Kučera rozhodnutie ukončiť kariéru nezmení, Hrbatému by "misu" daroval

TASR|5. dec 2005 o 12:26

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenský tenista Karol Kučera po prehre vo finále Davisovho pohára s Chorvátskom (2:3) ešte v útrobách SIBAMAC arény ...

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenský tenista Karol Kučera po prehre vo finále Davisovho pohára s Chorvátskom (2:3) ešte v útrobách SIBAMAC arény bratislavského NTC potvrdil nemennosť svojho stanoviska ukončiť profesionálnu kariéru. Bývalý šiesty hráč svetového rebríčka (1998) prezradil, že si vie predstaviť, že sa z daviscupového reprezentanta stane členom realizačného tímu, možnosť koučovať nejakého tenistu z TOP 50 rebríčka ATP ale pre budúci rok striktne odmietol.

"Tenis vyplnil veľkú časť môjho života. S tým, čo som dosiahol som spokojný, aj keď v niektorých fázach mojej aktívnej činnosti som mohol ešte niečo pridať. Na druhej strane musím byť vďačný tým chvíľam, keď mi to išlo," povedal 31-ročný Kučera. Rodák z Bratislavy (narodený 4. marca 1974) vyhral šesť titulov ATP v singli (Rosmalen 1995, Ostrava 1997, Sydney a New Haven 1998, Bazilej 1999, Kodaň 2003), šesťkrát bol vo finále, pričom z debla má vo svojej zbierke šesť trofejí. Svoju najlepšiu sezónu absolvoval pred siedmimi rokmi, keď hral semifinále Australian Open a zaznamenal svoje najlepšie umiestnenie v Entry systéme ATP. Kučera sa vo svojej emotívnej reči po skončení finálového stretnutia s Chorvátskom nezabudol poďakovať svojmu niekdajšiemu dlhoročného trénerovi, Miloslavovi Mečířovi. Vyzdvihol prínos daviscupového kapitána pre svoju hru a hoci nevyužil svoj tenisový dar od Boha, pri spätnom pohľade na svoju kariéru by v prístupe k tenisu, tréningovému procesu už asi nič nemenil: "Možno ma niektoré zápasy mrzeli, ale už by som naozaj nič iné asi neurobil. Prežil som krásne chvíle a tie sa vymazať z pamäti tak ľahko nedajú."

V piatok Kučera otvoril finále DC s chorvátskou jednotkou Ivanom Ljubičičom. Prehral ho síce v troch setoch 3:6, 4:6, 3:6, ale na rozhodujúci záverečný duel s Mariom Ančičom sa cítil byť pripravený. Prednosť dostal Michal Mertiňák, čo najskúsenejší slovenský tenista v tejto súťaži akceptoval. "Kapitán sa ma spýtal, ako som na tom. Cítil som sa dobre, oddýchnutý. Neviem prečo, ale chcem to povedať, že ma trochu zamrzelo, že mi Miloš konkrétne dôvody nepovedal. Tak ako to prezentoval na tlačovke, to povedal aj mne, že sa rozhodoval intuitívne. Niekedy človek musí urobiť také rozhodnutia a to samozrejme chápem," uviedol Kučera.

O svojej najbližšej budúcnosti síce ešte nemá presný obraz, ale určitá kontinuita s reprezentáciou by mohla byť zachovaná. "Uvidím, stále sa cítim byť súčasťou tejto partie, to sa nedá len tak zrazu vymazať. Ak ma chlapci zavolajú, prídem rád, buď ako divák, alebo ako člen realizačného tímu," prízvukoval hráč, ktorý si za svoj herný prejav podobný olympijskému víťazovi zo Soulu Mečířovi vyslúžil prezývku "malá mačka" a spresnil: "Budem sa naplno venovať dcérke, dosť som jej chýbal. Ešte porozmýšľam, akým smerom sa vydám, v hre je viac možností."

Víťaz Hopman Cupu 1998, ktorý si v tom istom roku zahral aj na Grand Slam Cupe a kvalifikoval sa aj na Masters Cup v Hannoveri, síce a priori nevylúčil možnosť stať sa profesionálnym koučom, ale striktne odmietol urobiť tak v najbližšom čase. "V budúcom roku určite nie. Mať na starosti niekoho z prvej svetovej päťdesiatky, to si vyžaduje veľa času stráveného mimo domova. Momentálne mám iné priority," vysvetlil Karol Kučera a na záver ocenil výkony svojho tímového kolegu Dominika Hrbatého: "Keby som naozaj mohol, tak by som mu tú misu dal. Cíti to tak asi celé Slovensko. Klobúk dole, ako to berie. Hoci povedal, že je naučený prehrávať, on neprehral. Ak by to bolo v ľudských silách, Davis Cup by som mu aspoň na mesiac prenajal do jeho obývačky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kučera rozhodnutie ukončiť kariéru nezmení, Hrbatému by "misu" daroval