Mladý Slovák chce byť svetová jednotka. Hrá štýlom ako Federer

Peter Benjamin Privara.
Peter Benjamin Privara. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Jana Sedláková|9. jún 2021 o 17:16

Peter Benjamin Privara bol na juniorskom Rolad Garros 2021.

PARÍŽ. Slovenský tenis nezažíva najlepšie obdobie, to je dlhodobá téma. Najlepší Slováci sa pohybujú na hranici prvej svetovej stovky a okrem účasti Alexa Molčana vo finále v Belehrade sú výraznejšie výsledky skôr výnimkou. 

Trend by o niekoľko rokov mohol zlomiť talentovaný Peter Benjamin Privara. Má stále iba šestnásť rokov, ale za sebou už prvú profesionálnu výhru a na juniorskom Roland Garros prešiel do osemfinále.

Tam prehral s čoskoro 18-ročným Giovannim Mpetshim Perricardom. Medzi juniormi pritom rozdiel necelých dvoch rokov nie je zanedbateľný.

Už teraz má ambiciózne ciele.

Prečo tenis? Lebo je kreatívny

„Je totálny maximalista, aj keď vyhrá 6:1, chce vyhrať 6:0,“ hovorí o ňom pre Slovenský olympijský a športový výbor otec Peter Privara. Ten je prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky.

Už v štrnástich bol majstrom Slovenska v kategórii do šestnásť rokov. V tejto kategórii bol dokonca jednotkou medzi Európanmi. 

"Na toto sa netreba zameriavať, rebríček je niekedy klamlivý," povedal v rozhovore pre Polčas na telku.

Keďže jeho otec patrí k najznámejším cyklistickým osobnostiam na Slovensku, často dostáva otázku, prečo si zvolil iný šport. 

"Toto sa ma pýtajú často. Myslím si, že tenis je oveľa kreatívnejší, dá sa tam vymyslieť viac ako v cyklistike," povedal.

Chce vyhrať grandslamy

Mladý Slovák sníva aj o zisku grandslamovej trofeje. „Môj športový cieľ je vyhrať všetky štyri grandslamové turnaje, najviac French Open. A taktiež by som sa chcel stať svetovou jednotkou rebríčka ATP,“ vyhlásil pre olympijský výbor.

Aj jeho priebežné ciele sú vysoké. 

"Do troch rokov by som chcel byť v prvej stovke poradia ATP a buď vyhrať juniorský grandslamový titul alebo sa dobre ukázať. Viem, že sú to vysoké ciele. Ak chcem byť úspešný, bez toho to nejde," vravel pred rokom v rozhovore pre Sportnet.

To znamená, že už v devätnástich by chcel byť súčasťou najlepšej stovky.

V súčasnom mužskom rebríčku sú v prvej svetovej stovke traja hráči do devätnásť rokov. Osemnásťročný Španiel Carlos Alcaraz (97. miesto) a devätnásťroční Taliani Jannik Sinner (19. pozícia) a Lorenzo Musetti (76. priečka).

Hrá Federerovým štýlom

Jeho veľkým vzorom je Švajčiar Roger Federer. V súčasnom mužskom tenise je iba málo hráčov, ktorí by hrali jednoručný bekhend. Medzi priekopníkov patrí práve Švajčiar, ktorý je pre Privaru veľkým vzorom. 

Jeho tréner Daniel Trčka, ktorý v minulosti viedol hráčov prvej desiatky Tomáša Berdycha či Radka Štěpánka, pre Sportnet priznal, že za tridsať rokov ešte nevidel mladíka, ktorý by hral týmto spôsobom. 

"Peťo sa sám rozhodol, že ho chce hrávať," povedal.

Na Malorke bol na sústredení v akadémii Federerovho veľkého rivala Rafaela Nadala. Proti Čechovi Václavovi Šafránkovi tam získal svoj prvý bod medzi profesionálmi. Bez rebríčkového postavenia zdolal 344. tenistu sveta. 

Týmto výsledkom predbehol očakávania. "Nebolo to cieľom ešte v januári, ale až v priebehu sezóny. Otvorilo to však Peťovi ďalšie dvere, lebo teraz sa dostane na mužské turnaje," vysvetľoval tréner v Polčase na telku.

Keďže získal bod, má už aj hodnotenie v rebríčku ATP. Momentálne mu patrí 1796. miesto. Na najnižších turnajoch kategórie ITF Futures sa tak už môže hlásiť do kvalifikácií a bojovať o ďalšie body.

"Má rád veľké zápasy, vie udržať nervy na uzde," chválil Privaru tréner.

Podobný prístup je pritom na Slovensku nie príliš častý. Mnohí Slováci sa netaja tým, že ich dokáže brzdiť práve psychika. "Peťo je zápasový hráč. Pracujeme veľa so svojou psychikou," vysvetlil Trčka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mladý Slovák chce byť svetová jednotka. Hrá štýlom ako Federer