Murray vyradil v Dubaji Djokoviča. Vo finále aj Federer

Andy Murray
Andy Murray (Autor: SITA/AP)
SITA|2. mar 2012 o 15:55

Federer a Murray sa stretnú v sobotňajšom finále ATP World Tour 500 v Dubaji.

DUBAJ. Švajčiarsky tenista Roger Federer a Brit Andy Murray sa stretnú v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Dubai Duty Free Tennis Championships v Dubaji.

Miestny šampión zo sezón 2003, 2004, 2005 a 2007 Federer nasadený ako druhý zvíťazil v piatkovom semifinále nad Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom, osmičkou "pavúka", za 120 minút 7:6 (5), 7:6 (6).

V tajbrejku druhej časti pritom mal kritické manko 2:6. Predtým si Murray značne nečakane poradil so srbským lídrom svetového rebríčka Novakom Djokovičom za 83 minút 6:2, 7:5.

Britovi sa napokon nevypomstilo, že v druhom sete stratil náskok 5:2. Djokovič teda nezíska štvrtý dubajský titul v rade. Murray sa dočkal satisfakcie za krutý nezdar z rovnakej fázy januárových melbournských grandslamových Australian Open (5:7 v piatom sete, duel trval 4:50 h).

Murray získal sedem gemov v rade

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič už vedie v bilancii zo seniorských vzájomných súbojov s Murraym iba 7:5. V tejto sezóne mal doposiaľ perfektnú zápasovú bilanciu 10:0 (vlani prvý raz prehral až 3. júna) a priamo v Dubaji ťahal šnúru 18 úspechov.

Ivanom Lendlom od roku 2012 trénersky vedený Murray, trojka "pavúka" a štvorka renkingu, dosiahol 22. triumf bez prerušenia na úrovni World Tour 500 či nižšej.

Dvadsaťštyriročný rodák zo škótskeho Dunblane prekonal na Blízkom východe svoj osobný rekord v podobe štvrťfinále zo sezón 2008 a 2009.

Proti úradujúcim jednotkám svetového rebríčka má teraz skóre 7:12, z toho však výrazne lichotivejšie 6:7 mimo úrovne "veľkej štvorky".

"Počas mojej kariéry som zažil niekoľko prehier, z ktorých sa mi veru ťažko zviechalo. Považujem teda za ohromné, že po Austrálii som dosiahol víťazstvo typu tohto. Azda ma to nastaví na zvyšok sezóny."

"Pochopiteľne, že každý úspech proti lídrovi renkingu je skvelý. Obojstranne to nebol nejaký úžasný zápas. Dokážem zahrať lepšie a myslím si, že Novak tiež."

"Pokúšal som sa aplikovať niektoré prvky z nášho nedávneho zápasu v Austrálii. Bolo to vtedy veľmi tesné. Dnes som zvládol, čo bolo treba, hoci v závere druhého setu mi tento duel takmer vykĺzol z rúk," povedal Murray.

Pre Djokoviča ide o najväčší debakel od prehry 3:6, 1:6 so Španielom Davidom Ferrerom na vlaňajšom novembrovom "výberovom" londýnskom šampionáte ATP World Tour Finals, vtedy však na sklonku svojej životnej sezóny nastupoval bez energie a po rôznych zdravotných problémoch.

"Dnes som prehral s lepším hráčom, Andy si počínal skvele. Naozaj kvalitne podával a ja som porobil mnoho chýb v dôležitých okamihoch."

"Celkovo sa však fyzicky aj mentálne cítim dobre. Stále sme v rannom štádiu sezóny. Pred nami sú veľmi dôležité ´tisíckové´ podujatia v Indian Wells a Miami, musím sa na tieto výzvy dobre pripraviť," podotkol Srb.

Djokovič si v dubajskom semifinále pripísal prvých desať fiftínov pri vlastnom podaní, ale v dovedna šiestej hre zápasu náhle z náskoku 30:0 čelil brejkbalu a poslal pri ňom forhend "do plota".

Na príjme v siedmom geme mal náskok 40:15, Murray však z bekhendu najprv dobre zahral v ofenzíve a potom v defenzíve. Povzbudený Brit napokon nielen upravil na 5:2 a pridal brejk v ôsmej hre, ale po chvíli aj viedol 2:0 v druhej časti.

Ďalšie forhendové zlyhanie nesúrodo, zakríknuto a bez rytmu hrajúceho Srba dodalo Britovi dve možnosti na returne za sebou a Djokovič hneď pri prvom brejkbale neťažil z dobrej prípravy útočnej pozície bekhendovou kombináciou - súper sa udržal vo výmene a vynútil si tým prepálenie forhendu.

Murrayho séria gemov sa napokon skončila až na hodnote 7, v tej chvíli viedol 6:2, 3:0. Do stavu 5:3 v druhej časti potom Brit ako podávajúci nebol vo vážnejšom ohrození, ale v deviatej hre zaváhal.

Dvojchybou dodal Djokovičovi náskok 30:0 a neskôr sa pod ťarchou brejkbalu unáhlil z bekhendovej strany, keď zrejme periférne zahliadol súperovo pošmyknutie - 5:5.

Srb však v dvanástej hre pokračoval v neistom výkone plnom chýb - pri skóre 15:30 prehnal bekhend a vzápätí sám premenil Murraymu mečbal forhendom do siete.

Del Potro po operácii zápästia 0:9 na sety proti Federerovi

Federer v dlho veľmi vyrovnanom stretnutí bez brejkbalov mal dva setbaly na príjme za stavu 6:5, ale Del Potro zvládol ofenzívu, ktorej základ položil servisom.

V tajbrejku však Juhoameričan v tejto repríze finále newyorských grandslamových US Open 2009 inkasoval minibrejk na 0:2, Švajčiarov agresívny krížny forhend privodil stav 5:2 a následný bod priamo z podania 6:2.

Tridsaťročný bazilejský rodák Federer potom urobil zbytočnú bekhendovú chybu a po chvíli už viedol iba 6:5, ale pri vlastnom servise bol nekompromisný: zakončil "vstúpeným" forhendom do odkrytej časti dvorca.

V tretej hre druhého dejstva nezužitkoval Federer tri brejkbaly za sebou, v piatom geme nepremenil jednu takúto šancu.

Napokon sa nevyhol ďalšej tajbrejkovej lotérii. Keď si nestihol dostatočne ustúpiť a poslal forhend vedľa, mal manko už 0:3 s dvojitým minibrejkom. Na podanie sa znova postavil za stavu 0:5.

Znížil na 2:5 a od skóre 2:6 predviedol "zázračný" obrat, ktorým sa vyhol črtajúcemu sa pokračovaniu. Švajčiar na tomto podujatí ešte ani raz nepustil svoj servis, v piatok dokonca ani len nečelil brejkbalu.

Niekdajší líder renkingu Federer, aktuálne tretí v počítačovom poradí, vlani vo finále v Dubaji podľahol Djokovičovi dvakrát 3:6.

Proti Del Potrovi dosiahol svoj jubilejný 10. úspech pri 2 nezdaroch (vrátane spomenutého finále US Open 2009). Od Argentínčanovho návratu po operácii zápästia je bilancia 4:0, a to bez straty čo i len setu (9:0).

So 16 titulmi grandslamový rekordér Federer nadviazal proti 23-ročnému 10. hráčovi hodnotenia Del Potrovi (bol už aj na 4. pozícii) na triumf 6:1, 6:4 z finále februárového halového turnaja v holandskom Rotterdame. Vo štvrťfinále na januárových melbournských Australian Open zvíťazil 6:4, 6:3, 6:2.

Argentínčan pricestoval do SAE ako víťaz minulotýždňového podujatia v Marseille. Od návratu na dvorce má proti členom Top 3 skóre 1:8, pričom jediný úspech tohto typu si pripísal zásluhou skreču Djokoviča v daviscupovom dueli.

Federer má v ostatných rokoch vynikajúcu štatistiku proti Juhoameričanom: vyhral 16. stretnutie za sebou, resp. 31. set. Od začiatku sezóny 2008 je jeho bilancia proti takýmto súperom 31:2, obe prehry inkasoval od Del Potra.

Švajčiar má vo finálových stretnutiach štatistiku 71:30. Proti Murraymu je jeho skóre 6:8. Naposledy si zmerali sily na koncoročnom šampionáte 2010 v britskej metropole a Federer zvíťazil 6:4, 6:2. Pred štyrmi rokmi v Dubaji prehral 7:6 (6), 3:6, 4:6. Britova bilancia vo finále na hlavnom profesionálnom okruhu je 22:9.

ico

Dvojhra - semifinále:

Andy Murray (V. Brit.-3) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:2, 7:5 za 83 minút

Roger Federer (Švaj.-2) - Juan Martín Del Potro (Arg.-8) 7:6 (5), 7:6 (6) za 120 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray vyradil v Dubaji Djokoviča. Vo finále aj Federer