Kučera vidí Kližana v top 50 tenisového rebríčka

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|19. sep 2011 o 20:30

Martin Kližan zvládol v daviscupovom zápase proti Ukrajine rolu jednotky štýlom Dominika Hrbatého.

BRATISLAVA. Narodil sa nový líder. Hovorilo sa po víkendovom zápase Slovensko - Ukrajina (4:1) o záchranu v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára v Bratislave. Dôležitý prvý bod aj rozhodujúci tretí v dvojhrách vybojoval Martin Kližan.

Prvý raz bol v daviscupovom tíme v úlohe jednotky. Mal na pleciach najväčšiu záťaž a zvládol to v štýle, ktorý pripomínal Dominika Hrbatého. Rozpálil atmosféru v Sibamac aréne.

Má víťazný inštinkt

„Kližko hral proti Ukrajincom dobre, ale videl som tam aj rezervy,“ prísnym okom sa pozrel na hru svojho zverenca tréner Karol Kučera - pred trinástimi rokmi bol na 6. mieste svetového rebríčka. „V piatok začal s Marčenkom zle. V prvom sete hral netrpezlivo, veľa kazil. Potom sa skoncentroval, viac rozmýšľal a podal svoj štandardný výkon z posledných challengerových turnajov.“

V sobotňajšej štvorhre zabodovali Igor Zelenay s Filipom Poláškom a na druhý deň Kližan (86. v ATP) poslal v zápase jednotiek oboch tímov so Sergijom Stachovským (63.) Ukrajinu do „tretej ligy“.

„V tom stretnutí zahral Maťo nadpriemerne, hoci sa nevyhol aj slabším momentom, skratom,“ doplnil Kučera. „Potešilo ma, že za žiadneho stavu sa nevzdáva a víťazný inštinkt zo zápasov na challengerových turnajoch preniesol aj do Davisovho pohára.“

O rok pokus o návrat

Kližanove výkony v národnom tíme sú povzbudením aj pre jeho trénera. Vidí, že spolupráca má zmysel. Keď sa vlani na jeseň dohodli, Martin bol na 193. mieste svetového rebríčka. Teraz je už v prvej stovke.

„Má dvadsaťdva rokov a potenciál na top 50,“ hľadel Kučera do budúcnosti. „Tenisti dozrievajú vo veku okolo 24 rokov, Kližko je v príprave usilovný. Forhend mal vždy dobrý a teraz sa pekne tlačí do bekhendu, zlepšil si nábehy na sieť.“

V Kučerových plánoch je prechod z challengerových turnajov do vyššej kategórie ATP. A v Davisovom pohári po troch rokoch bojov o záchranu v I. skupine zóny konečne aj pokus Slovenska o návrat do elitnej svetovej skupiny. Do tímu sa vráti Lukáš Lacko a štvorhra je už tradične silná.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kučera vidí Kližana v top 50 tenisového rebríčka