Mormón, ktorý môže zmeniť stereotypy v NBA

Jimmer Fredette
Jimmer Fredette (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|27. jún 2011 o 14:30

Rozohrávač Jimmer Fredette prichádza do NBA ako výnimočný strelec. Ak sa však chce presadiť, musí sa výrazne zlepšiť v obrane.

BRATISLAVA. Jedným z najviac skloňovaných basketbalistov na minulotýždňovom drafte do NBA bol Jimmer Fredette.

Rozohrávača Brigham Young University si vybral z desiatej pozície tím Milwaukee Bucks, ale svoje miesto vymenili do Sacramenta Kings, ktoré si od neho sľubuje veľa.

Fredette pobláznil v poslednej sezóne fanúšikov univerzitného basketbalu. V priemere nastrieľal za svoju školu takmer 30 bodov a vyhlásili ho za najlepšieho hráča NCAA.

Neuveriteľný strelec

Dvadsaťdvaročný rodák z Glens Falls v New Yorku je neuveriteľný strelec. Dokáže trafiť takmer z každej pozície a nerobí mu problém v zápasoch dať viac ako 40 bodov. Videá s jeho akciami uchvátili množstvo ľudí na stránke youtube.

„Na univerzite som strieľal denne množstvo striel, tím to potreboval a darilo sa mi to splniť. Myslím si, že na podobnej úrovni môžem hrať aj v NBA, uvidíme, ako sa veci vyvinú,“ citovala Fredetteho yahoo.com

Odborníci sú však vo svojich vyhláseniach opatrní. Predsa len Fredette je slabší obranca a meria len 188 centimetrov, čo je dobrá výška na pozíciu stredného rozohrávača, ale nie je dostačujúca na iné pozície, kde by mohol mladík v NBA hrávať. Príčinou je hlavne to, že skôr ako prihrávku, volí vlastnú strelu. V poslednej sezóne mal na takmer 36 minút hry len štyri prihrávky.

Zámorskí novinári sa zhodujú, že Fredette sa dá ťažko prirovnávať k súčasným hráčom NBA. Mnohí píšu, že jeho štýl je podobný JJ Redickovi z Orlanda, ktorý prišiel do profiligy ako hviezda NCAA. Medzi profíkmi sa však veľmi nepresadil a v Magic ho využívajú len ako strelca z lavičky náhradníkov.

Musí sa zlepšiť v obrane

„Všetci vieme, že Jimmer je skvelý strelec. V ofenzíve je výnimočný. Musí však ukázať, že vie aj brániť. Určite by som ho neporovnával s JJ Redickom, ktorý je iným hráčom. Ak chce byť hviezdou aj v NBA, potrebuje presvedčiť trénerov o svojej obrane,“ povedal komentátor ESPN Jay Bilas.

Veľa fanúšikov si želalo, aby Fredetteho draftoval Utah Jazz. Dôvod bol jasný, Fredette je mormónskeho vyznania, ktoré má najväčšie zastúpenie práve v Salt Lake City v štáte Utah. „Bola by to zábava, ak by si ma vybral Utah, ale je tu plno iných skvelých tímov,“ dodal mladík pre suntimes.com.

Fredette svoje vyznanie prísne dodržiava. Nenadáva, nepije (mormóni nepijú ani čaj ani kávu), nefajčí a dokonca ani veľmi nechodí na párty.

aptopix_mwc_new_mexico_byu_basketball-41c6eb830ff04d47bde9438f6e2f5cd4_res.jpeg

Jeden z najlepších výkonov Fredetteho v NCAA.

Môže zmeniť stereotyp

Fredette môže zmeniť svojou hrou stereotyp, ktorý v NBA je. „Niektorí ľudia, či už z oblasti médií alebo iných budú stále rozdeľovať športovcov podľa farby pleti. Keď som ja hrával futbal v NFL, veľa ľudí hovorilo, že ako Afroameričan sa na svojej pozícii ťažko presadím. Presvedčil som ich a niečo podobné môže spraviť Fredette v NBA,“ povedal pre espn.com Douq Williams.

Williams hrával americký futbal na pozícii quartebacka za Washington Redskins a svoj tím dokázal doviesť až k zisku Super Bowlu. O tejto pozícii sa hovorí, že na nej hrajú zväčša belosi.

„Podobne, ako keď som hrával ja, bol na mňa vytváraný obrovský tlak, čo sa môže stať aj Jimmerovi. On je na tom presne rovnako, potrebuje ukázať, že má na to byť hviezdou, aj keď v NBA sú väčšinou najlepšími hráčmi Afroameričania. Farba by však nikdy nemala rozhodovať. Osobne som napríklad vždy obdivoval quarterbackov ako Peyton Manning či Tom Brady,“ dodal Williams.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Mormón, ktorý môže zmeniť stereotypy v NBA