Svitko aj Varga zvládli Rely Dakar výborne, obaja si oproti vlaňajšku polepšili

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|19. jan 2024 o 09:55

Juraj Varga si na Dakare vybojoval pódiovú priečku.

Rely Dakar 2024 - 12. etapa

Kategória motocyklov:

1.

Kevin Benavides

Argentína

1:48:40 h

2.

Toby Price

Austrália

+ 1:00 min

3.

Luciano Benavides

Argentína

+ 1:14 min

13.

Štefan Svitko

Slovensko

+ 5:41 min

Celkové poradie:

1.

Ricky Brabec

USA

51:30:08 h

2.

Ross Branch

Botswana

+ 10:53 min

3.

Adrien van Beveren 

Francúzsko

+ 12:25 min

9.

Štefan Svitko

Slovensko

+ 1:56:28 h

BRATISLAVA. Obaja slovenskí zástupcovia na Rely Dakar zvládli prísť do cieľa a v porovnaní s minulým rokom si obaja polepšili. 

Štefan Svitko absolvoval na púštnom dobrodružstve už 15-štart. Desiatykrát sa mu podarilo zvládnuť celú rely a prísť do cieľa. 

Pred pretekmi si dával za cieľ byť v top10. Po neúspešných pokusov za dva predchádzajúce roky, sa mu to tento rok podarilo. 

V celkovom poradí obsadil 9. miesto so stratou 1:56 h na Rickyho Brabca. 

Jazdec Slovnaft Rally Teamu mal slabší štart, v úvodnej etape nabral väčšiu stratu, postupne sa však posúval dopredu. Výborne zvládol unikátnu etapu 48 hours chrono, ktorá bola rozdelená do dvoch dní. Po nej sa posunul na 9. miesto a taktickou jazdou si ho udržal. 

Jeho maximom zostáva 2. pozícia z roku 2016.

Výborne si počínal aj druhý slovenský pretekár Juraj Varga v kategórii štvorkoliek. On mal na rozdiel od Svitka výborný úvod. Po troch etapách bol dokonca na čele celkového poradia svojej kategórie. Ako prvý Slovák na Dakare vôbec.

Udržal sa tam však len jeden deň. Súperi ho neskôr predstihli, no Varga potvrdil, že medzi štvorkolkármi patrí medzi širšiu špičku.

V druhej polovici Dakaru pravidelne jazdil na 3. mieste a udržal si túto pozíciu aj v celkovom poradí. Hoci jeho odstup na dvojicu lídrov bol veľký. Za víťazom Manuelom Andujarom zaostal o viac ako 4 hodiny. 

Jazdec tímu Varga Motorsport Team je len druhým slovenským pretekárom, ktorému sa v celkovom poradí podarilo obsadiť pódiovú priečku. 

Medzi motocyklami si druhý triumf v kariére vybojoval Ricky Brabec. 

„Nebolo to ľahké. Trať bola naozaj náročná súťaž. Ross Branch a môj vlastný tím ma držali na nohách, ale nielen mňa, myslím, že sme sa držali na nohách všetci. Určite to bol pre všetkých boj až do konca. Tento raz to bolo oveľa ťažšie.

V roku 2020 sme mali od začiatku veľký náskok. Myslím, že tu sme s Rossom strávili tri dni s rozdielom niekoľkých sekúnd. Boli to tesné preteky pre nás všetkých," reagoval pre oficiálnu stránku Brabec.

V kategórii automobilov má štvrtý titul veterán Carlos Sainz starší. Prvý raz však na Dakare uspelo auto s eletrickým pohonom. Španiel zvíťazil s Audi.

"Keď tvdo pracujete, veríte si a máte okolo seba dobrý tím, drina sa vždy vyplatí. Toto auto je zvláštne a je veľmi ťažké ho riadiť. Nebolo jednoduché ho zvládnuť. Som veľmi tastny aj za Audi, že sa nám podarilo dokončiť a vyhrať tieto preteky. Aby ste tu boli v mojom veku a udržali sa na tejto úrovni, musíte predtým veľa pracovať. Neprichádza to samo. Vyplatí sa len tvrdá práca," hovoril 61-ročný Sainz.

V kategórii kamiónov zvíťazila česká posádka s vodičom Martinom Macíkom na kamióne Iveco.

Kategória štvorkoliek - 12. etapa:

1.

Alexandre Giroud

Francúzsko

2:05:14 h

2.

Manuel Andujar

Argentína

+ 15 s

3.

Juraj Varga

Slovensko

+ 18:23 min

Celkové poradie:

1.

Manuel Andujar

Argentína

64:15:53 h

2.

Alexandre Giroud

Francúzsko

+ 7:59 min

3.

Juraj Varga

Slovensko

+ 4:03:25 h

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko aj Varga zvládli Rely Dakar výborne, obaja si oproti vlaňajšku polepšili