Majstrovstvá sveta sa rozšíria o 16 tímov, FIFA tým zarobí

Šéf FIFA Gianni Infantino po kongrese, ktorý rozhodol o rozšírení účastníkov MS.
Šéf FIFA Gianni Infantino po kongrese, ktorý rozhodol o rozšírení účastníkov MS. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. jan 2017 o 10:51

Doteraz účinkovalo na finálovom turnaji MS 32 účastníkov.

Zürich. Od roku 2026 bude hrať na futbalových majstrovstvách sveta 48 mužstiev. Rozhodli o tom v utorok delegáti 37. kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu.

Doteraz účinkovalo na finálovom turnaji MS 32 účastníkov.

Informovala agentúra DPA.

FIFA na sociálnej sieti informovala, že Rada FIFA sa "jednohlasne" postavila za rozhodnutie, ktoré zvýši počet tímov o šestnásť. Účastníkov MS 2026 rozdelia do šestnástich trojčlenných skupín.

Na "mamuťom" podujatí tak narastie počet z doterajších 64 stretnutí na 80. Svetové šampionáty v roku 2018 v Rusku, resp. 2022 v Katare sa budú hrať ešte s 32 mužstvami.

Prvé MS v roku 1930 v Uruguaji sa hrali len s 13 tímami, o štyri roky neskôr v Taliansku so 16. V roku 1982 v Španielsku už hralo 24 reprezentácií, od roku 1998 vo Francúzsku 32.

Riadiaci orgán svetového futbalu mal niekoľko možností. Na myšlienke o rozšírení turnaja postavil svoju volebnú kampaň súčasný šéf svetového futbalu Gianni Infantino. Sľuboval, že na MS by tak malo hrať najmä viac krajín z Ázie a Afriky.

Uvažuje sa, že by sa o postupujúcich mohlo v prípade nutnosti rozhodovať aj v rozstrele z 11 m. Presné rozdelenie miesteniek pre jednotlivé konfederácie by sa malo určiť na kongrese v máji.

Rozšírenie turnaja dáva šancu aj menším krajinám. Vzrastú finančné príjmy z televíznych a marketingových práv, odhadom o 20 percent na 6,5 miliárd USD (cca 6,18 miliárd eur).

FIFA má momentálne 211 členov. Podľa aktuálneho rozdelenia má Európa na finálovom turnaji MS nárok na 13 miesteniek, Afrika na 5, Južná Amerika na 4, resp. 5, Severná a Stredná Amerika na 3, resp. 4, Ázia na 4, resp. 5. Podľa špekulácií by z rozšírenia vyťažila najmä Ázia a Afrika.

Slovensko si v ére samostatnosti zahralo na mundiale len raz, v roku 2010 v JAR zverenci trénera Vladimíra Weissa postúpili do osemfinále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Majstrovstvá sveta sa rozšíria o 16 tímov, FIFA tým zarobí