Divoká kvalifikácia v Číne. Monoposty sa kĺzali po trati, Verstappenovi škrtli dva časy

Lewis Hamilton počas kvalifikácie na šprint v rámci Veľkej cenay Číny 2024.
Fotogaléria (7)
Lewis Hamilton počas kvalifikácie na šprint v rámci Veľkej cenay Číny 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. apr 2024 o 10:37

Pole position na šprint si pôvodne vyjazdil Hamilton, ale napokon je všetko inak.

ŠANGHAJ. Piloti F1 majú za sebou poriadne divokú kvalifikáciu na sobotný šprint Veľkej ceny Číny.

Prvé dve časti kvalifikácie boli pomerne pokojné, ale v závere druhej začalo poriadne pršať a v tomto znamení sa niesla záverečná časť.

Všetky tímy tak zvolili rovnaké pneumatiky na mokrú trať. Potom sa však na trati začala poriadna divočina.

Desiatka pilotov sa na mokrej trati, na ktorej sa jazdila F1 naposledy v roku 2019 a odvtedy sa jej povrch podstatne zhoršil, doslova až kĺzala.

Jazdci si museli dávať poriadny pozor najmä v zákrutách, v ktorých často vychádzali z trate a nekontrolovane menili stopy.

Viackrát na to doplatil aj líder šampionátu Max Verstappen na Red Bulle, ktorému dokonca škrtli dva kvalifikačné časy za to, že všetkými štyrmi kolesami vyšiel z trate.

Na vedúcej pozícii sa mená neustále striedali. Na chvíľu na čele svietilo aj meno Landa Norrisa na McLarene, ale následne opäť zmizlo, keďže jeho čas rovnako škrtli.

Už sa zdalo, že pole position do sobotného šprintu si vyjazdí Lewis Hamilton na Mercedese, ale v závere sa na vedúcu priečku opäť vrátil Norris so svojím pôvodným časom.

Hamilton mal pritom k dispozícii ešte posledné kolo, počas ktorého už ako líder nemusel tlačiť na pílu. Napokon však o pole position prišiel rozhodnutím komisárov.

Z tretieho miesta do šprintu vyrazí Fernando Alonso na Aston Martine a zo štvrtej priečky odštartuje Verstappen, ktorému zaznamenali aspoň záverečné kolá.

Je však možné, že vedenie pretekov ešte poradie upraví, keďže záverečná kvalifikácia priniesla počas ôsmich minút pomerne veľký chaos.

Fotogaléria zo šprintovej kvalifikácie na Veľkej cene Číny 2024 (Formula 1)

"Bolo to divoké," povedal Norris o podmienkach. "Bola to však zábava, chytí vás to za srdce. Milé prekvapenie a dobrá pozícia na zajtra," dodal.

Časy v tretej časti kvalifikácie boli pre nepriaznivé podmienky pomalšie o viac než 20 sekúnd v porovnaní s tými prechádzajúcimi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Divoká kvalifikácia v Číne. Monoposty sa kĺzali po trati, Verstappenovi škrtli dva časy