Murray nemá veľký náskok. Djokovič môže byť po Turnaji majstrov opäť jednotkou

Kto bude po Masters svetovou jednotkou?
Kto bude po Masters svetovou jednotkou? (Autor: TASR/AP)
SITA|11. nov 2016 o 12:35

Všetka pozornosť sa bude sústrediť na nich. V Londýne sa rozhodne o koncoročnom lídrovi rebríčka.

PARÍŽ. Zápasmi Novak Djokovič - Dominic Thiem a Milos Raonic - Gael Monfils v základnej B-skupine sa v nedeľu začne dianie vo dvojhre na koncosezónnom výberovom šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne.

Pondelňajší žreb zároveň zaradil do A-skupiny štvoricu Andy Murray, Stan Wawrinka, Kei Nišikori a Marin Čilič.

Po odrieknutí Čecha Tomáša Berdycha a Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu budú honorovanými náhradníkmi Belgičan David Goffin a Španiel Roberto Bautista-Agut.

Náskok je tesný

Andymu Murraymu trvalo viac ako sedem rokov, kým sa 7. novembra stal svetovou jednotkou. Na vrchole túži zostať dlhšie než dva týždne.

Potrebuje na to zabrať v britskej metropole. Ťahá šnúru devätnástich zápasových víťazstiev, ktorá mu vyniesla tituly v Pekingu, Šanghaji, Viedni a Paríži-Bercy.

Na Turnaji majstrov sa 29-ročnému rodákovi zo škótskeho Dunblane v minulosti ale príliš nedarilo. Nikdy sa neprebojoval ďalej, ako do semifinále.

Keďže vedie pred Djokovičom iba o 405 bodov, za normálnych okolností by mu zrejme nestačilo zachovať trend, aby si udržal pozíciu svetovej jednotky.

Nezdolaný šampión si totiž odnesie 1500 bodov, zatiaľ čo hráč s bilanciou 0:3 nič. Už rozdiel medzi víťazstvom a neúspechom vo finále má hodnotu 500 bodov.

"Azda sa mi podarí predviesť aj na šampionáte kvalitný tenis. V predchádzajúcich rokoch som si na Masters nepočínal nejako prenikavo. V tomto prípade túžim vyrukovať s mojou najlepšou hrou a zakončiť rok pozitívne," citovala Murrayho internetová stránka Asociácie tenisových profesionálov (ATP).

Svoj post si užíva

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murray má vo svojej najúspešnejšej sezóne celkovú zápasovú štatistiku 73 výhier a deväť prehier, okrem uvedených štyroch trofejí sa radoval aj v Ríme, londýnskom Queen´s Clube i Wimbledone a na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Žreb dvojhry:

Skupina Johna McEnroa:

Andy Murray (V. Brit.-1)

Stan Wawrinka (Švaj.-3)

Kei Nišikori (Jap.-5)

Marin Čilič (Chor.-7)

Skupina Ivana Lendla:

Novak Djokovič (Srb.-2)

Milos Raonic (Kan.-4)

Gael Monfils (Fr.-6)

Dominic Thiem (Rak.-8)

"Moje postavenie na špici renkingu sa môže rátať na týždne. Pokúsim sa vychutnať si to, lebo môže prísť nezdar v Londýne a nikde nie je napísané, že sa lídrom stanem znova. Som šťastný, že som to už zvládol, azda mi správne vnútorné rozpoloženie vydrží aj na šampionáte," uviedol.

"Takmer nepochybujem, že to tak bude. Dostatočnou motiváciou je čeliť tým najlepším v zaplnenej hale," skonštatoval Murray.

Djokovič verejne pogratuloval rovesníkovi k postu svetovej jednotky, zároveň však deklaroval ambíciu zvrátiť poradie nazad vo svoj prospech.

"Blahoželám, Andy Murray! Naplno zaslúžený a tvrdo vybojovaný míľnik! Tvoja oddanosť a zanietenosť priniesli ovocie a ja som veľmi šťastný, že som v jednej ére s tebou! Intenzívne pracujem a uvidíme sa v Londýne! Som vždy náchylný prijímať výzvy, súboje najlepších ôsmich do toho presne spadajú," podotkol na facebooku Belehradčan.

Djokovič môže dosiahnuť piaty šampionátový úspech za sebou a šiesty celkovo (aj edícia 2008 v Šanghaji), čím by sa dotiahol na historického lídra Rogera Federera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray nemá veľký náskok. Djokovič môže byť po Turnaji majstrov opäť jednotkou