Martin Kližan vyhral turnaj ATP v Mníchove

Martin Kližan sa do finále v Mníchove dostal až z kvalifikácie.
Martin Kližan sa do finále v Mníchove dostal až z kvalifikácie. (Autor: atpworldtour.com)
SITA|3. máj 2014 o 16:31

Slovák Martin Kližan zdolal Taliana Fogniniho 2:1 na sety a stal sa víťazom tenisového turnaja ATP v Mníchove.

Finále turnaja ATP v Mníchove

Fabio Fognini (Tal.-1) - Martin Kližan (SR) 6:2, 1:6, 2:6

BRATISLAVA. Slovenský tenista Martin Kližan získal v nedeľu druhý singlový titul na okruhu ATP, keď v pozícii kvalifikanta triumfoval na antukovom turnaji v Mníchove.

Vo finále dvojhry si napriek problémom s brušným svalstvom poradil s najvyššie nasadeným Talianom Fabiom Fogninim za 1:27 h v troch setoch 2:6, 6:1 a 6:2.

Odvezie si aj auto

Kližan nadviazal na triumf z halového podujatia v ruskom Petrohrade z roku 2012, kde v dueli o cennú trofej rovnako zdolal Fogniniho.

Zverenec českého trénera Martina Damma si z bavorskej metropoly odnáša prémiu 77.315 eur, 262 bodov do svetového rebríčka ATP Entry a odvezie si nové auto BMW.

Kližan bol po zisku titulu spokojný. "Dnes to bol bláznivý zápas. V priebehu deviatich dní som odohral osem duelov a pred finále som sa necítil dobre. Nevzdával som sa však a snažil som sa bojovať o každú loptičku," povedal slovenský tenista počas slávnostného ceremoniálu.

"Som veľmi šťastný, že sa mi ako kvalifikantovi podarilo vyhrať mníchovský turnaj. Byť na listine víťazov s takými hráčmi ako Roger Federer či Michael Stich je veľká česť."

V novom vydaní rebríčka poskočí o 50 miest na 61. priečku. Kližan je vôbec prvým kvalifikantom, ktorý v Mníchove získal titul.

Na okruhu ATP sa naposledy podobný kúsok podaril Francúzovi Nicolasovi Mahutovi vlani na tráve v holandskom Hertogenboschi.

Fognini po finálovej prehre netajil sklamanie. "Dnes to nebol môj deň. Nie som spokojný s predvedeným výkonom. Postup do finále si cením, no záverečný zápas mi vôbec nevyšiel. Napriek tomu ďakujem všetkým za podporu, cítil som sa v Mníchove ako doma."

Tvrdí, že Kližan vo finále zranenie len predstieral, aby ho vyviedol z hry. "Dúfam, že Martin sa teraz cíti už lepšie ako počas zápasu. Bolo to podľa môjho názoru z jeho strany divadlo. Uvídíme, koľko zápasov ešte v tomto roku takýmto spôsobom vyhrá," citovala Fogniniho nemecká agentúra dpa.

Premenil prvý mečbal

Kližan hneď v úvodnom geme stratil vlastné podanie. Slovenský daviscupový reprezentant následne kontroval rebrejkom, no Fognini potom získal štyri hry v rade a prvý set vyhral.

Za stavu 1:4 Kližan tlmočil fyzioterapeutovi, že má problémy s brušným svalstvom, no so sebazaprením pokračoval v zápase a v druhom dejstve sa dostal do zápasu. Skvele podával i returnoval, ničil súpera z forhendu a Fogninimu dovolil uhrať iba jediný gem.

Kližanovi sa darilo aj ďalej a hneď v úvode tretieho setu opäť zobral Talianovi podanie. Fognini bol čoraz viac frustrovaný.

Hádal sa s empajrovým rozhodcom, čo vyústilo v penalizáciu v podobe straty fiftínu a Kližan sa ujal vedenia 2:0.

Slovenský tenista po zisku ďalších dvoch gemov odskočil Fogninimu na 4:0 a šancu na zisk titulu už z rúk nepustil. Za stavu 5:2 premenil po winneri pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Povedali po finále

Dominik Hrbatý (slovenský davsicupový rekordér): "Gratulujem Martinovi k druhému titulu. Je to veľký úspech. Po posledných mesiacoch tvrdej práce si to zaslúžil. Je to odmena za zmenu, ktorú vo svojom tenisovom živote urobil. Gratulujem aj Martinovi Dammovi k obrovskému kusu práce, ktorú pri Kližovi vykonal. Dúfam, že Kližo bude pokračovať v tom, čo začal. Ak áno, nebude to jediný úspech, ktorý v tomto roku dosiahne. Ak sa poučil z krízy a zostane nohami na zemi a pri tvrdej práci, myslím si, že čoskoro bude naspäť tam, kde už raz bol. Ešte raz gratulujem celému tímu a Kližkovi."

ATP v Mníchove

Štvorhra - finále:

Jamie Murray, John Peers (V. Brit./Aus.-3) - Colin Fleming, Ross Hutchins (V. Brit.) 6:4, 6:2

Online prenos

Kližan vyhral, premenil hneď prvý mečbal. Zápas trval hodinu a 30 minút. Štatistika: Fognini - Kližan esá 4:5, dvojchyby 1:5. Využité brejkbaly Fognini 3:7, Kližan 5:5.

tenis_lipticka_15.jpg 2:5 - Tretí set. Posledný gem vyhral Fognini ľahko, ale len s ním znížil na 2:5. Kližan bude mať dve možnosti podávať na víťazstvo v turnaji.

tenis_lipticka_15.jpg 1:4 - Tretí set. Martin Kližan sa blíži k víťazstvu napriek tomu, že zrejme neustále bojuje aj so žalúdočnými ťažkosťami. Viacerými skrátenými loptičkami mení rytmus hry a darí sa mu.

tenis_lipticka_15.jpg 0:3 - Tretí set. Kližan už v rozhodujúcom sete vedie 3:0. O ošetrenie požiadal aj Fognini.

tenis_lipticka_15.jpg 0:2 - Tretí set. Frustrovaný Fognini rozmlátil raketu, v treťom sete už prehráva 0:2. Kližan hrá veľmi bojovne.

tenis_lipticka_15.jpg 0:1 - Tretí set. Kližan vyhral v treťom sete hneď prvý Fogniniho servis a vedie opäť 1:0 na gemy.

Po 55 minútach teda nasleduje rozhodujúce dejstvo. Slovák stále zjavne má zdravotný hendikep, ale dokázal mu prispôsobiť svoju taktiku a predvádza disciplinovanejší, pracovitejší a výbojnejší tenis ako súper.

tenis_lipticka_15.jpg 1:6 - Druhý set. Martin Kližan po výbornej hre v druhom sete jasne dominoval. Súperovi dovolil len jedinú hru. Štatistika druhého setu Fognini - Kližan: Esá 1:1, dvojchyby 0:1. Využité brejkbaly Fognini 0:0, Kližan 2:2.

tenis_lipticka_15.jpg 1:4 - Druhý set. Kližan hrá v druhom sete oveľa lepšie a darí sa mu získavať svoj servis. Viacerými výbornými údermi sa dostal do zápasu.

tenis_lipticka_15.jpg 0:2 - Druhý set. Kližan vyhral v druhom sete aj prvý súperov servis a prichádza zrejme jeho šanca na otočenie zápasu.

tenis_lipticka_15.jpg 0:1 - Druhý set. Kližan v zápase prvýkrát vedie na hry až v druhom sete. Prvé podanie si v ňom pomerne hladko vyhral.

tenis_lipticka_15.jpg 6:2 - Prvý set. Pomerne ľahko za 27 minút vyhral Talian Fognini prvý set finálového zápasu so Slovákom Martinom Kližanom 6:2. Štatistika Fognini - Kližan: Esá 0:1, dvojchyby 1:3. Využité brejkbaly Fognini 3:4, Kližan 1:1.

tenis_lipticka_15.jpg 5:2 - Prvý set. Až štvrté vlastné podanie sa Kližanovi podarilo vyhrať v prvom sete. Fognini bude však za stavu 5:2 podávať na výhru v prvom sete.

tenis_lipticka_15.jpg 4:1 - Prvý set. Martin Kližan nevyhral ani tretí vlastný servis v zápase. Následne si vyžiadal konzultáciu so zdravotníkmi, podľa gestikulácie sa zrejme sťažoval na problémy v oblasti brucha.

tenis_lipticka_15.jpg 2:1 - Prvý set. Kližan si v zápase neudržal ani druhý vlastný servis a opäť ho stratil.

tenis_lipticka_15.jpg 1:1 - Prvý set. Prvé Fogniniho podanie však Kližan po sérii skvelých úderov cez zhodu vyhral a stav v prvom sete vyrovnal na 1:1.

tenis_lipticka_15.jpg 0:1 - Prvý set. Slovák hneď v prvej hre prehral vlastný servis. Talian Fognini začal sebavedomo.

1. hra - Martin Kližan začal na podaní. Obaja tenisti hrajú v dlhých rukávoch, v Mníchove je však dnes príjemnejšie počasie ako v sobotu.

ATP Mníchov dvojhra - semifinále

Martin KLIŽAN (SR) - Tommy Haas (2-Nem.) 6:3, 6:2

Fabio Fognini (1-Tal.) - Jan-Lennard Struff (Nem.) 6:3, 6:1

ATP World Tour 250 Portugal Open v portugalskom Oeirase

Dvojhra - semifinále:

Tomáš Berdych (ČR-1) - Victor Hanescu (Rum.) 6:2, 6:2

Carlos Berlocq (Arg.) - Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 7:6 (6), 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Martin Kližan vyhral turnaj ATP v Mníchove