Kukal: Za výhrami Hantuchovej je zlepšený pohyb

(Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|18. jún 2013 o 11:32

Po triumfe v Birminghame čaká Kukal, že sa naša tenistka pri dobrom žrebe presadí aj vo Wimbledone.

BRATISLAVA. Daniela Hantuchová vyhrala minulý týždeň v Birminghame svoj šiesty turnaj WTA. Prvý na tráve a prvý ako tridsiatnička.

„Neprekvapilo ma to,“ tvrdil o Hantuchovej triumfe bývalý daviscupový reprezentant Československa a úspešný tréner Jan Kukal. Spolupracoval aj s Ivanom Lendlom či Hanou Mandlíkovou.

„Na Daniele vidieť, že tenis má stále rada. Na kurte je bojovníčka, pre mladšie hráčky môže byť príkladom v profesionálnom prístupe. V jej hre sa dá postrehnúť zlepšenie. Ak bude zdravá, potom má svoj najlepší tenis ešte len pred sebou. O tom som presvedčený.“

Niekde sa stala chyba

V roku 2002 Kukal viedol Jiřího Nováka a v Indian Wells sledoval v hľadisku ženské finále Hantuchová - Hingisová. Slovenská tenistka mala 18 rokov, švajčiarsku favoritku zdolala 6:3, 6:4.

„Vtedy som si vravel, že Daniela je budúca víťazka grandslamových turnajov,“ spomínal. „Mala mimoriadny talent, úžasný cit pre loptičku. Pochádzala z tenisovej rodiny. Jej babička Helena patrila v Československu medzi najlepšie hráčky vo štvorhre. Ona ju naučila tenisovú abecedu.“

V januári 2003 sa Hantuchová dostala na piate miesto rebríčka. Ale potom prišiel pokles. Ďalšie turnajové prvenstvo dosiahla až v Indian Wells 2007. Najlepší grandslamový výsledok si pripísala za postup do semifinále Australian Open 2008.

„Niekde sa stala chyba,“ uvažoval 70-ročný tenisový odborník. „Mala viacerých zahraničných trénerov. Podľa mňa hrala v sezóne príliš veľa turnajov a zbytočne aj mnoho štvorhier. V tom čase sa mala radšej venovať atletickej príprave. Aby si zlepšila pohyb. Ten bol vzhľadom na jej výšku slabinou.“

Ide správnym smerom

Hantuchová nadchla Kukala výkonmi v Birminghame, vyzdvihol najmä štvrťfinálový súboj s Taliankou Schiavoneovou. Po prehratom prvom sete obrátila v druhom dejstve skóre z 1:4, v treťom z 0:3 a za stavu 0:3 úspešne zvládla aj záverečný tajbrejk.

„Španielskeho trénera Eduarda Nicolasa osobne nepoznám, no vidno, že Danielu vedie správnym smerom,“ vravel rodák z Ostravy žijúci v Boldogu pri Senci. „Najviac si zlepšila pohyb, a v tom pripisujem zásluhu jej americkej kondičnej trénerke Tiffany Nesfieldovej, ktorá s ňou pravidelne cestuje na turnaje.“

Kukal čakal v Birminghame slovenské finále, lenže mladá Chorvátka Vekičová v semifinále po trojsetovej bitke vyradila Magdalénu Rybárikovú. Výsledky berie ako veľké povzbudenie našich tenistiek pred Wimbledonom.

Môže prekonať Nagyovú

Hantuchová sa v novom rebríčku WTA zlepšila zo 60. miesta o dvanásť miest.

„Daniela potrebuje vyšší renking, aby mohla byť na turnajoch medzi nasadenými hráčkami. Môže byť opäť v prvej dvadsiatke,“ poznamenal prvý kapitán reprezentácie Slovenska v Pohári federácie v ére samostatnosti.

„Ale väčší dôraz ako na renking kladiem na výsledky na turnajoch veľkej štvorky. Lebo grandslam je kľúčový, všetky ostatné turnaje sú pre hráčov dobre platenou prípravou.“

Tráva je Hantuchovej najobľúbenejším povrchom, vyhovuje jej hre. Má dobré podanie, hrá rýchly, agresívny tenis a zvládne prechod na sieť i voleje.

„Ak pri žrebovaní nedostane obhajkyňu titulu Serenu Williamsovú, ktorá si hrá v ženskom tenise svoju ligu, môže Daniela vo Wimbledone každú inú súperku zdolať,“ predpovedal Kukal.

Hantuchová hrá profesionálne od sezóny 1999, v tenisovom kolotoči je štrnásť rokov.

„Keď bude zdravá, môže ešte odohrať dve, tri sezóny a pridať ďalšie turnajové výhry. Má na to, aby kariéru raz ukončila s dvojciferným poč〜tom prvenstiev.“

Najviac titulov zo slovenských tenistiek má doteraz bývalá Kukalova zverenkyňa Henrieta Nagyová - deväť.

⋌Ondrej Gajdoš © SME

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kukal: Za výhrami Hantuchovej je zlepšený pohyb