Zmena po viac než dvoch rokoch. Murray je tenisovou jednotkou

Stačí mu už len jedno víťazstvo. Andy Murray môže byť novou svetovou jednotkou.
Stačí mu už len jedno víťazstvo. Andy Murray môže byť novou svetovou jednotkou. (Autor: SITA/AP)
SITA|5. nov 2016 o 16:00

Brit bude 26. lídrom v histórii, prvým novým od 4. júla 2011.

PARÍŽ. Britský tenista Andy Murray sa v pondelok 7. novembra premiérovo vo svojej kariére stane jednotkou svetového rebríčka vo dvojhre, predstihne Srba Novaka Djokoviča.

Potreboval na to zdolať Kanaďana Milosa Raonica v sobotňajšom semifinále singlovej súťaže na turnaji ATP World Tour Masters 1000 BNP Paribas na tvrdom povrchu v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy.

Duel naplánovali na 16.30 h, ale súper oznámil, že zo zdravotných dôvodov nenastúpi, trápi ho zranenie pravej nohy.

"Dnes ráno som mal problém vstať z postele. Podstúpil som testy vrátane magnetickej rezonancie, našli mi trhlinku prvého stupňa v kvadricepse. Žiaľ, nie som v stave hrať proti Andymu," povedal Raonic.

Murray sa v nedeľu vo finále stretne s Američanom Johnom Isnerom.

Dvadsaťdeväťročný Murray bude na šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne 13. - 20. novembra tzv. premazávať iba 200 bodov z vlaňajška, Srb až 1300.

Sprievodne dôležité pre pondelok 7. novembra je to, že tieto porcie na základe pravidiel ATP ubudnú tenistom už v predstihu.

Večný čakateľ Andy Murray v októbri triumfoval v Pekingu, Šanghaji a Viedni. Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada figuruje na druhej pozícii v hodnotení, takto vysoko prvý raz bol už 17. augusta 2009.

Dovedna bol dvojkou 76 týždňov a pauza medzi ziskom tohto postu a dobytím vrcholu znamená nový rekord.

Trojnásobný grandslamový šampión, dvojnásobný olympijský víťaz a k tomu spoludržiteľ Davisovho pohára Murray bude najstarším novicom na vrchole hodnotenia od júna 1974, keď sa to podarilo Austrálčanovi Johnovi Newcombovi vo veku 30 rokov a 11 mesiacov.

"Dostať sa na najvyšší post nie je záležitosťou dneška, ale dvanástich mesiacov. Ostatných niekoľko mesiacov bolo najvydarenejších v mojej kariére a som veľmi hrdý na to, že sa mi napokon podarilo dosiahnuť jeden z dlhoročných cieľov," citoval Murrayho web Asociácie tenisových profesionálov (ATP).

"Prešiel si dlhú cestu, zlatko," zareagovala na novinku Murrayho mama a v prvom štádiu kariéry aj trénerka Judy Murrayová na twitteri, pridala fotku s Andym na kurte z jeho detských čias.

Rodák zo škótskeho Dunblane Murray bude 26. lídrom v histórii, prvým novým od 4. júla 2011, keď sa to podarilo práve Djokovičovi.

Srb je vo svojom treťom funkčnom období na čele od 7. júla 2014, panuje 122. týždeň v rade a dovedna 223. týždeň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zmena po viac než dvoch rokoch. Murray je tenisovou jednotkou