Stretneme sa na pódiu, predpovedal Američan. Sabovčík získal bronz pred 40 rokmi

Medailisti zo zimnej olympiády v Sarajeve - zľava strieborný Brian Orser, zlatý Scott Hamilton a Jozef Sabovčík.
Medailisti zo zimnej olympiády v Sarajeve - zľava strieborný Brian Orser, zlatý Scott Hamilton a Jozef Sabovčík. (Autor: ŠTARTFOTO - JÁN SÚKUP)
Titanilla Bőd|16. feb 2024 o 07:00

V príprave musel značne obmedziť počet skokov.

BRATISLAVA. Nikto od neho nečakal medailu. Pred olympiádou mal vážne problémy s kolenom, trikrát do týždňa mu z neho ťahali vodu. Boli dni, keď vôbec nemohol trénovať.

Do Sarajeva cestoval s nádejou, že by možno mohol byť v prvej trojke po povinných cvikoch. „Stáť na pódiu, to mi pripadalo nereálne,“ priznal sa neskôr.

Krasokorčuliar Jozef Sabovčík však nakoniec bol na stupňoch víťazov. Po boku svojich kamarátov Scotta Hamiltona a Briana Orsera sa tešil z bronzovej medaily na zimných olympijských hrách.

Stalo sa to presne pred štyridsiatimi rokmi, 16. februára 1984.

Tridsať skokov denne

Sabovčíkove problémy s kolenom začali v lete pred olympiádou. „Boli sme na sústredení a raz som sa zobudil na to, že mám opuchnuté koleno. Pritom som ho neudrel, nestal sa mi žiaden úraz,“ spomínal vynikajúci slovenský krasokorčuliar v dokumentárnom filme Leap of Faith, ktorý o ňom natočil syn Blade.

S boľavým kolenom pravidelne chodil za doktorom Mračnom, ktorý mu z neho vyťahoval vodu.

Príprava na olympiádu vôbec nebola ideálna. „Potreboval som skákať, ale museli sme obmedziť moje skoky na maximálne tridsať za deň, čo je strašne málo,“ vysvetľoval Sabovčík.

Pre zranené koleno dokonca hrozilo, že Sabovčík do Sarajeva nepocestuje. Napokon si však s trénerkou Agnesou Búřilovou presadili, aby v olympijskej výprave nechýbal.

Muži súťažili až na konci olympiády. Kľúčové bolo, aby koleno dovtedy vydržalo.

Boli dni, keď slovenský pretekár vôbec nešiel na ľad. Behal okolo olympijskej dediny a jeho súperi sa čudovali: azda je to nejaká nová metóda prípravy na najdôležitejšie preteky roka?

„Presvedčil som doktora, ktorý tam s nami bol, aby mi vytiahol vodu z kolena. Aj som mu musel ukázať, ako mi to robil pán doktor Mračna,“ spomínal Sabovčík.

Chlapci, vy ste blázni

Rok pred olympiádou na majstrovstvách sveta 1983 skončil na šiestom mieste. Zvíťazil Američan Scott Hamilton, druhé miesto patrilo Norbertovi Schrammovi z Nemeckej spolkovej republiky, kým bronz získal Kanaďan Brian Orser.

Pred Sabovčíkom sa umiestnil aj Alexander Fadejev zo Sovietskeho zväzu i Francúz Jean-Christophe Simond.

Po povinných cvikoch však bol Sabovčík tretí a práve v tejto časti pretekov dúfal v úspech aj na olympiáde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Stretneme sa na pódiu, predpovedal Američan. Sabovčík získal bronz pred 40 rokmi