Nadal prichádza o body, jeho štart na US Open je neistý

Rafael Nadal počas finále Roland Garros.
Rafael Nadal počas finále Roland Garros. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|14. aug 2014 o 20:03

Rafael Nadal sa zranil na tréningu koncom júla na Malorke, pri obojručnom bekhende mal bolesti. V sobotu sa rozhodne, či bude obhajovať titul na US Open.

BRATISLAVA. V druhej polovici sezóny to mal byť veľký súboj o post svetovej jednotky.

Zatiaľ však srbský tenista Novak Djokovič pohodlne zvyšuje svoj náskok na čele svetového rebríčka, hoci na turnaji v Toronte vypadol už v treťom kole. Jeho najväčší rival Rafael Nadal je stále na maródke so zraneným zápästím.

Španielsky ľavák preto nemohol obhajovať vlaňajšie prvenstvá na turnajoch v Toronte ani v Cincinnati. Až po porade s lekármi sa v sobotu rozhodne, či bude môcť obhajovať minuloročný titul na US Open v New Yorku. Turnaj sa začne 26. augusta.

Lekári sú opatrní

Nadal hral posledný súťažný zápas 1. júla vo Wimbledone, vo štvrtom kole nečakane prehral s 19-ročným Austrálčanom Nickom Kyrgiosom. Po turnaji už nebol svetovou jednotkou, vymenil ho Djokovič.

Koncom júla si na tréningu doma na Malorke zranil pravé zápästie a odvtedy je nejasný jeho štart na poslednom grandslame roka. Lekári na klinike v Barcelone sú opatrní pri vyjadreniach o návrate na turnaje.

„Nie som ani optimista, ani pesimista. Som realista,“ povedal špecialista Ángel Ruiz-Cotorro pre denník Marca. „Liečenie prebieha podľa plánu, ale či bude Rafael schopný hrať, ukáže sa až pri plnej záťaži.“

Dvadsaťosemročný Nadal aj na svojej facebookovej stránke ukázal, že každý deň trénuje na dvorci pod dohľadom strýka Toniho. Avšak iba forhendové údery.

Zápästie pravej ruky má zabandážované, obojručný bekhend nehrá vôbec. Pri ňom cítil bolesti.

„Vo štvrtok a piatok chceme už trénovať bez bandáže a v sobotu sa definitívne rozhodneme, či poletíme do New Yorku,“ vyhlásil tréner Toni Nadal.

Djokovič zvyšuje náskok

Ak by test dopadol dobre, Nadal by nastúpil na US Open bez zápasovej prípravy. Už by nestihol žiadny turnaj.

Na sérii troch turnajov v Severnej Amerike mal obhajovať spolu 4000 bodov. Za neúčasť v Toronte mu už vypadlo tisíc, ďalšiu tisícku stratí v novom renkingu po turnaji v Cincinnati.

A v New Yorku si vlani po finálovom víťazstve nad Djokovičom pripísal dvetisíc bodov.

Teraz vedie Djokovič rebríček s 12 860 bodmi, Nadal má o 1190 bodov menej. Ak by španielsky tenista nemohol hrať ani na US Open, Djokovič by už mohol pomýšľať na oslavy ako koncoročná jednotka. Tretí v rebríčku Roger Federer má teraz stratu vyše šesťtisíc bodov.

Predtým koleno, teraz zápästie

Antukový kráľ Nadal vyhral v máji už po deviaty raz Roland Garros v Paríži, so štrnástimi grandslamovými prvenstvami sa vyrovnal Petovi Samprasovi.

Pred nimi je už len sedemnásťnásobný víťaz Federer. Nadal by sa mu mohol priblížiť, no brzdia ho zranenia.

Od júla 2012 do februára 2013 chýbal, lebo si liečil koleno. Počas sedemmesačnej prestávky klesol na piate miesto rebríčka ATP.

Pre zranenie kolena nemohol v roku 2009 obhajovať ani titul vo Wimbledone. Po famóznom návrate vyhral vlani desať turnajov a v októbri sa znova stal svetovou jednotkou.

„Samozrejme, že chcem hrať na US Open, no musím si počkať, či budem môcť bez bolesti hrať bekhendové údery,“ povedal Nadal pre španielske médiá. „Do New Yorku pôjdem, len ak budem stopercentne fit.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal prichádza o body, jeho štart na US Open je neistý