ME 2004 vo futbale: C-skupina - pondelok - súhrn

SITA|14. jún 2004 o 23:40

GUIMARAES/LISABON 14. júna (SITA) - Súhrn výsledkov pondelkových stretnutí C-skupiny na ME 2004 vo futbale:


Dánsko – Taliansko 0:0

ŽK: 29. Tomasson, 67. Helveg - 62. Cannavaro, 69. Cassano, 81. Gattuso, 90.+ Totti, rozhodovali: Mejuto Gonzalez - Alonso, Samaniego (Šp.), 30 000 divákov

Zostavy:

Dánsko: Sörensen - Helveg, Laursen, Henriksen, N. Jensen - Rommedahl, D. Jensen, Poulsen (76. Priske), M. Jörgensen (72. Perez) - Tomasson, Sand (69. C. Jensen)

Taliansko: Buffon - Panucci, Nesta, Cannavaro, Zambrotta - C. Zanetti (57. Gattuso), Perrotta - Camoranesi (68. Fiore), Totti, Del Piero (64. Cassano) - Vieri


Dáni svojou aktivitou zaskočili favorizovaných Talianov a od úvodu zamestnávali obranu súpera. Zverenci Giovanniho Trapattoniho sa dostávali pred bránku Dánska iba sporadicky, no v 13. minúte preveril gólmana Sörensena strelou z priameho kopu z 35 m Totti a brankár severanov loptu iba vyrazil na roh. Na druhej strane vyskúšal vzápätí pozornosť Buffona takisto z diaľky Helveg. Behaví Dáni poľahky zachytávali do defenzívnej pavučiny rozohrávku Talianov už v strede poľa a po stranách vyrážali do rýchlych protiútokov. V 29. min prehodil Sand brankára Buffona a lopta skončila na brvne. Rozhodca Mejuto Gonzalez však už predtým odpískal "filmovaný pád“ Tomassona. Napriek tomu, že loptu po celý prvý polčas mali vo svojej moci viac futbalisti Dánska, prvú čistú gólovú šancu mali na nohách Taliani. V 44. min najskôr Sörensen vyrazil Vieriho strelu zblízka, a potom čaroval aj pri dorážke Tottiho. Dánska odpoveď prišla hneď nato a Buffon musel vyrážať na roh strelecký pokus Martina Jörgensena. Aj po prestávke začali lepšie zverenci kouča Mortena Olsena, keď v 49. min priťukol Tomasson loptu Sandovi, jeho strelu však zblokoval obranca. O štyri minúty neskôr na druhej strane Totti pekne vysunul Zambrottu, ten však zoči-voči brankárovi loptu do siete neposlal. Gólman Sörensen sa opäť blysol v 57. min po nebezpečnej hlavičke Vieriho. V ďalších minútach prevzali kontrolu nad zápasom opäť Dáni, proti zlepšenej obrane Talianska sa však už presadzovali ťažšie ako v prvom dejstve. V 75. min ale rýchlo do šestnástky prenikol striedajúci Claus Jensen, nezištne prihral Tomassonovi, no Buffon jeho tutovku vyrazil a potom neuspel s dorážkou ani Rommedahl. V závere stretnutia už oba tímy viac dbali na pozornú obranu ako na útok a duel sa tak skončil deľbou bodov.


Hlasy po zápase:

Giovanni Trapattoni (tréner Talianska):
"Neľútostná realita ME 2004 postihla aj nás. Nedokázali sme čítať súperovi hru najmä v prvom polčase, hrali sme slabšie v strede poľa. Našťastie, po prestávke sa to dosť výrazne zlepšilo, ale bez gólového efektu. Dánski krídelníci nám narobili najmä v prvej polovici veľa starostí. V druhom sa to zlepšilo, ale naše šance sme nevyužili. Hrali sme veľmi staticky a v závere sme odpadli aj fyzicky. Remíza v žiadnom prípade neznížila naše šance uspieť na záverečnom turnaji ME."

Morten Olsen (tréner Dánska):
"Na stretnutie sme sa veľmi dobre pripravili po fyzickej i taktickej stránke. Hrali sme výborne, kombinačne a predovšetkým v prvom polčase sme mali viac šancí. Z tohto pohľadu sme mohli aj zvíťaziť. Škoda, že sa naši strelci nepresadili. Po prestávke sa Taliani dostali do tempa, vyhrávali viac osobných súbojov a skórovať mohli aj oni. Pred zápasom by sme zrejme bod s favoritom brali, mohli sme však dosiahnuť aj viac."

Thomas Sörensen (brankár Dánska):
"Neprekvapilo ma, že sme dnes držali krok s Talianmi. V posledných dvoch rokoch sme veľmi kompaktné mužstvo a vyhrali sme nad špičkovými tímami ako Anglicko či Turecko."


Švédsko - Bulharsko 5:0 (1:0)

Góly: 32. Ljungberg, 57. a 58. Larsson, 78. Ibrahimovič (z pok. kopu), 90.+ Allbäck, ŽK: 52. Linderoth, 65. Ibrahimovič - 18. I. Petkov, 22. Kirilov, 23. Jankovič, 60. Ivanov, rozhodovali: Riley - Turner, Sharp (všetci Angl.), 30 000 divákov

Zostavy:

Švédsko: Isaksson - T. Lučič (41. Wilhelmsson), Mellberg, Jakobsson, Edman - Nilsson, Linderoth, A. Svensson (76. Källström), Ljungberg - Larsson, Ibrahimovič (81. Allbäck)

Bulharsko: Zdravkov - Ivanov, Kirilov, Pažin, I. Petkov - Pejev, S. Petrov, Christov, M. Petrov (84. Lazarov) - Jankovič (62. Dimitrov) - Berbatov (76. Mančev)



V zaujímavom prvom polčase mali obe mužstvá niekoľko dobrých príležitostí. V 17. min centroval z ľavej strany M. Petrov a Jankovič mohol volejom dostať Bulharov do vedenia, mieril však tesne vedľa. Po protiútoku Švédov zasiahol I. Petkov v pokutovom území kopačkou tvár Ibrahimoviča. Rozhodca Riley nariadil nepriamy kop, z ktorého však severania vyťažili iba roh. Balkánsky výber mal loptu častejšie v moci, ale M. Petrov ani Berbatov hlavou brankára Isakssona neprekonali. Švédi sa spoliehali na kolmé prihrávky a po jednej z nich sa v 32. min ujali vedenia. Ibrahimovič si na hranici ofsajdu prebral loptu, z pravej strany postupoval sám na Zdravkova a ideálne naservíroval pred prázdnu bránku nabiehajúcemu Ljungbergovi - 1:0. Obaja si úlohy vymenili o 10 min neskôr, Ibrahimovič však hlavou minul cieľ. Po prestávke sa naďalej hral ofenzívny futbal. Bulhari v snahe vyrovnať tlačili a v 47. min spálil Christov veľkú šancu po centri M. Petrova, keď hlavou tesne minul pravú žrď. O nebezpečenstvo pred Zdravkovom sa naďalej starala dvojica Ibrahimovič - Ljungberg, po nádhernej pätičke prvého z nich Ljungberg sám trafil iba bulharského gólmana. Potom prišli veľké chvíle Henrika Larssona. Švédsky kanonier najprv hlavou a onedlho aj v páde nohou "zmrazil" Bulharov a prakticky rozhodol o osude zápasu. Zdecimovaní zverenci trénera Markova sa vytratili z ihriska a žlto-modrí mohli svoj náskok ešte prikrášliť, ale Zdravkov zachránil pred Ibrahimovičom. Útočník Ajaxu Amsterdam si všetko vynahradil v 78. min z pokutového kopu po faule Ivanova na Ljungberga v 16-ke a zvýšil na 4:0. Posledný klinec zatĺkol do bulharskej rakvy striedajúci Allbäck, ktorý v nadstavenom čase upravil na konečných 5:0.


Hlasy po zápase:

Lars Lagerbäck (tréner Švédska):
"Mohol by som povedať, že je jednoduché byť trénerom mužstva, ak v ňom hrajú futbalisti ako Henrik Larsson. Kombinačná hra Bulharov nám robila najmä v prvom polčase problémy, ale druhé dejstvo bolo z našej strany takmer ideálne."

Plamen Markov (tréner Bulharska):
"Je skvelé nielen pre švédsky tím, ale aj pre futbal, že Larsson prehodnotil svoje rozhodnutie a napokon na európskom šampionáte hrá. Zároveň však musím konštatovať, že ak by proti nám nenastúpil, stretnutie by sa vyvíjalo úplne inak. Zvyčajne nekomentujem výkon rozhodcu, ale Angličan Riley nás niekoľkokrát poškodil."

Henrik Larsson (strelec dvoch gólov Švédska):
"Nečakal som, že budem taký úspešný. S reprezentáciou som sa už pred dvoma rokmi lúčil a nikdy by mi nenapadlo, že ešte zažijem vo švédskom drese takýto nezabudnuteľný večer. Je to krásny pocit. Máme za sebou úspešný štart a dnes večer môžeme oslavovať. Zajtra však už treba myslieť na ďalší zápas. Skupinu máme dobre rozohratú, ale bolo by predčasné vidieť sa vo štvrťfinále."


Tabuľka C-skupiny:

 
1. Švédsko 1 1 5:0 3
2. Dánsko 1 1 0:0 1
  Taliansko 1 1 0:0 1
4. Bulharsko 1 1 0:5

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME 2004 vo futbale: C-skupina - pondelok - súhrn