Ako sa z legendy stal dopingový kráľ. Armstrong pred 10 rokmi stratil všetko

Lance Armstrong v žlton drese na Tour de France 2005.

Ako sa z legendy stal dopingový kráľ. Armstrong pred 10 rokmi stratil všetko

Lance Armstrong v žlton drese na Tour de France 2005. (Autor: Reuters)
Lance Armstrong v žlton drese na Tour de France 2005.
Lance Armstrong v žlton drese na Tour de France 2005. (Autor: Reuters)
Adrián Mečiar|24. aug 2022 o 12:00

Hon na čarodejnice a klamstvá, nakoniec povedal mrazivé „áno“.

BRATISLAVA. Príbeh ako z Hollywoodu. Mladík všetkých očaril, stal sa majstrom sveta v cyklistike a mal svetlú budúcnosť. Potom mu šokujúco diagnostikovali ťažkú chorobu a dávali mu minimálnu šancu na prežitie.

Zlatý chlapec americkej cyklistiky však porazil chorobu a hoci zvažoval koniec kariéry, vrátil sa do sedla. Stal sa legendou tour de france a 7-násobným víťazom najslávnejších pretekov sveta.

Z kráľa cyklistiky sa však neskôr stal podvodník a kráľ dopingu. Z hrdinu bola nula, tak tú situáciu popísal on sám. Pred 10 rokmi sa skončil dokonalý príbeh vtedajšej ikony Lancea Armstronga.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov.

V tejto epizóde sa pozrieme na kariéru Lancea Armstronga a azda najznámejší dopingový škandál, aký nemal obdobu. 

Nový diel relácie Lexikón športu bude vychádzať pravidelne každú stredu.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple

Mladý vytrvalec

Armstrong sa narodil v roku 1971 v americkom texase, ešte pod menom Lance Edward Gunderson. Jeho mama mala v čase pôrodu iba 17 rokov a po rozchode s Lanceovým biologickým otcom bola na výchovu syna na nejaký čas sama.

Neskôr sa vydala za Terryho Armstronga a ten si Lancea aj formálne adoptoval.

Je známe, že Armstrongov adoptívny otec mal prísnu výchovu a nevyhýbal sa údajne ani fyzickým trestom. 

Mladý Lance sa venoval športu a práve ten pre neho mohol neraz znamenať únik z reality. 

Americký futbal, basketbal či bejzbal, to sú v očiach verejnosti typické americké športy, ktorým sa venujú tamojší mladí ľudia popri štúdiu.

Armstrong však v tomto smere išiel proti prúdu. Jeho zaujali vytrvalostné disciplíny, ako plávanie, beh alebo cyklistika. 

V trinástich rokoch vyhral detskú verziu súťaže Iron Man a na testoch mu namerali nevídané hodnoty efektivity pri využívaní kyslíka. To mu dávalo skvelé predpoklady pre vytrvalostné športy. 

Majster sveta

Neskôr sa rozhodol namiesto triatlonu venovať už len cyklistike. V roku 1992 podpísal kontrakt s profesionálnym cyklistickým tímom Motorola a rok neskôr v profi pelotóne ukázal prvé záblesky výnimočnosti. 

Pripísal si desať víťazstiev, medzi ktorými bola aj etapová výhra na Tour de France. Skutočný zlomový okamih však prišiel až na Svetovom šampionáte.

V tom čase 21-ročný Armstrong sa stal v nórskom Osle majstrom sveta. Do cieľa prišiel 19 sekúnd pred 5-násobným víťazom Tour de France Miguelom Indurainom. Španielsky cyklista bol vtedy uprostred svojej zlatej éry a na vrchole výkonnosti.

Armstrong predstavoval obrovský prísľub do budúcnosti a toto bol prvý skutočne významný a prestížny úspech v kariére mladého cyklistu. 

Bojoval s rakovinou

Naďalej zbieral skúsenosti a aj víťazstvá. V roku 1996 však prišiel šok. Nebola ohrozená len jeho kariéra, ale celý život.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ako sa z legendy stal dopingový kráľ. Armstrong pred 10 rokmi stratil všetko