Nezaočkovaného Djokoviča do Austrálie pustia, Rusku so Sputnikom nie

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|4. jan 2022 o 23:50

Novak Djokovič dostal výnimku a môže štartovať na Australian Open bez očkovania.

BRATISLAVA. Čakalo sa na to doslova do poslednej chvíle. Menej ako dva týždne pred štartom Australian Open nebolo jasné, či vôbec bude hrať najväčšia hviezda a obhajca titulu Novak Djokovič.

Ten dlhodobo odmieta očkovanie a bez neho sa hráči do Austrálie nedostanú.

Až prišla správa, že dostal medicínsku výnimku a bude môcť štartovať aj bez vakcíny. Fanúšikovia ho na sociálnych sieťach okamžite premenovali z Novak na Novax (slovná hračka v angličtine, no vax znamená žiadna vakcína, pozn. red.).

Súperi nemajú slov

V podobnom duchu však reagovali aj niektorí športoví novinári. Byron Kaye z agentúry Reuters pridal na twitter fotografiu osôb v ochranných oblekoch s popisom: "Podávači loptičiek na Australian Open prichádzajú na zápas Novaka Djokoviča."

Neskôr napísal aj status: "Ak sa vám nepáčia tvrdé austrálske opatrenia okolo koronavírusu, môžete cestovať kdekoľvek inde, alebo byť najlepším tenistom na svete," napísal.

"Bol som fanúšikom hry Novaka Djokoviča, ale tento antivaxer nemá dostať výnimku. Hanbite sa, Australian Open," písal nahnevane novinár a akademik Sreenath Sreenivasan.

Našli sa naopak aj hlasy na Djokovičovu podporu. Predovšetkým ho podporili srbské médiá či niektoré verejne činné osoby. No medzi hráčmi sa táto výnimka u mnohých nedočkala pochopenia.

"Je to zaujímavé. Ja len dúfam, že aj iní hráči, ktorí požiadali o výnimky, ich aj dostali," hovoril Austrálčan Alex de Minaur.

"Neviem, čo k tomu vlastne povedať. Ale myslím, že ak by som ja nebol zaočkovaný, nedostal by som výnimku," skonštatoval Jamie Murray, niekdajšia svetová jednotka vo štvorhre a brat kedysi veľkého rivala Djokoviča Andyho Murrayho.

Práve Andy Murray patrí k najväčším podporovateľom očkovania na okruhu. Vyzýval ostatných hráčov, aby sa zaočkovali. Sám už je zaočkovaný trikrát. "Dostal som svoj tretí mikročip. Žarty bokom, no veda je jednoducho úžasná. Ďakujem všetkým vedcom, lekárom a zdravotníkom za to, čo robia," napísal Murray na twitter pred niekoľkými dňami.

Ľudia majú právo byť cynickí

Nie je známe, na základe akej výnimky Djokovič nemusí byť zaočkovaný. V oficiálnom stanovisku organizátori iba potvrdili, že mu skutočne udelili výnimku. "Djokovič požiadal o výnimku, ktorú zastrešili dva nezávislé panely odborníkov," píše sa vo vyhlásení.

Hodnotenie výnimky prebieha anonymne. Experti by teda nemali vedieť, o akého hráča ide. Do úvahy teda nemohla prichádzať možnosť, že by k výnimke pristupovali inak preto, že o ňu žiada Djokovič.

"Austrálsky Yahoo Sports tvrdí, že pravdepodobne sa Djokovič za posledného pol roka nakazil opäť koronavírusom," píše srbský portál telegraf.rs. Túto možnosť zmienil aj portál BBC.

"Novak potvrdil, že jeho problémom je celiakia. Tá mu takmer zruinovala kariéru. Ak by sa zaočkoval, mohlo by mu to spôsobiť vážne zdravotné problémy," tvrdí iný srbský portál kurir.rs.

Naopak, v austrálskych médiách sa objavuje nespokojnosť.

"Novak Djokovič má 20 grandslamových titulov, 9 z Australian Open. Na okruhu je od roku 2003. Doposiaľ nikto nevedel, že by mal nejaký závažný zdravotný problém," hovoril v televíznom vysielaní redaktor z austrálskeho 7News Nick McCallum.

"Ľudia v štáte Victoria žili dva roky v lockdowne. Majú právo byť cynickí. Myslím si, že organizátori by nám mali povedať, na základe akej výnimky štartuje," dodal.

Sputnik nestačí

Novinár Ben Rothenberg si v areáli Australian Open všimol, že na reklamných letákoch sa Djokovič prakticky nevyskytuje. Sú tam pritom aj fotografie Sereny Williamsovej, ktorá na turnaji ani nehrá, či mladíkov Félixa Augera Aliassimeho a Francesa Tiafoeho.

Neskôr Djokoviča predsa len našiel. Na fotografii v spoločnom objatí s Francesom Tiafoem. Na nej prakticky vidieť iba Tiafoeho. "Veľmi, veľmi skryté miesto na deväťnásobného šampióna, ktorý by teoreticky mal byť pýchou turnaja," napísal.

Nie je známe, koľko hráčov ešte dostalo podobnú výnimku. Podľa ATP je 95 tenistov z prvej svetovej stovky zaočkovaných.

Jedným z nezaočkovaných je Američan Tennys Sandgren, momentálne 96. hráč sveta, dvojnásobný štvrťfinalista z Melbourne vakcináciu odmieta. O výnimku však ani nežiadal a do Austrálie nepocestuje. Informácie potvrdil Ben Rothenberg z New York Times.

Pri posudzovaní vakcinácie boli pritom organizátori mimoriadne prísni. Ešte pred Vianocami cez sociálnu sieť potvrdila svoju neúčasť inak zaočkovaná Ruska Natalia Vichľancevová. Problémom však je, že je vakcinovaná ruským Sputnikom V.

"Som spokojná so svojou hrou. Rada by som v Austrálii hrala, ale, žiaľ, Sputnik zatiaľ nie je schválený," napísala.

Vakcína Sputnik V neprešla v Austrálii registráciou. Podobne ako ani v mnohých iných krajinách sveta. Niektoré krajiny napriek tomu akceptujú ľudí zaočkovaných touto vakcínou a uznávajú im ju. Austrália medzi ne nepatrí.

Zatiaľ nie je jasné, či organizátori zverejnia detaily o tom, koľko výnimiek udelili a prípadne na základe akej výnimky štartuje Djokovič. Úvodný grandslam roka sa začína 17. januára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nezaočkovaného Djokoviča do Austrálie pustia, Rusku so Sputnikom nie