Malé MS v Sofii, v utorok začnú Cibulková s Pironkovovou

Dominika Cibulková mala nevyrovnanú sezónu.
Dominika Cibulková mala nevyrovnanú sezónu. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. okt 2014 o 12:54

V základnej skupine Sredec sú aj Nemka Andrea Petkovicová a Španielka Carla Suárezová-Navarrová.

SOFIA. Zápasom slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej s domácou držiteľkou voľnej karty Cvetanou Pironkovovou v základnej skupine Sredec sa v utorok o 17.00 h SEČ v Arene Armeec v bulharskej Sofii začne šiesty ročník koncosezónneho výberového podujatia WTA Garanti Koza Tournament of Champions. Bude sa hrať na tvrdom povrchu, turnaj má celkovú dotáciu 750 000 USD.

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka Cibulková je dvojkou týchto tzv. malých MS a v jej skupine sú aj Nemka Andrea Petkovicová a Španielka Carla Suárezová-Navarrová. V skupine Serdika si o postup do sobotňajšieho "krížového" semifinále zahrajú Ruska Jekaterina Makarovová (11.), "wild card" vyzbrojená Talianka Flavia Pennettová (15.), Francúzka Alizé Cornetová (20.) a Španielka Garbine Muguruzová-Blancová (23.), ktorá je náhradníčkou za Austrálčanku Samanthu Stosurovú. Na šancu čakajú Češka Karolína Plíšková a Ukrajinka Elina Svitolinová.

"Súperky si tradične nechcem vyberať, ale som rada, že Stosurová odriekla účasť," priznala v sobotu večer, teda ešte pred nedeľňajším žrebom, Cibulková pre agentúru SITA už z dejiska.

Proti 27-ročnej semifinalistke Wimbledonu 2010 Pironkovovej (41.) má značne povzbudzujúcu bilanciu 6:1, naposledy ju prekonala práve na "harde" pod strechou predvlani na jeseň v Moskve 6:2, 6:3. Jedinú prehru inkasovala v 1. kole londýnskych OH 2012 vo wimbledonskom areáli, nevyspytateľnej Plovdivčanke tráva vždy svedčila.

S takisto 27-ročnou Petkovicovou (17.) síce Cibulková po dvoch tohtoročných prehrách (februárový bratislavský Fed Cup a augustové New Haven) stojí nepriaznivo 1:2, ale Nemka s balkánskymi koreňmi neprežíva práve najvydarenejšie obdobie. Po rýchlej rozlúčke v Luxemburgu so slzami v očiach priznala: "Momentálne sa nemám príliš dobre - zdravotne aj v súkromí. V tejto chvíli akosi nie som v stave hrať tenis." Navyše, charizmatická semifinalistka Roland Garros 2014 "Petko" možno trochu bude mať v podvedomí budúcotýždňové pražské finále Pohára federácie proti Češkám.

Dvadsaťšesťročnú len o centimeter vyššiu Surezovú-Navarrovú (18.) rozdrvila Cibulková tento rok v 3. kole Australian Open, teda svojho zatiaľ životného turnaja, jednoznačne 6:1, 6:0.

"Je to posledné podujatie v roku, dám do toho všetko," povedala Cibulková (12.) pred svojím vstupom do turnaja pre rebríčkovo najvyššie postavené víťazky tohtoročných akcií so štatútom International. Dobyvateľka takéhoto titulu z prelomu februára a marca v mexickom Acapulcu dodala: "Prvá polovica roka bola pre mňa skvelá, ale v druhej sa nenaplnili moje očakávania. Sama som teraz zvedavá, akými výsledkami sa to uzavrie. V príprave sme dosť zamakali, pracovali sme na niektorých konkrétnych veciach, cítila som sa na kurte dobre. Trošku sa mi však zase ozvala noha, pár dní to chcelo rehabilitáciu a nemohli sme do toho ísť až tak, ako sme plánovali."

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka si už v sobotu podvečer zatrénovala na mieste činu: "V prvom rade je dôležité, že noha držala. Musím zaklopať, je to sľubné a dúfam, že to aj zostane v poriadku. Podklad je tu úplne iný ako v NTC, na dreve a dosť podobný Linzu. Odskakuje to značne vysoko. Hala mi veľmi pripomína tú košickú, v ktorej sme v roku 2007 odohrali pamätné fedcupové stretnutie so Srbkami."

Prvé tri ročníky Turnaja majsteriek sa uskutočnili v rezorte Nusa Dua na indonézskom ostrove Bali, postupne triumfovali Francúzka Aravane Rezaiová a dva razy Srbka Ana Ivanovičová. Predvlani sa pri premiére podujatia v Sofii radovala Ruska Naďa Petrovová a minulý rok Rumunka Simona Halepová. V rokoch 2015 - 2019 sa "malé" MS uskutočnia v čínskom Ču-chaji v týždni po singapurskom "veľkom" šampionáte. Turnaj bude mať inovovaný formát s rozšírením počtu účastníčok dvojhry a so zaradením štvorhry, ponúkne dovedna 2,15 milióna USD.

Na troch ročníkoch štartovala Daniela Hantuchová. V sezóne 2010 obsadila štvrté miesto, v roku 2011 prehrala vo štvrťfinálovom 1. kole (pri vtedajšom k.o.-systéme, napokon si však ako náhradníčka ešte zahrala o tretiu priečku a neuspela), predvlani inkasovala tri prehry v základnej skupine. Magdaléna Rybáriková v sezóne 2009 prehrala oba duely v základnej skupine (pôvodný formát bol štyri skupiny po tri tenistky).

Utorňajší program (časy sú uvedené v SEČ)

Skupina Sredec:

Dominika Cibulková (SR-2) - Cvetana Pironkovová (Bul.-8) / začiatok o 17.00 h

Andrea Petkovicová (Nem.-4) - Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-5) / začiatok nie pred 19.00 h

Skupina Serdika:

Flavia Pennettová (Tal.-3) - Alizé Cornetová (Fr.-6) / začiatok nie pred 21.00 h

Rozdelenie hráčok:

Skupina Sredec:

Dominika Cibulková (SR-2)

Andrea Petkovicová (Nem.-4)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-5)

Cvetana Pironkovová (Bul.-8)

Skupina Serdika:

Jekaterina Makarovová (Rus.-1)

Flavia Pennettová (Tal.-3)

Alizé Cornetová (Fr.-6)

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-7)

Prehľad výsledkov finálových zápasov (v rokoch 2009 - 2011 sa hralo na indonézskom Bali):

2009 Aravane Rezaiová (Fr.) - Marion Bartoliová (Fr.) 7:5 - skreč, Bartoliová odstúpila pre zranenie nohy

2010 Ana Ivanovičová (Srb.) - Alisa Klejbanovová (Rus.) 6:2, 7:6 (5) za 107 minút

2011 Ana Ivanovičová (Srb.) - Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.) 6:3, 6:0 za 62 minút

2012 Naďa Petrovová (Rus.) - Caroline Wozniacka (Dán.) 6:2, 6:1 za 88 minút

2013 Simona Halepová (Rum.) - Samantha Stosurová (Aus.) 2:6, 6:2, 6:2 za 99 minút

Rozdelenie bodov do rebríčka a prémií:

náhradníčky 7500 USD a 0 b.

účasť 35 000 USD a 25 b. za každý odohraný zápas v základnej skupine

každé víťazstvo v zápase základnej skupiny +15 000 USD a +35 b.

semifinálová prehra +10 000 USD a +0 b.

semifinálové víťazstvo +65 000 USD a +75 b.

finálové víťazstvo +125 000 USD a +120 b.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Malé MS v Sofii, v utorok začnú Cibulková s Pironkovovou