Audi má smelé plány. Bude vyhrávať už do troch rokov od vstupu do F1?

Predstavenie Audi.
Predstavenie Audi. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. dec 2022 o 16:22

Nové pravidlá nám ako nováčikovi otvoria viac možností, vraví výkonný riaditeľ.

MNÍCHOV. Nemecký výrobca automobilov Audi sa od roku 2026 zaradí medzi továrenské tímy motoristického seriálu Formula 1. Spoločnosť zároveň dúfa, že tretí rok od začiatku pôsobenia v F1 začne vyhrávať preteky.

Audi, dcérska spoločnosť Volkswagenu, má viesť výrobu motorov a spolupracovať bude so švajčiarskou firmou Sauber, ktorá v F1 pôsobí od roku 1993.

"Prihlásili sme sa na obdobie rokov 2026-2030. V treťom roku chceme byť schopní bojovať o víťazstvá. Musíme byť realistickí. Prvý a druhý rok vedia byť náročné, no náročné je aj predvídať to, čo bude," uviedol Adam Baker, výkonný riaditeľ Audi Formula Racing GmbH.

Baker už vývoj motorov pre F1 viedol v spoločnosti BMW.

Od roku 2026 budú v seriáli platiť nové technické predpisy, podľa ktorých budú autá rovnako výkonné, no spotrebujú menej energie a bilancia emisií bude neutrálna.

"To nám ako nováčikom otvorí viac možností byť konkurencieschopnými. Všetko je regulované nákladovým stropom, každý má teda rovnaké šance a každý sa musí vyrovnať s rovnakou výzvou. A ako to v F1 býva, výzva bude obrovská. No ak odvádzate dobrú prácu, je šanca, že môžete byť v roku 2026 na čele," dodal Baker pre agentúru DPA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Audi má smelé plány. Bude vyhrávať už do troch rokov od vstupu do F1?