Keby Mečíř nevyhral, tenis by v Československu zanikol, tvrdí tréner

Miloslav Mečíř bol svetovou tenisovou štvorkou.
Miloslav Mečíř bol svetovou tenisovou štvorkou. (Autor: Reuters)
Jana Sedláková|20. dec 2021 o 11:00

Miloslava Mečířa vyhlásili za legendu slovenského športu.

BRATISLAVA. Predstavte si devätnásťročného tenistu, ktorý musí nastúpiť na dôležitý zápas, možno najdôležitejší, aký v dovtedajšej kariére hral, a bojovať o budúcnosť tohto športu vo svojej krajine.

Z dnešného pohľadu sa to zdá nepochopiteľné. Ako by jeden zápas mohol ovplyvniť budúcnosť celého športu? A prečo by chcel niekto likvidovať tenis v nejakej krajine?

V časoch socialistického Československa v 80. rokoch však stál pred takouto zložitou úlohou Miloslav Mečíř. Bolo to pri jeho debute v Davisovom pohári v roku 1983.

Mala to byť likvidácia tenisu

Československí tenisti v tom roku v prvom kole Svetovej skupiny nečakane prehrali s Paraguajom. V zostave bol vtedy aj hviezdny Ivan Lendl. Ten neskôr emigroval do USA.

Lendl mal však s komunistickým režimom v Československu už dlhšie problémy. "Ivan štartoval na zakázanej exhibícii v Južnej Afrike," spomína pre Sportnet na začiatok 80. rokov tenisový tréner Jan Kukal.

Po nečakanej prehre hrali československí tenisti proti Sovietskemu zväzu.

Jan Kukal.
Jan Kukal. (Autor: TASR)

"V ten rok sme nečakane nestačili na Paraguaj a prehra proti ZSSR mala byť zámienkou na zrušenie profesionálneho tenisu v Československu," vraví Jan Kukal, vtedajší reprezentačný tréner mužov i žien.

Ak by vtedy československí tenisti prehrali, zrejme by prišli o pozíciu tzv. štatutárnych hráčov. To bolo v ére socialistického Československa mimoriadne dôležité, aby mohli cestovať do zahraničia na turnaje.

"Na začiatku 80. rokov som sa nedobrovoľne vrátil z Rakúska, kde som pôsobil ako tréner Davis Cupu a Fed Cupu. Musel som zobrať funkciu šéfa štatutárnych hráčov v Prahe. Bola to najhoršia práca môjho života," hovorí Kukal o svojom príchode do československého tímu.

Veľký obrat

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Keby Mečíř nevyhral, tenis by v Československu zanikol, tvrdí tréner