Dni Chabiba Nurmagomedova v MMA majú byť spočítané. Končí aj ako tréner

Chabib Nurmagomedov.
Chabib Nurmagomedov. (Zdroj: Instagram/khabib_nurmagomedov)
Adrián Mečiar|8. jan 2023 o 18:15

Nurmagomedov úplne opúšťa MMA.

BRATISLAVA. V MMA je neporazený. Držal titul ľahkej váhy v UFC a kariéru ukončil s bezchybným skóre 29:0.

Vtedy tomu ešte niektorí neverili. Čakali, že to dopadne rovnako ako u mnohých ďalších zápasníkov, ktorí ohlásili koniec kariéry, ale onedlho sa vrátili.

Príbeh Chabiba Nurmagomedova je ale iný. Krátko po smrti svojho otca dal sľub mame. Po ďalšom súboji zavesí rukavice na klinec a už nebude aktívne zápasiť.

Niekoľko mesiacov ho presviedčal aj prezident UFC, no Nurmagomedov bol neoblomný. Jeho profesionálna kariéra sa definitívne skončila, hoci z prostredia MMA neodišiel.

Profiloval sa do úlohy trénera dlhoročných tímových kolegov a najnovšie už svojich zverencov. Okrem toho prišiel s vlastnou organizáciou Eagle Fighting Championship.

Tréner a promotér? To bola cesta, ktorou sa vydal. Aj to však má byť teraz na konci.

Úplný odchod z MMA

Podľa najnovších správ Nurmagomedov plánuje zanechať všetky pozície súvisiace so svetom zmiešaných bojových umení. Namiesto toho chce viac času tráviť s rodinou. Spomína sa tiež biznis, ktorý nemá súvis s MMA či politika.

Informáciu o odchode do ústrania potvrdil jeho dlhoročný tréner Javier Mendez z klubu American Kickboxing Academy v San Jose. „Nechce, aby mu ušlo to, že je otcom. Hovoril so mnou asi pred tromi týždňami a povedal mi o svojom pláne.

Plánoval sa porozprávať s tímom a informovať ich o tomto rozhodnutí. Robí to pre správne dôvody. Je to rodinne založený muž a jednoducho chce tráviť viac času s rodinou,“ uviedol Mendez pre Yahoo Sports.

Mendez viedol Nurmagomedova počas jeho kariéry v UFC a dokráčal s ním k opasku pre šampióna ľahkej váhy.

Sám Chabib sa zatiaľ priamo nevyjadril k tejto téme. Ešte v piatok ale uverejnil fotografiu s ostatnými zápasníkmi a manažérmi, ku ktorej v popise vlastne predznamenal svoj koniec s MMA.

„Tento rok bol veľmi rušný a úspešný. Bratia, dávajte na seba pozor. Verím, že toto rozhodnutie je len pre to najlepšie, všetkým vám patrí veľké objatie. Ďakujem vám, boli ste veľkým dôvodom mojich športových úspechov,“ odkázal Nurmagomedov.

V sobotu potom len prezdieľal príspevok, ktorý informoval o ukončení jeho aktivít v rámci bojových športov.

Úspešný tréner

Nurmagomedov bol po konci aktívnej zápasníckej kariéry v krátkom období veľmi úspešný na trénerskom poli. Ariel Helwani ho nedávno označil vo svojej relácii The MMA Hour za najlepšieho trénera roka 2022.

Bojovníci z jeho tímu sa pýšili vynikajúcou bilanciou, okruh zápasníkov sa navyše rozširoval. Pod Nurmagomedovom sa na svoj súboj na októbrovom UFC 280 premiérovo pripravoval napríklad Belal Muhammad, jeden z popredných bojovníkov veltrovej divízie. Muhammad si pochvaľoval progres pod Chabibovou taktovkou a zvíťazil pred limitom.

Chabibov dlhoročný sparing partner Islam Machačev ho pred niekoľkými mesiacmi nahradil na tróne ľahkej váhy do 70 kg, keď získal opasok v UFC. Pridal sa k nemu bratranec Usman Nurmagomedov, ktorý sa stal šampiónom tej istej váhovej kategórie v konkurenčnej lige Bellator.

Machačeva už o niekoľko týždňov čaká kľúčový duel proti šampiónovi perovej divízie a svetovej jednotke naprieč váhami, Alexandrovi Volkanovskému. Volkanovski by mohol byť pre Machačeva najväčšou dostupnou výzvou.

Nurmagomedov bol pre Machačeva nielen trénerom, ale rovnako mentorom. Aj preto je otázne, či ešte bude zohrávať úlohu minimálne v tomto tréningovom kempe.

Duel Machačeva a Volkanovského sa uskutoční 12. februára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Dni Chabiba Nurmagomedova v MMA majú byť spočítané. Končí aj ako tréner