Verstappen je diplomatický, Alonso nie. Súboj o titul v F1 zhodnotil jedinou vetou

Fernando Alonso (vľavo) a Max Verstappen pred štartom novej sezóny F1.

Verstappen je diplomatický, Alonso nie. Súboj o titul v F1 zhodnotil jedinou vetou

Fernando Alonso (vľavo) a Max Verstappen pred štartom novej sezóny F1. (Autor: TASR/AP)
Fernando Alonso (vľavo) a Max Verstappen pred štartom novej sezóny F1.
Fernando Alonso (vľavo) a Max Verstappen pred štartom novej sezóny F1. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|29. feb 2024 o 11:30

Nová sezóna F1 sa začína sobotnou Veľkou cenou Bahrajnu.

BRATISLAVA. Neubehla ešte ani tretina predsezónnych testov a mnohí už videli Maxa Verstappena ako štvornásobného majstra sveta formuly 1.

Počas prvého testovacieho dňa bol v Bahrajne jasne najrýchlejší a v garáži Red Bullu sa mohli usmievať aj čelní predstavitelia rakúskeho tímu. 

Verstappen minulý rok vyhral devätnásť z 22 pretekov a titul získal s obrovským náskokom 290 bodov. Jednoznačne dominoval, nemal konkurenciu. 

Na otázku, či bude podobne suverénny aj tento rok, však rozhodne nedal odpoveď jeden deň predsezónnych testov. Oveľa viac napovie netradične sobotná Veľká cena Bahrajnu, ktorá odštartuje novú sezónu.

Verstappen skritizoval nabitý program

Verstappen drží fantastickú sériu. Po víťazstve vo Veľkej cene Španielska 2022 sa dostal na čelo celkového poradia jazdcov a odvtedy ho nikto z tohto postu nezosadil. Jeho šnúra trvá už 39 pretekov. 

Kým v prípade konkurenčných tímov ako Ferrari a Mercedes sa špekuluje o ich vývoji a znížení odstupu na Red Bull, dominantný jazdec posledných dvoch sezón na seba nestrháva mediálnu pozornosť.

"Vyzerá to sľubne, ale nikdy neviete, ako víkend dopadne. Čas ukáže, či sme dostatočne rýchli na to, aby sme sa opäť stali šampiónmi. Myslím si, že je lepšie na to nemyslieť a sústrediť sa na pretekanie," povedal. 

Max Verstappen (vľavo) a Sergio Pérez počas predstavenia monopostu RB20.
Max Verstappen (vľavo) a Sergio Pérez počas predstavenia monopostu RB20. (Autor: REUTERS)

Fernando Alonso v tom má jasno a na rozdiel od Verstappena vynechal zdvorilostné frázy: "Devätnásť jazdcov vie, že v sezóne 2024 nezíska titul."

Na ceste za vyrovnaním zápisu svojho predchodcu v Red Bulle Sebastiana Vettela, bude musieť Verstappen zvládnuť rekordný súťažný kalendár. Ten prvýkrát pozostáva až z 24 pretekov. 

Holanďan z toho nie je príliš nadšený. Vyjadril sa, že vedenie F1 prekročilo limit a takýto náročný rozpis pretekov nie je udržateľný. 

"Som ešte mladý, ale ďalších desať rokov to nevydržím. Milujem súťaženie, ale v určitom bode budem chcieť byť častejšie doma a mať iné priority. Momentálne to ešte ide, ale som si istý, že raz to bude inak," povedal.

Kauza, po ktorej zostali pochybnosti

Najväčším problémom Red Bullu bola v posledných dňoch kauza šéfa tímu Christiana Hornera. Podľa viacerých zdrojov mal 50-ročný Brit posielať nevhodné fotky svojej kolegyni, čo dlhodobo popiera. 

Nezávislé vyšetrovanie trvalo mesiac a verdikt padol len zopár hodín pred tým ako dvadsať pretekárov vyjde v Bahrajne na trať v rámci prvého tréningu.

Sťažnosť na Hornera bola zamietnutá, a tak zostáva vo svojej funkcii. V nej pôsobí od roku 2005 a Red Bull priviedol k siedmim jazdeckým a šiestim konštruktérskym titulom.

Hoci je táto kauza oficiálne uzavretá, pochybnosti zostali. Ľudia z prostredia F1, vrátane šéfa Mercedesu Tota Wolffa, volali po transparentnosti, no naďalej nie sú známe žiadne detaily. Oficiálne je len stanovisko Red Bullu:

"Nezávislé vyšetrovanie obvinení, ktoré boli vznesené voči pánovi Hornerovi, je ukončené. Red Bull potvrdzuje, že sťažnosť bola zamietnutá. Z úcty k všetkým zúčastneným sa preto nebudeme k veci ďalej vyjadrovať."

Max Verstappen priznal, že Horner je pre tím veľmi dôležitý a nerozmýšľal nad tým, ako by tím fungoval bez neho. "Ja sa sústredím na výkon seba a auta," povedal na tlačovej konferencii. 

Hamilton nevyhral už dve sezóny

Holanďan je ústredná postava motoristického športu. Svedčí o tom aj jeho plat.

V súčasnosti má kontrakt do roku 2028 a jeho priemerný ročný plat je vyšší ako je súčet platov pretekárov od 9. do 20. miesta tohto rebríčka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen je diplomatický, Alonso nie. Súboj o titul v F1 zhodnotil jedinou vetou