Má 23 a trénuje slovenské hokejové hviezdy. Chce dobyť Ameriku

Kroni Musliu s Tomášom Tatarom.
Kroni Musliu s Tomášom Tatarom. (Autor: Archív K.M.)
Ondrej Rusnák|22. mar 2022 o 08:00

Tréner zručností Kroni Musliu pripravuje na sezónu Tatara či Fehérváryho.

Jeho meno fanúšikom možno veľa nehovorí. V letných hokejových mesiacoch pripravuje na novú sezónu najlepších slovenských hráčov. V dvadsiatich troch rokoch vedie na ľade aj o takmer dekádu starších hráčov ako sú Tomáš Tatar alebo Michal Čajkovský. Tréner hokejových zručností, tzv. 'skills coach', KRONI MUSLIU.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan, Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Asi prvé, čo čitateľa zaujme, je tvoje meno. Odkiaľ si a ako si sa dostal k hokeju?

Otec pochádza z Albánska. Vo svojich 25 rokoch emigroval pred vojnou na Slovensko, kde spoznal mamu. Ja som teda už rodený Slovák a do Albánska chodím len výnimočne. V Bratislave, kde žijem, som začal hrať hokej od malička.

Máš len 23 rokov, prečo si sa rozhodol v tak mladom veku skončiť s hokejom a začať trénovať?

Počas môjho pôsobenia v projekte do 20 rokov som mal zranenie krčnej chrbtice. Pauzoval som sedem mesiacov. Svoju poslednú sezónu som odohral v prvej lige za HC Bratislava, ktorá bola z môjho pohľadu úspešná.

Dlho som premýšľal nad tým, ako budú vyzerať moje ďalšie kroky. Chcel som zmenu, lákalo ma nadobudnúť iný pohľad na hokej i na život. S partnerkou Danielou sme si kúpili jednosmerné letenky do Toronta, predali všetky osobné veci a s jedným kufrom sme sa vydali do neznáma. Mali sme dokopy 15-tisíc eur.

Ako si sa však dostal k trénovaniu hokejových zručností? Väčšina trénerov začne v klubovom hokeji pri mládeži.

V 16-tich rokoch som absolvoval letnú prípravu v Toronte s Danom Rejom. Dan je hokejový 'skills coach' alebo po našom, tréner zručností. Mal som možnosť tráviť čas po jeho boku a tiež sledovať, ako pracuje s rôznymi hráčmi NHL. Na Slovensku nebol v tom čase nik, kto by sa venoval na pravidelnej báze rozvoju hokejových zručností.

Po zmienenej sezóne v Bratislave a odlete do Toronta som mal v pláne Dana kontaktovať. Myšlienka bola priniesť prácu 'skill coacha' na Slovensko na úrovni, ktorú som si pamätal z čias mojej prípravy. Veril som, že mi Dan dá možnosť učiť sa od neho a pomôže mi spoznať správnych ľudí v Toronte.

Problém bol, že po prílete som sa mu nevedel dva mesiace dovolať. Ocitol som sa úplne na nule. Jediné, čo mi zostalo, bol dvojmesačný prenájom apartmánu a chuť pracovať. Dennodenne som chodil na štadióny v Toronte a snažil som sa spoznať čo najviac ľudí. Trénerov, rodičov, aj ľadárov.

Takýmto spôsobom sa mi postupne otvárali dvere a dostal som sa na stáž do National Training Centre v Toronte. Zároveň som našiel Dana. Začal som trénovať miestnu mládež, získal prvé peniaze. Za necelý rok v Toronte som prešiel niekoľko kurzov a stáží, ktoré organizovala Hockey Canada v oblasti trénovania hokejových zručností.

Ako si po návrate na Slovensko presvedčil našich špičkových hráčov ako Tatar, Feherváry a iných, aby si ich trénoval? Predsa len, mal si vtedy len dvadsaťdva rokov a ročnú skúsenosť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Má 23 a trénuje slovenské hokejové hviezdy. Chce dobyť Ameriku