Moravčík: Vestenický je prirodzený talent, ktorý bude strieľať góly

Naša sedemnástka čaká na ďalšiu šancu na radosť.
Naša sedemnástka čaká na ďalšiu šancu na radosť. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|24. okt 2013 o 16:29

Mierne napätie z neistoty si hráči vo štvrtok navzájom zaháňali pozitívnymi vetami, že slovenská sedemnástka si postup do osemfinále šampionátu futbalovo zaslúži.

BRATISLAVA, ABÚ ZABÍ. Jeden gólik navyše v poslednom zápase skupiny s domácim tímom Spojených arabských emirátov a zverenci trénera Ladislava Pecka sa už včera mohli pripravovať na konkrétneho súpera v osemfinále.

Slovenskí hráči, ich príbuzní, funkcionári i ďalšie články futbalového biznisu sa ubezpečovali, že zásluhou vyššej spravodlivosti by nám ten postup nemal ujsť.

„Hra mužstva sa v každom zápase zlepšovala. Proti Brazílii sme reálnu šancu na bod nemali, to je pre mňa hlavný favorit na titul. Proti Hondurasu nám ušlo víťazstvo v závere dosť nešťastne. V poslednom stretnutí s emirátmi sme ešte viac rozvinuli naše ofenzívne možnosti,“ povedal pre SME za Abú Zabí Ľubomír Moravčík.

Vesťo sa na nič nehrá

Bývalý reprezentant Československa i Slovenska je na svetovom šampionáte sedemnástok pracovne. Profesionálnemu hráčskemu agentovi mu robí radosť jeho zmluvný klient Tomáš Vestenický, ktorý je so štyrmi gólmi najlepším strelcom slovenského tímu.

„S Tomášom spolupracujem už vyše dvoch rokov. Podľa zásad Medzinárodnej futbalovej federácie mám predbežnú zmluvu s jeho rodičmi. Som rád, že dáva góly, ale našťastie nemá sklony lietať v oblakoch,“ pokračoval bývalý kreatívny špílmacher, ktorý mal vyrovnanú kopaciu techniku oboma nohami.

„V tomto je Vesťo podobný, nerobí mu problém vypáliť ľavou či pravou. Ide i prirodzený talent, ktorý sa na nič nehrá. Jeho budúcou špecializáciou bude strieľať góly a hotovo.“

Štyridsaťosemročný účastník MS v Taliansku 1990 má z profesionálneho futbalu bohaté skúsenosti.

Radšej za menej a dlhšie, ako naopak

„Ešte je priskoro vyberať, ktorá špičková zahraničná súťaž by mu najviac sedela. Chlapec má sedemnásť, futbalisti dozrievajú na profesionálne parametre priemerne v 21 rokoch. Čakajú ho teda ešte štyri roky práce, aby sa nestratil, ale presadil.“

Moravčík by bol radšej, keby jeho chránenec, ktorý je hráčom seniorského tímu Nitry, podpísal prvú zmluvu v zahraničí radšej za menšie peniaze s perspektívou väčšieho priestoru na ihrisku ako naopak.

Podľa Moravčíka má len desať až pätnásť percent z hráčov svetového šampionátu v emirátoch reálnu šancu presadiť sa v špičkových ligách.

„Konkurencia je čoraz silnejšia. A to tu ešte nahrajú tímy ako Španielsko, Anglicko či Francúzsko.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Moravčík: Vestenický je prirodzený talent, ktorý bude strieľať góly