Na šampionát do Brazílie môže stále postúpiť aj Jordánsko

Cavani (v bielom) si tento rok zahral za Uruguaj aj Pohár konfederácii.
Cavani (v bielom) si tento rok zahral za Uruguaj aj Pohár konfederácii. (Autor: SITA/AP)
SITA|12. nov 2013 o 11:55

Pred stredajšími prvými stretnutiami interkontinentálnej baráže o postup na futbalové MS 2014 do Brazílie sú favoriti jasný. Mexiko a Uruguaj.

BRATISLAVA. Počas tohto a nasledujúceho týždňa vyvrcholia boje o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá sveta do Brazílie, v stredu 13. novembra sú na programe úvodné súboje interkontinentálnej baráže - Jordánsko privíta Uruguaj a Nový Zéland sa predstaví v Mexiku. Odvety sa uskutočnia o týždeň 20. novembra.

Nikto nečakal, že sa Jordánsko dostane tak ďaleko. Ázijská krajina dosiahla v kvalifikácii veľké víťazstvá nad Japonskom či Austráliou (zhodne po 2:1) a má šancu na premiérovú účasť na MS.

Historická šanca pre Jordáncov

"Tieto dva zápasy sú veľmi dôležité pre terajšiu generáciu hráčov. Je to prvýkrát, čo je Jordánsko tak blízko postupu. Mali by sme mať odvahu a sebaistotu, aby sme dosiahli náš cieľ," cituje oficiálna internetová stránka Medzinárodnej futbalovej federácie www.FIFA.com egyptského trénera Jordánska Hossama Hassana.

Uruguaj bude bojovať o majstrovstvá sveta po štvrtý raz v interkontinentálnom play-off. V rokoch 2002 a 2010 prešiel cez Austráliu, resp. Kostariku, v roku 2006 nestačil na "protinožcov". Juhoameričania disponujú obrovskou ofenzívnou silou, v útoku sa budú spoliehať na Luisa Suáreza z FC Liverpool a Edinsona Cavaniho z Paríža Saint-Germain.

Suárez bol s jedenástimi gólmi najlepším strelcom juhoamerickej časti kvalifikácie. "Perfektný výsledok? Vyhrať v Jordánsku 3:0 mojím hetrikom a potom doma 2:0 mojimi gólmi. Ale nie, vážne. Perfektné bude, keď postúpime na svetový šampionát," povedal stredopoliar Cristian Rodríguez.

Zaujímavosťou je, že naposledy, keď sa MS konali v Brazílii v roku 1950, Uruguaj získal svoj druhý titul svetového šampióna.

Nový Zéland hrá s Mexikom

Novozélanďania sa pokúsia o svoju tretiu účasť na záverečnom turnaji svetového šampionátu. Predstavili sa aj na MS 2010 v Juhoafrickej republike, kde boli súpermi Slovákov v základnej F-skupine. Ich vzájomný duel sa skončil remízou 1:1.

Oceánska krajina si zahrala medzi svetovou elitou aj v roku 1982. Podľa trénera Nového Zélandu Rickiho Herberta jeho tím nemá čo stratiť a tlak bude na Mexiku, prvý zápas sa uskutoční na štadióne Azteca v Mexico City.

"Súper má veľkú silu a keď majú jeho hráči svoj deň, vedia zdolať akýkoľvek tím. To je výzva, akej čelíme," povedal 52-ročný kormidelník. Rodák z Aucklandu sa bol pozrieť na zápase Mexika proti Paname (2:1) a podľa neho sa domáci výrazne trápili. "Postrehol som ich zraniteľnosť, nervozitu a neistotu," dodal Herbert.

Mexičania si nepripúšťajú nič iné ako postup, v prípade neúspechu by chýbali na MS prvýkrát po 24 rokoch. Naposledy neboli účastníkmi svetového šampionátu v roku 1990.

Štadión Azteca dokáže poňať viac ako 100-tisíc divákov, ktorí budú domácich hnať za víťazstvom. Stredoameričania však nemajú za sebou vydarenú kvalifikáciu, z desiatich súbojov vyhrali len dva a k tomu dosiahli päť nerozhodných výsledkov.

"Prvú vec, ktorú sme si povedali, bola, že sa nebudeme pozerať do minulosti, pretože s tým už nič neurobíme. Doma v Mexiku vyhráme a s tým istým cieľom pôjdeme aj na Nový Zéland," povedal nový kouč Mexičanov Miguel Herrera.

Program

Prvé stretnutia interkontinentálnej baráže o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie sú na programe v stredu. Odvety sú na programe v stredu 20. novembra.

Jordánsko - Uruguaj (Amman, 16.00)

Mexiko - Nový Zéland (Mexico City, 21.30)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Na šampionát do Brazílie môže stále postúpiť aj Jordánsko