Messi už nie je stroj na góly

Messi.
Messi. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|2. feb 2014 o 22:48

Niekedy to vyzerá, že hráme na diaľnici a nie doma na štadióne, tvrdil Alves z Barcelony. Lionel Messi nedal v španielskej lige gól z hry už od septembra – 635 minút.

BRATISLAVA. Mnohí fanúšikovia bučali, či pískali. Nou Camp - najväčšiu futbalovú arénu v Európe opúšťali nahnevane už niekoľko minút pred koncom súboja.

Ich Barcelona prvýkrát v tejto sezóne v lige prehrala doma – s Valenciou 2:3. Katalánci dohrávali bez vylúčeného Jordiho Albu (od 78 min.).

„Na ihrisku by sme mali byť pozitívne spojení s fanúšikmi a nie, že na vás budú bučať – to nám nepomáha. Niekedy to vyzerá, že hráme vonku na diaľnici a nie na vlastnom štadióne,“ sťažoval sa pre španielske médiá obranca Barcelony Dani Alves.

"Sme zvyknutí na víťazstvá, a keď príde prehra, tak to vyzerá ako pohreb. My sme však silný tím a nebojíme sa," dodal Alves.

Messi pri dvoch góloch

Jeho tím z posledných štyroch ligových zápasov vyhral iba raz. Atlético v nedeľu bodovalo naplno a Barcelona tak prišla o prvé miesto v tabuľke. Real vo večernom zápase len remizoval v Bilbau a bodovo sa na Barcelonu dotiahol.

O góly Barcelony sa už tradične postaral Lionel Messi. Na prvý prihral Sanchézovi, druhý dal Argentínčan sám z penalty.

Napriek tomu to nie je v tomto ročníku Messi, na akého sme boli zvyknutí. Na gól z hry čaká v španielskej lige od 28. septembra minulého roku – čo je už viac ako deväť zápasov – 880 (opravené 11:28, pozn.) 635 minút. (Pozn. nerátali sme zápasy, v ktorých nehral.)

Kým vlani potreboval na gól v priemere 57 minút, v tejto sezóne zhruba 120 minút.

V posledných dvoch ročníkoch (2011/12 a 2012/13) mal neuveriteľný priemer 1,35 a 1,43 gólu na zápas, v tomto zatiaľ iba 0,6. Pre mnohých útočníkov by aj toto bola dobrá bilancia, nie však pre Messiho.

Argentínčan strelil za predchádzajúce dve sezóny v La lige sotva prekonateľných 96 gólov, čo bola zhruba polovica gólov Kataláncov, špekulovalo sa, že tím je od neho absolútne závislý a bez neho sotva polovičný.

„Nie som nenahraditeľný,“ vravel Messi nedávno. V tejto sezóne dal z 59 gólov Barcelony iba deväť.

Úspešnosť iba 12 percent

Zásadný vplyv na poklese jeho produktivity majú zranenia, pre problémy so zadným stehenným svalom chýbal od novembra dva mesiace.

Argentínčan je naďalej ústrednou postavou Barcelony a dostáva sa do šancí. Nie je však efektívny ako predtým. Proti Valencii osemkrát vystrelil na bránu.

Spomedzi Barcelončanov má v španielskej lige suverénne najviac streleckých pokusov: 74, ale iba 12–percentnú úspešnosť – kým vlani takmer 40. Trebárs jeho spoluhráč Alexis Sanchéz má úspešnosť 33 percent, Pedro 31 percent.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Messi už nie je stroj na góly