Majstrami Európy sú Španieli po drvivej výhre 4:0

SITA|1. júl 2012 o 20:24

Španielsko je prvou krajinou, ktorej sa podarilo získať trofej na troch za sebou idúcich vrcholných futbalových podujatiach.

BRATISLAVA. Obviňovali ich z nudy, ale ukázali, že sú vo svojom džobe najlepší.

Španieli naďalej vládnu futbalovej Európe, vo finále EURO zdolali Talianov 4:0. Španieli vyškolili súpera v taktike, technike, efektivite i v umení.

Turnajom prešli bez prehry a od UEFA získali prémiu 7,5 milióna eur, celkovo zarobili Španieli na ME zhruba dvadsaťštyri miliónov eur.

Zdolaní Taliani zinkasovali za účasť vo finále 4,5 milióna eur.

Brankár a kapitán Iker Casillas ako prvý zdvihol v Kyjeve osemkilový pohár z mincového striebra.

Prvý v dejinách

info
ŠPANIELSKO
  • Najväčšie úspechy: MS 1950 - 4. miesto, ME 1964 - 1. miesto, ME 1984 - 2. miesto, OH 1992 - 1. miesto, OH 1920 a 2000 - 2. miesto, ME 2008 - 1. miesto, MS 2010 - 1. miesto, ME 2012 - 1. miesto
  • Posledné vystúpenie na ME: 2008 - 1. miesto
  • Najlepší strelec v histórii: David Villa (51 gólov)
  • Najviac štartov v reprezentácii: Iker Casillas (137 zápasov)
  • Súčasný kapitán: Iker Casillas
  • Pozícia v rebríčku FIFA: 1. miesto
  • Tréner: Vicente del Bosque

Španieli sú prvým tímom v dejinách, ktorý vyhral tri veľké turnaje za sebou. Vyhrali EURO 2008 i svetový šampionát pred dvoma rokmi.

Španieli ovládli štatistiky. Na ME dali najviac gólov (dvanásť), mali najvyšší počet prihrávok, dominovali i v držaní lopty.

Podľa štatistík si Španieli prihrajú za zápas v priemere až 844­krát, v čom nemajú konkurenciu.

Senzačná defenzíva

Vynikli i precíznou defenzívou, v šiestich zápasoch inkasovali iba jeden gól, v prvom zápase skupiny proti Talianom. Skvelý a istý Casillas tak neinkasoval 519 minút.

V súťažnom zápase ťahajú Španieli sériu už dvadsiatich zápasov bez prehry za sebou.

Španieli nastúpili vo finále proti Talianom opäť bez klasického útočníka. Na hrote ofenzívy dostal prednosť Fabregas.

Španieli mali prevahu v hľadisku i v držaní lopty na ihrisku. Predvádzali svoju typickú hru na množstvo krátkych prihrávok. Prvý gól dal po skvelej kombinácii najmenší hráč na ihrisku David Silva. Hlavou.

Akcii predchádzala skvelá prihrávka Iniestu a center Fabregasa, ktorý sa predral cez nedôrazného Chielliniho.

Najproduktívnejší Silva

Silva sa stal najproduktívnejším hráčom turnaja, k dvom gólom pridal tri asistencie.

Druhý gól Španielov pridal po samostatnom úniku Jordi Alba, po skvostnej prihrávke špílmachra Xaviho.

V druhom polčase svižného súboja si vytvorili šance oba tímy, no Španieli zväčša pohodlne kontrolovali hru. Tridsať minút pred koncom odpustil Talianom rozhodca očividnú penaltu.

Tretí gól pridal opäť po samostatnej akcii náhradník Fernando Torres – bol to jeho tretí gól na turnaji. Skóre zavŕšil tiež striedajúci Juan Mata, po prihrávke Torresa.

Španieli sa stali majstrami Európy po tretíkrát v histórii (1964, 2008, 2012).

ico

Španielsko - Taliansko 4:0 (2:0)

Góly: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata. Rozhodcovia: Proenca - Miranda, Santos (všetci Port.), ŽK: Pique - Barzagli, 64.000 divákov.

Španielsko: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva (59. Pedro), Fabregas (75. Torres), Iniesta (87. Mata)

Taliansko: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (21. Balzaretti) - Pirlo - Marchisio, Montolivo (57. Motta), De Rossi - Balotelli, Cassano (46. Di Natale)


Španielsky kormidelník poslal na ihrisko opäť základnú jedenástku bez klasického útočníka, napriek tomu boli úradujúci kontinentálni šampióni v repríze vzájomného duelu zo základnej C-skupiny (1:1) od začiatku aktívnejším i lepším tímom. Do prvej veľkej šance sa dostal v 10. minúte po Fabregasovom priťuknutí Xavi, ktorý poslal loptu tesne nad brvno Buffonovej brány.

O štyri minúty neskôr sa však už Španieli tešili z vedúceho gólu, keď sa Fabregas natlačil až pred bránu a Silva poslal jeho spätnú prihrávku hlavou za bezmocného talianskeho gólmana - 1:0. Taliani sa snažili o čo najrýchlejšiu odpoveď, no Balotelliho pokus bol nepresný a so strelami Cassana si Casillas poradil. Španieli udreli druhýkrát krátko pred prestávkou, keď Xavi ideálne načasoval prihrávku na šprintujúceho ľavého obrancu Albu a ten zoči-voči Buffonovi nezaváhal - 2:0.

Krátko po zmene strán sa Fabregas preštrikoval až pred Buffona, no tiesnený už nedokázal účinne zakončiť. Kontaktný gól mal na kopačke v 51. minúte striedajúci Di Natale, no Casillas jeho prudkú strelu dokázal skrotiť. "La Furia Roja" napriek tomuto momentu držala opraty duelu pevne v rukách, pričom rýchlymi a presnými kombináciami spôsobovala svojmu súperovi veľké problémy.

Po hodine hry postihlo striedajúceho Mottu svalové zranenie a keďže taliansky kouč Prandelli už predtým vyčerpal všetky tri možnosti k striedaniu, jeho mužstvo dohrávalo duel iba o desiatich.

V pohode hrajúci Španieli nepustili Taliansko ani do náznaku tlaku a naopak striedajúci Torres v 84. minúte svojim tretím gólom na šampionáte zvýšil už na 3:0, pričom sa stal historicky prvým hráčom, ktorý skóroval v dvoch finále ME. Torres sa vzápätí pričinil aj o konečný rezultát 4:0, keď pripravil gólovú pozíciu ďalšiemu hráčovi z lavičky Matovi.

Pozápasové reakcie:

Vicente Del Bosque (tréner Španielska): "Každý niekedy prehrá. Taliani odohrali skvelý turnaj, v tomto dnešnom zápase mali smolu, pretože sa im zranil Motta. Reakcia z ich strany bola výborná a duel mal po celý čas svoju kvalitu. Po našom prvom góle začali byť Taliani viac nebezpečnejší a hrali veľmi dobre, často mali loptu na kopačkách a tiež nás vedeli zatlačiť. Dnešné víťazstvo znamená pre Španielsko veľký historický úspech. Teraz sa však už musíme pozerať do budúcnosti a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta v Brazílii."

Cesare Prandelli (tréner Talianska): "Od začiatku bolo vidieť, že súperi sú sviežejší. My sme minuli veľa energie počas uplynulého týždňa. Nepočínali sme si zle, ale fyzicky sme sa naozaj trápili. Celkovo to bol pre nás fantastický turnaj a mojim zverencom chcem k nemu pogratulovať."

Iker Casillas (brankár a kapitán Španielska): "Je to skutočne prekrásny moment. Myslím si, že druhý gól Jordiho Albu rozhodol o našom víťazstve. Boli to fantastické štyri roky. Možno si všetci myslia, že finálový výsledok 4:0 nad Talianskom napovedá o našom jednoznačnom triumfe, ale my sme na tomto turnaji postupovali krok za krokom a naše výkony gradovali."

Jordi Alba (obranca Španielska a autor jedného gólu): "Ešte stále tomu nemôžem uveriť, ale asi si musím začať zvykať. Užil som si dnes nielen pobyt na trávniku, ale dokonca sa mi podarilo aj skórovať. V takýchto chvíľach si človek spomenie na všetkých, ktorí mu pomohli. Bol to môj turnaj po boku hráčov, ktorí už v minulosti vstúpili do histórie. Mne sa teraz podarilo pridať sa k nim."

Gianluigi Buffon (brankár Talianska): "Dnes sme nezahrali tak dobre ako v predchádzajúcich dueloch. Španieli boli jednoducho nad naše sily a ich finálové víťazstvo je zaslúžené."

ico

Ohlasy médií:

Marca (Šp.): "Ďakujeme, ďakujeme, ďakujeme! 'Červená fúria' jednoznačne zdolala Taliansko a má zlatý hetrik vďaka gólom Davida Silvu, Jordiho Albu, Fernanda Torresa a Juana Matu."

AS (Šp.): "Trojnásobní majstri! Španielsko získalo tretíkrát európsky titul a stalo sa prvým tímom v histórii, ktorý má tri primáty z veľkých podujatí po sebe. Španielsko sa zaradilo medzi legendy. Najlepším výkonom na šampionáte zdolalo Taliansko, skórovali Silva, Jordi Alba, Torres a Mata."

La Gazzetta dello Sport (Tal.): "Slzy smútku v Taliansku. Španielsko dominovalo 4:0, Taliani pritom hrali od 61. min bez zraneného Mottu. Na presné zásahy Jordiho Albu a Silvu nadviazali v druhom polčase Torres a Mata."

Corriere dello Sport (Tal.): "Koniec krásneho talianskeho sna. Španielsko sa stalo európskym šampiónom."

wwww.iDnes.cz (ČR): "Španielsko zničilo Taliansko, obhájilo európsky titul a prepísalo dejiny. Nadvláda španielskeho futbalu pokračuje. Výber trénera Del Bosqua sa v Kyjeve stal prvým tímom v histórii, ktorý obhájil titul majstra Európy a vyhral tretí veľký turnaj za sebou."

L'Équipe (Fr.): "Futbalový príbeh je napísaný v španielčine. Španielsko triumfovalo na ME 2012, keď vo finále v Kyjeve rozdrvilo Taliansko 4:0."

Kicker (Nem.): "2008, 2010, 2012 - Španielsko má hetrik. Španieli sú majstri Európy a tretím veľkým titulom po sebe stanovili nové maximum."


ONLINE PRENOS

Španielsko - Taliansko 4:0 (2:0)

Góly: 14. Silva, 41. Jordi Alba, 84. Torres, 88. Mata

XXX Koniec zápasu.

93. min. Sergio Ramos po Torresovej prihrávke dáva pätou na Buffona.

90. min. Rozhodca nadstavil 3 minúty.


88. min. Knockout Talianov, Mata dáva po prihrávke od Torresa štvrtý gól Španielska.


86. min. Andrésa Iniestu strieda Juan Mata.


84. min. Torres dostal výbornú prihrávku a dáva tretí gól Španielska.


83. min. Futbalisti Španielska s drvivou prevahou, Taliansko sa k lopte dostáva len zriedkavo.

79. min. Španieli v útoku, ale boli v jasnom ofsajde, pri lopte sú Taliani.

77. min. Roh Španielov, zahrali ho nakrátko, väčšiu príležitosť si nevypracovali.

75. min. Do hry zasiahne aj Torres, vystriedal Fábregasa.

balot_res.jpeg

Foto: TASR/AP

74. min. Pekná kombinácia Španielov v talianskej šestnástke, ale Abate hrozbu gólu odvrátil.

72. min. Pri ojedinelom náznaku šance pre Talianov sa Di Natale dostal do ofsajdu. Loptu majú opäť Španieli.

66. min. Fábregas sa nepresadil proti talianskym obrancom, ale Španieli zostávajú na polovici Talianska.

59. min. Striedajú aj Španieli, za Davida Silvu naskočil Pedro Rodríguez. Thiago Motta si zranil zadný stehenný sval, musia ho odniesť na nosidlách. Taliani už vyčerpali všetky striedania a zvyšok zápasu odohrajú s desiatimi hráčmi.

silv_res.jpeg

Foto: SITA/AP

58. min. Pirlo zahrával priamy kop, ale Casillas loptu vyboxoval.

57. min. Taliani striedajú, Montoliva vymenil Motta.

52. min. Fábregas dostal prihrávku na päty, ak by ju zastihol, môže ísť sám na Buffona.

51. min. Obrovská šanca Di Nataleho, ale Casillas opäť zachránil Španielsko pred gólom.

48. min. Fábregas sa prepracoval cez viacerých Talianov, Buffon a Abate zachránili svoj tím pred ďalším gólom. Španieli avizujú po rohu ruku Talianov v šestnástke, rozhodca nepíska.

46. min. Šanca pre Talianov, Abate odcentroval na Di Nataleho, ale ten páli len nad bránku. Na druhej strane strieľa Fábregas vedľa talianskej bránky.

XXX Začal sa druhý polčas.

balo_res.jpeg

Foto: TASR/AP

XXX Koniec prvého polčasu.

45. min. Barzagli videl žltú kartu za faul na Iniestu. Xavi Hernández z priameho kopu nastrelil len múr, Silvova strela mierila na Buffona.

44. min. Montolivo nebezpčne vystrelil na Casillasa, ten však zostáva pozorný.


41. min. Úžasná prihrávka Xaviho Hernándeza na Jordiho Albu a ten dáva druhý gól Španielov.


Gól Jordiho Albu na 2:0


39. min. Balotelli tiesnení Španielmi vystrelil, ale minul Casillasovu bránku.

33. min. Casillas kryje Cassanovu strelu z diaľky.

29. min. Cassano sa v šestnástke presadil cez španielskych obrancov, ale jeho strelu zastavil Casillas. Pirlo pálil z priameho kopu mimo bránky.

26. min. Silva sa nepredral cez Bonucciho, k lopte sa po čase dostávajú aj Taliani. Rossi potiahol loptu, center na Balotelliho výborne zastavil Casillas.

25. min. Žltá karta pre Piquého za faul na Cassana.

silva_res.jpeg

Foto: TASR/AP

21. min. Chielliniho musia Taliani striedať pre zranenie, na trávnik sa dostal Balzaretti.

20. min. Iniesta dostal dobrú loptu na hranici šestnástky, ale neprešiel cez Pirla.

18. min. Ďalší roh Talianov, ale Ramos odhlavičkoval a skóre sa nemení ani po ich ďalšom rohu.

16. min. Taliani s rohovým kopom, Casillas loptu vytlačil.


14. min. Krásna prihrávka na Fábregasa, odcentroval pred bránku, kde nikým nekrytý David Silva otvára skóre.


Gól Davida Silvu na 1:0


11. min. Pirlo chcel vysunúť Balotelliho, ale Španieli ho stihli ubrániť.

10. min. Španieli sa postupne prepracúvajú k talianskej šestnástke, Taliani im nevedia vziať loptu. Xavi Hernandéz vo veľkej šanci po dobrej prihrávke na hranici šestnástky, ale lopta letela len tesne nad bránku.

xa_res.jpeg

Foto: SITA/AP

6. min. Španieli s priamym kopom, ale Sergio Ramos mieril nad taliansku bránku. Center na Silvu, ale Chiellini odvrátil španielsku šancu na roh. Hlavička Ramosa išla nad.

4. min. Prihrávka na Balotelliho, ale Ramos ho dokázal ubrániť.

2. min. Taliani sú aktívni, dostali sa až k šestnástke a Pirlo vystrelil, ale minul Casillasovu bránku.

1. min. Finále majstrovstiev Európy sa začalo.

XXX Futbalisti oboch krajín prišli na trávnik kyjevského štadióna a zápas sa po hymnách môže začať.

Pozrite si zostavy oboch tímov >>

it_res.jpeg

Foto: TASR/AP

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Majstrami Európy sú Španieli po drvivej výhre 4:0