Hodiny v knižnici i náročné tréningy. Košičanky si zvykajú na život v USA

Martina Machalová (dolný rad, druhá sprava) so spoluhráčkami z tímu na výlete.
Martina Machalová (dolný rad, druhá sprava) so spoluhráčkami z tímu na výlete. (Zdroj: Boise State University)
Patrik Fotta|14. feb 2021 o 08:00

Naučili sa skĺbiť štúdium s basketbalom.

KOŠICE. V lete sa obe sťahovali z rodných Košíc do USA. Dôvodom boli univerzitné štipendiá, ktoré získali popri študijných výsledkoch aj vďaka výkonom v drese Young Angels Košice.

Mladé basketbalistky Martina Machalová, ktorá študuje v štáte Idaho, a Sára Majorošová v Illinois si v Amerike postupne zvykajú na iný život. 

„Prísť sama na nové miesto nebolo vôbec ľahké, ale spoznala som tu skvelých ľudí, ktorí mi pomohli sa ľahšie adaptovať v tíme i mimo neho,“ priznáva Majorošová.

Zmena si vyžaduje čas

Na univerzite v štáte Illinois študuje psychológiu. Ako prváčka zatiaľ nemá v rozvrhu odborné predmety.

„Zatiaľ štúdium zvládam. V basketbale si ešte stále zvykám na iný štýl hry, ale myslím si, že sa každým tréningom do toho viac dostávam,“ tvrdí.

Jej bývalá spoluhráčka z Košíc Machalová vraví, že rozhodnutím odísť do USA spravila dôležitý krok.

„Zmena je vždy náročná, preto si vyžaduje čas. Musela som si zvyknúť na nové prostredie, ľudí či jazyk. Trávila som dlhé hodiny v knižnici, čo sa neskôr odzrkadlilo na známkach. Aj v basketbale sa začínam pomaličky udomácňovať.“

Sára Majorošová (s loptou) je v tíme jedinou Európankou.
Sára Majorošová (s loptou) je v tíme jedinou Európankou. (Zdroj: Archív S.M.)

Mamu doma otravovala s čímkoľvek

Obe sa tisícky kilometrov od domova učia zodpovednosti a samostatnosti. Najviac im chýbajú rodina a kamaráti.

„Je tu úplne iný život, na aký som bola doma zvyknutá. Chýbajú mi moji tréneri, ktorí so mnou pracovali od mládežníckych kategórií a tiež moja mamina, ktorú som mohla otravovať doslova s čímkoľvek. Za všetko som plne zodpovedná už len ja sama,“ uvedomuje si Machalová.

Jej rodičia ju zvykli doma podporovať z tribúny na každom zápase. Teraz si v noci privstanú hoci aj o tretej a sledujú ju cez internet.

Samotné štúdium je, podobne ako Slovensku, ovplyvnené pandémiou koronavírusu.

Zatiaľ čo Majorošová študuje na diaľku (online), Machalová môže tráviť čas so spolužiakmi priamo v triede. „Po tréningoch zvyknem stále utekať z jednej budovy do druhej. Získavam kondíciu navyše,“ žartuje.

Martina Machalová ešte v drese Young Angels

V tíme je jedinou Európankou

Už z Košíc boli zvyknuté skĺbiť školu a basketbal. V zámorí sa im to darí tiež, hoci začiatky neboli jednoduché.

„Prvý semester bol pre mňa náročný a zvykla som tráviť dlhé hodiny v študovni. Ukončila som ho však úspešne, za čo som veľmi rada. Mám v pláne si dobré známky udržať. Škola bude u mňa stále na prvom mieste,“ priznáva Machalová.

V tíme Young Angels Košice obe hrávali v jednom tíme s legionárkami, teraz sa nimi stali.

„Som v tíme jedinou Európankou. Moje spoluhráčky to zobrali skvelo. Nedali mi nijako pocítiť, že k ním nepatrím,“ konštatuje Majorošová.

O čosi jednoduchšiu situáciu mala v novom prostredí Machalová, keďže okrem Američaniek mala v tíme aj Španielku: „Veľmi dobre si spolu rozumieme a ťaháme ako Európanky za jeden koniec povrazu.“

Pre Martinu Machalovú (s loptou) je škola prioritou.
Pre Martinu Machalovú (s loptou) je škola prioritou. (Zdroj: Boise State University)

Halu majú otvorenú nonstop

Porovnať americkú univerzitnú ligu so slovenskou extraligou žien je podľa Majorošovej veľmi náročné.

„V Amerike sa hrá úplne iný štýl basketbalu. V tíme máme veľmi fyzické a šikovné individuálne hráčky. Z Košíc som však prišla s oveľa väčším množstvom basketbalových informácii, čo mi veľmi pomohlo," tvrdí.

Mladé Košičanky využívajú výhody, ktoré im štúdium na univerzite ponúka.

„Často chodím strieľať na kôš do haly, keďže je pre nás otvorená nonstop každý deň. Neďaleko máme veľké mesto Saint-Louis, kde rada chodievam počas voľných dní,“ hovorí Majorošová.

Machalová trávi čas najmä so spoluhráčkami, s ktorými sleduje aj americký futbal: "Zatiaľ som sa ešte stále nenaučila jeho pravidlá. Rada ale fandím našim chalanom z univerzity.“

Vďaka strave priamo v areáli školy si nemusia variť samy až tak často. Nemuselo by to totiž vždy dopadnúť dobre. „Bola by som určite schopná pripáliť aj vodu na čaj,“ pousmiala sa.

„Stravujem sa v univerzitnej jedálni, kde som mala možnosť vyskúšať rôzne nové jedlá. Naše slovenské mi však veľmi chýbajú. Už som mamine nakázala, čo mi má navariť hneď, keď sa vrátim domov.“

Sára Majorošová si zvyká na iný štýl basketbalu.
Sára Majorošová si zvyká na iný štýl basketbalu. (Zdroj: Archív S.M.)

Testujú ich trikrát do týždňa

Koronavírus v USA bežný život výrazne neovplyvňuje. Väčšina štátov má otvorené všetky obchody, zatvorené sú len interiéry reštaurácií.

Aj vďaka tomu nemajú pocit izolácie. Hygienické opatrenia však musia poctivo dodržiavať.

„Testujú nás trikrát do týždňa. Rúška musíme nosiť stále a všade okrem tréningov. Nemáme povolených fanúšikov na domáce zápasy. Závisí to však od štátu. Na niektorých vonkajších zápasoch nás prišli podporiť naši priaznivci," opisuje Majorošová.

Sára Majorošová ešte v drese Young Angels Košice

Po skončení semestra a sezóny univerzitnej ligy plánujú odchovankyne Young Angels Košice spoznávať americké štáty.

„Chcela by som navštíviť aj bývalú spoluhráčku z reprezentácie Rebeku Mikulášíkovú, ktorá hráva v štáte Ohio,“ pokračuje Majorošová.

V Bois State, kde hráva Machalová, rátajú s účasťou na finálovom turnaji. Ten sa uskutoční v Las Vegas. Po ňom by sa už mohla vrátiť domov.

„Veľmi sa však neponáhľam. S mojou spolubývajúcou máme kopu plánov. Po semestri strávime niekoľko dní u nej v Californii a potom jej na oplátku poukazujem Slovensko," dodáva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hodiny v knižnici i náročné tréningy. Košičanky si zvykajú na život v USA