Krasokorčuľovanie: Nový systém sa osvedčil

Sportnet|24. jan 2006 o 00:00

"Ak od krasokorčuliarov chceme viac, musíme im aj viac dať - ohodnotiť ich na základe predvedeného výkonu, nie subjektívneho názoru," povedal na lyonskej tlačovej besede v závere ME v krasokorčuľovaní Ottavio Cinquanta, prezident Medzinárodnej krasokorču

liarskej únie (ISU).

"Nový systém rozhodovania sa osvedčil," komentoval Cinquanta nový bodový systém nahrádzajúci takmer storočie staré šestky. "Jeho uplatnenie v praxi prišli sledovať aj predstavitelia MOV. Môžem vyhlásiť, že k blížiacej sa olympiáde v Turíne pristupuje ISU omnoho pripravenejšia a s prepracovanejším spôsobom hodnotenia pretekárov ako pred Salt Lake City."

Cinquanta je členom výkonnej rady MOV a pochvalné slová podopiera tvrdeniami: "Počúvam chvály od rozhodcov i samotných pretekárov. Medzinárodný tím ľudí urobil fantastickú prácu pri vývoji, propagácii a uvedení do praxe. Každý pretekár má ihneď po dojazdení k dispozícii všetky detaily o hodnotení technickej i výrazovej stránky - všetko veľmi podrobne rozpísané. Namiesto známok sa v Turíne po prvýkrát na olympijskej pôde budú udeľovať body."

Medzinárodná korčuliarska únia bola po olympijskom škandále zo Salt Lake City, kde pre korupčnú aféru francúzskej rozhodkyne Le Gougneovej musela udeliť zlaté medaily dvom športovým dvojiciam, poverená pripraviť nový systém hodnotenia. Prispením francúzskej rozhodkyne vtedy olympijský titul získali ruskí reprezentanti Berežná so Sicharulidzem, no po odhalení škandálu zavesili zlatý kov na krk aj Saleovej a Pelletierovi z Kanady.

Marie-Reine Le Gougneová sa na domácej pôde priznala, že obdobie po olympiáde bolo pre ňu náročné: "Za to, čo som urobila, som draho zaplatila. Bola som na pokraji samovraždy, no cítim, že to, čo sa stalo, bolo aspoň na niečo dobré. Inak by krasokorčuľovanie nemalo taký dômyselný nový systém rozhodovania."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie: Nový systém sa osvedčil