Majiteľ je tajomný a hráčov prirovnávajú k bratstvu neohrozených

AFC Bournemouth dominoval vlani celej druhej najvyššej súťaži The Championship.
AFC Bournemouth dominoval vlani celej druhej najvyššej súťaži The Championship. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|7. aug 2015 o 23:31

Málo známy provinčný klub sa chystá na debut v Premier League.

BRATISLAVA. Bournemouth bol ešte donedávna pokojným prímorským letoviskom, kam zavítal skôr turista ako futbalový fanúšik.

Miestny AFC síce v FA Cupe porazil aj slávny Manchester United, tento výsledok je však starý viac než tri desaťročia.

Premier League sa v meste nehrala nikdy za 126 rokov existencie klubového futbalu. V roku 2008 stál klub dokonca na pokraji bankrotu a po odpočte bodov mu hrozil zostup z tretej do štvrtej najvyššej súťaže.

Oslavy postupu do Premier League

Dnes sa hráči AFC Bournemouth chystajú na sobotný debut medzi anglickou futbalovou elitou, kde ich čaká Aston Vila.

„Futbal prináša občas krásne príbehy a toto je jeden z nich. Je to vzrušujúce,“ hovorí jedna z čerstvých posíl Francúz Sylvain Distin.

Záhadný majiteľ

Jedným z hlavných dôvodov rozprávkového vzostupu Bournmouthu je jeho málo známy ruský majiteľ Maxim Demin. 45–ročný podnikateľ do klubu vstúpil v roku 2011 kúpou 50 percentného podielu.

O dva roky neskôr sa stal výlučným vlastníkom. Demin síce v Anglicku vlastní viacero domov, no trvale žije vo Švajčiarsku.

Okrem dvoch britských firiem z oblasti petrochemického priemyslu je však jeho ďalšia podnikateľská činnosť záhadou.

Podľa ruských médií má Demin tiež väzby na veľké ruské banky a štyridsaťmiliónový podiel v ruskej naftárskej spoločnosti Tatneft.

Hodnota jeho majetku sa odhaduje niekde medzi 100 a 160 miliónmi libier.

V porovnaní s iným, známejším Rusom so záľubou v anglickom futbale, Romanom Abramovičom, ku ktorému je občas prirovnávaný, je teda Demin nepomerne menším hráčom.

Na zápasy svojho klubu vraj z poverčivosti nechodí. Pred anglickými médiami nikdy nevystúpil. Jeho vplyv na chod a vzostup Bournemounthu je ale zjavný.

Do Deminovho príchodu v novembri 2011, bola najvyššia prestupová čiastka, ktorú Bournemounth ešte v roku 1989 za hráča zaplatil, 210tisíc libier.

Pre porovnanie, len v poslednom prestupovom okne minul nováčik na posily takmer osemnásť miliónov.

„Max je hybnou silou všetkých vylepšení v klube. Do tejto pozície sa nedostanete len tvrdou prácou. Musíte mať lepších hráčov, musíte investovať. Max je pre náš úspech rozhodujúci a trvá to odvtedy, čo je tu,“ povedal o nevídanom progrese klubu tréner Eddie Howe.

Bratstvo neohrozených

Ďalším dôvodom úspechu AFC je však práve mladý tréner Eddie Howe. 37-ročný kouč, od svojho príchodu v závere krízového roku 2008, mužstvo herne aj výsledkovo stabilizoval a z turistického mesta postupne vybudoval futbalové.

Postup si Bournemouth pod jeho vedením vybojoval titulom, s tímom držal najdlhšiu sériu neporaziteľnosti – AFC bez bodu neodišiel v štrnástich zápasoch v rade a útočným futbalom sa zaslúžil aj o najvyššie víťazstvo v súťaži.

Bývalého stáleho účastníka Premier League z Birminghamu City potupili Howeovi zverenci na jeho vlastnom štadióne St. Andrews výsledkom 0:8.

„Sú ako Bratstvo neohrozených. A najkrajšie na tom je, že sú to hráči, ktorí neboli dosť dobrí inde. Harry Arter nebol dosť dobrý pre Charlton, Tommy Elphick spadol dole hierarchiou v Brightone, Matt Ritchie nedostal príliš veľa šancí v Portsmouthe. Ale v Bournemouthe našli manažéra, ktorý v nich naozaj verí a dodal im sebavedomie. Celý tím hrá s nadšením a slobodne. Je radosť sa na nich pozerať. Neviem sa dočkať až to začnú predvádzať v Premier League,“ povedal po postupe futbalový analytik spoločnosti Skysports Jamie Redknapp.

Mal by byť primátor

Známe priezvisko nie je náhodné. Jammie je synom uznávaného anglického trénera Harryho Redknappa. Bývalý kouč West Hamu, Tottenhamu či Queens Park Rangers so svojim synom súhlasí.

„Futbal, ktorý hrajú je neuveriteľný. Je však tiež krásne sledovať, ako Eddie v klube buduje kultúru, že dôležitý je futbal, nie len snaha dostať klub čo najvyššie. Nepočujete na neho zlé slovo. Majiteľ dal peniaze, ale Eddie odviedol skvelú prácu. Je to úžasný manažér,“ vyjadril sa Redknapp uznanlilo na adresu svojho kolegu.

Redknapp sám veľkú časť svojej trénerskej kariéry strávil na lavičke čerstvého ligového nováčika. V rokoch 1983–1992 odkoučoval v Bournemouthe takmer päťsto zápasov.

Najslávnejšie klubové víťazstvo s Manchesterom patrí rovnako jemu, no méty ako Howe nikdy nedosiahol. „Zaslúžil by si byť primátorom, alebo niečo také. Toto je najlepší tím v histórií,“ povedal Redknapp.

Howe však o publicitu a oslavné reči príliš nestojí.

„Nie je to niečo čo by som si užíval. Som skromný chlap. Páči sa mi byť s rodinou. Jediné čo chcem, je urobiť svoju prácu a ísť domov. Tie ďalšie veci sú pre mňa dosť zvláštne,“ povedal Howe.

britain_soccer_bournemouth-8269463da9244_r6082.jpeg

Okrem toho, že je výborným trénerom, tak je Eddie Howe aj sympatickým a skromným chlapíkom. Foto: SITA/AP

Budú útočiť

Základným cieľom nováčika je záchrana. Šéf klubu Jeff Mostyn verí, že tá je v silách jeho hráčov. Viacero odborníkov AFC radí tesne nad zostupovú čiaru – okolo 15. -16. miesta.

Bývalý vynikajúci brankár Manchesteru Peter Schmeichel naopak po dlhoročných skúsenostiach s Premier League tvrdí, že Bournemouth nemá žiadnu šancu.

Harry Redknapp síce umiestnenie v posezónnej tabuľke odhadovať nechce, no jedným si je istý. Pohľadný útočný futbal, ktorý Howe svojím hrám vštepil sa nezmení.

„Útočia s dvoma krídlami. Budú útočiť, to sa nikdy nezmení. Poznám Howieho. Miluje tento štýl hry. Sú mladí, energickí, je radosť ich sledovať. Vždy si to užívam,“ povedal Redknapp.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Majiteľ je tajomný a hráčov prirovnávajú k bratstvu neohrozených