Mal byť hviezdou ligy. Stoch po pár zápasoch končí, v klube od neho čakali viac

Miroslav Stoch ešte ako hráč Slavie Praha.
Miroslav Stoch ešte ako hráč Slavie Praha. (Zdroj: REUTERS)
Igor Dopirák|18. máj 2021 o 16:00

Miroslav Stoch už nie je hráčom poľského klubu Zaglebie Lubin. Boj o miestenku na EURO 2020 dopadol fiaskom.

BRATISLAVA. "Miroslav Stoch je nepochybne hráčom s najbohatšou kariérou nielen v našom súčasnom tíme, ale aj v celej poľskej Ekstraklase," opisoval ho na začiatku februára klubový web tímu Zaglebie Lubin.

Po necelých štyroch mesiacoch si však 31-ročný stredopoliar musí hľadať nového zamestnávateľa.

Vedenie klubu vyjadrilo nespokojnosť s jeho výkonmi a rozhodlo sa nepredĺžiť s ním zmluvu.

Zaglebie obsadilo v nedávno skončenom ročníku poľskej súťaže ôsme miesto, od štvrtej pozície zaručujúcej účasť v európskych pohároch ho pritom delili len dva body.

Čakal na ponuku z MLS

"Určite sme dúfali, že Miro pomôže tímu a dá nám oveľa viac. A nielen my, ale aj fanúšikovia, trénerský štáb či samotný hráč dúfali, že to bude vyzerať lepšie," uviedol Stochov krajan a športový riaditeľ klubu Ľubomír Guldan pre klubový web.

"Pripomeňme si, že hneď, čo sme Stocha predstavili ako hráča Zaglebia Lubin, nám značná časť futbalovej komunity tlieskala," zdôraznil Guldan.

Stoch prišiel do Poľska so statusom veľkej hviezdy. Na konte má okrem štyroch zápasov v Premier League aj víťazstvo v FA Cupe, holandský, turecký či český titul.

Od svojho príchodu do Lubinu však zasiahol len do deviatich stretnutí.

"Keby sa k nám pripojil už počas zimného kempu v Turecku, možno by to bolo lepšie, ale Miro do poslednej chvíle čakal na ponuku zo zámorskej MLS," priblížil Guldan.

Chcel sa dostať na EURO 2020

Stoch si počas zimného prestupového obdobia vybral Lubin aj z dôvodu, že osobne poznal okrem Guldana aj hlavného trénera Martina Ševelu, bývalého kouča Slovana Bratislava.

"Určite sme od neho čakali viac. Nikdy nemáte záruku, že daný hráč vystrelí, ale keď sme priniesli takého uznávaného hráča, akým Stoch je, rátali sme iba s jednou vecou - že nadviaže na predchádzajúce roky, keď učaroval fanúšikom najväčších zahraničných klubov, alebo skrátka pomôže tímu," priznal Guldan.

Stoch chcel pritom v Poľsku zabojovať aj o miestenku v nominácii na blížiace sa majstrovstvá Európy.

"Jeho najväčšou motiváciou bola ochota ukázať sa trénerovi slovenskej reprezentácie Štefanovi Tarkovičovi pred blížiacim sa EURO," skonštatoval Guldan.

V klube nechcú ani Mráza

Zaglebie Lubin zároveň nepočíta ani so službami ďalšieho slovenského futbalistu Samuela Mráza. Klub sa rozhodol nevyužiť po skončení hosťovania klauzulu na odkúpenie.

Mráz by sa tak mal vrátiť do talianskeho Empoli.

"Nebudem skrývať, že sme neustále počítali s tým, že Samuel prerazí a začne strieľať góly. A to najmä preto, že v zimnom prípravnom období vyzeral veľmi zaujímavo," priznal Guldan.

"Pripomeňme, že je to hráč, ktorého pravidelne nominovali do národného tímu Slovenska. Preto mal veľkú motiváciu predviesť trénerovi Tarkovičovi svoju najlepšiu stránku dobrými výkonmi v klube," zavŕšil športový riaditeľ Zaglebia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Mal byť hviezdou ligy. Stoch po pár zápasoch končí, v klube od neho čakali viac