustil som Rafu do tlaku,“ povedal Tsonga pre denník L Equipe.

„Nehral som dobre. Ak chcete vyhrať podobný zápas, musíte predviesť niečo extra, čo som ja nespravil. Jo si zaslúžil vyhrať, hral výborne,“ priznal španielsky ľavák pre oficiálnu stránku turnaja.

Nadal si opäť musí počkať na jeden z posledných veľkých titulov. Svetová dvojka vyhrala všetky štyri grandslamy, olympiádu a triumfovala aj na väčšine turnajov z kategórie masters.

Titul na Turnaji majstrov mu však stále uniká. Za päť rokov sa prebojoval do finále len raz. Vlani ho v ňom zdolal Federer. Celkovo vyhral z devätnástich zápasov len deväť.

Štatistika len potvrdzuje, že v hale sa Malorčanovi darí najmenej. V nej nemôže až tak ťažiť zo sily svojich liftovaných forhendov. Dokonale mu to ukázal Federer, ktorý mu vracal všetky pokusy rýchlymi údermi a eliminoval Španielove rýchle nohy.

Dvadsaťpäťročnému Nadalovi nepomohol ani dlhší oddych, ktorý si doprial pre Turnajom majstrov. „Bol som spokojný, ako som trénoval posledné tri týždne, ale, žiaľ, nestačilo to na dobrý zápasový rytmus,“ pokračoval pre agentúru Reuters.

Dominoval len na antuke

Po roku 2010, v ktorom ovládol tri grandslamy a jasne dominoval v rebríčku, prišla menej vydarená sezóna. Nadal dominoval len na antuke. Vyhral Roland Garros a turnaje v Monte Carle a Barcelone.

Na Wimbledone a US Open sa prebojoval do finále. V ňom nestačil na skvele hrajúceho Novaka Djokoviča.

„Koniec roka bol pre mňa ťažký. Neprežívam najlepšie obdobie. Raz ste hore, inokedy dole. Dalo by sa dlhšie hovoriť o dôvodoch, ale skrátka nemal som takú formu ako inokedy a bol som aj unavenejší,“ dodal desaťnásobný grandslamový šampión.

Nadalovi nepomohla ani jeho neoblomná povaha na kurte. Zápas s Tsongom dotiahol až do tretieho setu, ale Francúza už nedokázal zlomiť. Podľa vlastných slov sa chce teraz lepšie pripraviť na Australian Open. Pred ním ho čaká na začiatku decembra finále Davisovho pohára v Seville proti Argentíne.

„V zápasoch proti Argentíne sa nebojím. Predsa len budeme hrať na antuke, ktorá mi dáva viac času a hrať na nej je pre mňa ľahšie. Na druhej strane máme skvelý tím a kapitán môže zvoliť v zápasoch iného hráča, ktorý ma môže plnohodnotne zastúpiť,“ uzavrel najlepší antukový tenista histórie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal si musí na posledný veľký titul počkať