Kližan na US Open skončil, nestačil na Čiliča

SITA|3. sep 2012 o 19:08

Čilič si v treťom sete vybudoval náskok 4:0 a Kližanovi uštedril "kanára".

NEW YORK. Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec trénera Karola Kučeru podľahol na centri Arthura Ashea dvanástemu nasadenému Marinovi Čiličovi v troch setoch 5:7, 4:6 a 0:6.

Napriek prehre dosiahol vo Flushing Meadows životný úspech v seniorskej kategórii.

Kližan sa stal prvým slovenským grandslamovým osemfinalistom v mužskom singli od januára 2006, keď Dominik Hrbatý postúpil medzi elitnú šestnástku na Australian Open v Melbourne. V New Yorku bol "katom" Francúzov.

V 2. kole po vynikajúcom výkone senzačne vyradil piateho nasadeného Jo-Willfrieda Tsongu a v 3. kole získal skalp tridsaťdvojky "pavúka" Jeremyho Chardyho.

Z US Open si odnáša prémiu 120.000 USD a 180 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Po US Open sa vráti do najlepšej päťdesiatky a dosiahne najlepší renking v doterajšej kariére.

Dôležité momenty zvládol Čilič lepšie

Kližan s Čiličom si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 4:4. V deviatom geme mal slovenský daviscupový reprezentant k dispozícii dva brejkbaly, ani jeden však nevyužil a v koncovke sa presadil Čilič. Za stavu 6:5 premenil pri podaní Kližana v poradí druhý setbal.

V druhom dejstve víťaz juniorky na Roland Garros z roku 2006 pritvrdil na returne a mal dvakrát brejk k dobru. Čilič však od stavu 3:4 získal tri gemy v rade a ujal sa vedenia 2:0 na sety.

Kližan sa snažil hrať aktívne, no v rozhodujúcich momentoch robil priveľa nevynútených chýb. V treťom sete Čilič ovládol dianie na dvorci, po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 4:0 a Kližanovi uštedril "kanára".

"Myslím si, že kľúčový bol prvý set. Mal som v ňom aj trochu šťastia, že som najprv nestratil moje podanie a potom som súpera brejkol. Druhý set plný zvratov sa mi napokon tiež podarilo získať. Celkovo si myslím, že som lepšie zvádal dôležité momenty," povedal Čilič v interview pre organizátorov ešte na kurte.

Chorvát sa druhýkrát v kariére prebojoval medzi najlepšiu osmičku na US Open, prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2009. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti víťazovi duelu medzi tretím nasadeným olympijským šampiónom z Londýna Britom Andym Murraym a Kanaďanom čiernohorského pôvodu Milošom Raoničom.

Federer bez boja

Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako prvý postúpil bez boja do štvrťfinále dvojhry mužov na US Open. Domáci Mardy Fish totiž prostredníctvom tlačovej služby turnaja oznámil, že nenastúpi zo zdravotných dôvodov.

Miestny šampión zo sezón 2004 - 2008 a líder svetového rebríčka ATP Federer si medzi najlepšími ôsmimi zmeria sily s Čechom Tomášom Berdychom.

Organizátori turnaja zároveň oznámili, že osemfinálový duel Martin Kližan (SR) - Marin Čilič (Chor.-12) presunuli z dvorca Louis Armstrong Stadium na hlavný kurt Arthur Ashe Stadium, a to so začiatkom najskôr o 21.00 h SELČ. Stretnutie sa pôvodne malo začať až približne po 23.00 h SELČ.

ico

Výsledky:

Marin Čilič (12-Chor.) - Martin KLIŽAN (SR) 7:5, 6:4, 6:0

Roger Federer (Švaj.-1) - Mardy Fish (USA-23) - bez boja, Fish sa odhlásil z nešpecifikovaných zdravotných dôvodov

Tomáš Berdych (ČR-6) - Nicolás Almagro (Šp.-11) 7:6 (4), 6:4, 6:1

Andy Murray (V. Brit.-3) - Milos Raonic (Kan.-15) 6:4, 6:4, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan na US Open skončil, nestačil na Čiliča