Mladí Slováci majú veľký potenciál. Povedie ich prvýkrát Čech

Pavel Hapal.
Pavel Hapal. (Autor: SITA)
Pavol Spál, SITA|20. jan 2015 o 20:36

Čech Pavel Hapal tvrdí, že slovenský národný tím do 21 rokov má veľký potenciál.

BRATISLAVA. Šéfstvo nášho futbalu sa možno inšpirovalo hokejistami, ktorých vedie český tréner Vladimír Vůjtek. Moravák Pavel Hapal je prvým cudzincom, ktorý trénuje a manažuje slovenských futbalistov. Aj keď iba národný tím do 21 rokov.

„Nehovoril by som o českej ceste. Hapalovu prácu dlhodobo poznáme, pôsobí na Slovensku už niekoľko rokov. Bol našou prvou voľbou. Jasnou, prirodzenou a pre nás najideálnejšie riešenie,“ vysvetľoval prezident zväzu Ján Kováčik.

Hapal bol skvelým futbalistom, reprezentoval Československo aj Česko. Niekoľko rokov legionárčil v bundeslige i v španielskej lige. A zahral si aj Ligu majstrov proti Barcelone.

Ako tréner doviedol Žilinu do skupinovej fázy Ligy majstrov, čo sa podarilo na slovenskej scéne okrem neho iba dvom trénerom (Kozákovi a Weissovi).

Na Slovensku ako doma

„Mojím snom je raz viesť český národný tím,“ vyhlásil v minulosti Hapal. A pomaly sa šplhá k cieľu. Krátky čas bol v českej reprezentácii asistentom trénera Radu.

„Je to pre mňa veľká výzva, čaká ma skôr manažérska práca. Som rád, že si to môžem vyskúšať. Dvadsaťjednotka je druhé najvyššie reprezentačné mužstvo. Na Slovensku sa cítim ako doma, vo všetkých kluboch sa mi dobre pracovalo,“ tvrdil Hapal.

Naposledy viedol Senicu. Spolu s ním prišiel zo Záhoria aj asistent Oto Brunegraf. Hapal poznamenal, že pokračovanie tejto spolupráce bolo jeho podmienkou.

Súčasná generácia má podľa šéfa zväzu i Hapala veľký potenciál. Lídrom by mal byť opäť Ondrej Duda.

„Káder je veľmi kvalitný, dokázal to v predchádzajúcich kvalifikáciách. Aj mladšie ročníky hrajú pravidelne vo svojich kluboch. Naším cieľom je dostať sa na najbližšie veľké podujatie, čiže majstrovstvá Európy,“ tvrdil tréner.

V portfóliu má 53 hráčov. Posledný výber do 21 rokov vyhral svoju skupinu pred favorizovaným Holandskom a bol veľmi blízko k postupu.

V baráži proti Taliansku neuspel aj preto, že ho výrazným spôsobom poškodil rozhodca. Mladíci boli dlho považovaní za vzorných, ale posledný zraz výrazne poškodil ich povesť a sú spájaní s jedným z najväčších škandálov v dejinách slovenského futbalu.

Hráči vraj po súbojoch o postup na ME demolovali hotel, opíjali sa, močili do pohárov v bare, ochrankára vraj pripútali k zábradliu či využívali erotické služby.

Kováčik potvrdil, že väčšina z toho je pravda a mladíkov potrestali tak, že im nevyplatili štartovné. Trénerovi Galádovi možno aj preto nepredĺžili zmluvu.

„Preberieme to na zraze a porozprávame sa so skúsenými hráčmi, ktorí v tíme zostanú. Takáto facka nám môže prísť vhod, pretože hráči, ktorí tým prešli, budú mať ponaučenie, aby sa už takáto situácia neopakovala,“ dodal Hapal.

Postúpil iba jeden

Galád nemal ideálny vzťah s trénerom prvého tímu Jánom Kozákom. „Verím, že s pánom Kozákom nájdeme spoločnú reč. Je to vždy o komunikácii a spolupráci. Reprezentácia do 21 rokov bude podriadená prvému tímu. Ak si tréner Kozák bude chcieť niekoho vybrať – iba to uvítam. Hoci mi to skomplikuje prácu,“ tvrdil Hapal.

Národný tím do 21 rokov viedlo v dejinách samostatnosti dvanásť trénerov, ale postúpiť sa podarilo iba jednému – Dušanovi Radolskému.

Pod vedením Galáda tím dvakrát postúpil až do baráže, čo sa predtým nikomu nepodarilo. „Posledné roky boli veľmi úspešné. Výzvou je minimálne to zopakovať,“ povedal Hapal, ktorý je známy útočnou hrou.

„Nechcel by som upustiť od ofenzívy, ktorú sme všade ordinovali, ale záleží na súperovi. V kvalifikácii však bude najdôležitejšie zbierať body.“

Postup na ME si zaručia víťazi skupín, štyri najúspešnejšie z druhých tímov budú hrať baráž. „O to je šanca väčšia,“uzavrel Hapal.

((video))

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladí Slováci majú veľký potenciál. Povedie ich prvýkrát Čech