Nijaký hráč nie je viac ako tenis. Utrpí povesť Australian Open?

Novak Djokovič na ceste späť do imigračného hotela.
Novak Djokovič na ceste späť do imigračného hotela. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|15. jan 2022 o 14:22 (aktualizované 16. jan 2022 o 09:10)

Australian Open čelí kritike pre situáciu okolo Novaka Djokoviča.

BRATISLAVA. Keby ste sa doteraz spýtali väčšiny tenistov, ktorý grandslam majú najradšej, bez váhania by zrejme povedali, že Australian Open.

"Je skvelé, ako sa tam správajú k všetkým hráčom. Pomáhajú im, aby museli zo svojich zdrojov platiť čo najmenej. Ľudia tam tiež podporujú všetkých hráčov, nielen Austrálčanov," hovoril v minulosti pre Sportnet Norbert Gombos.

"Z hľadiska organizácie mám najradšej Australian Open, vždy sa o nás starali skvele," nezávisle od mužského kolegu odpovedala aj Magdaléna Rybáriková.

"Medzi hráčmi je to najobľúbenejší grandslam. Možno 70 až 80 percent hráčov by povedalo, že je to najkrajší grandslam zo všetkých," pridal sa s chválou melbournského turnaja aj Dominik Hrbatý.

Momentálne však prvý grandslamový turnaj roka čelí kritike, akú si zrejme ešte nevyslúžil ani jeden zo štvorice legendárnych turnajov.

Za všetko môže najúspešnejší tenista tohto podujatia Novak Djokovič a celá situácia po tom, čo ho ako nezaočkovaného pustili na turnaj s povinnou vakcináciou.

Všetci riešia Djokoviča

Fanúšikovia, ktorí sledujú tenis dlhodobo, mohli o jeho prístupe k západnej medicíne tušiť dlhodobo. Že teraz odmieta vakcíny teda prekvapením nie je.

Situácia sa vyostrila, keď svetovú tenisovú jednotku najskôr na turnaj pustili a následne minister pre migráciu Djokoviča vyhostil. Podobný zásah politiky do športu nie je vidieť často. Utrpieť môže celý turnaj.

"Je to obrovská téma, nedá sa jej nijak vyhnúť, jednoznačne dominuje. Inokedy sa trebárs na grandslame podrobne rozoberal žreb hlavnej súťaže. Teraz ale skoro nikoho nezaujíma," opisuje situáciu priamo z Melbourne šéfredaktor českého portálu Tenisový svět Marek Bartošík.

"Názorové spektrum na celú tému je bohaté, Djokovič má aj svojich zástancov, ale je ťažké povedať, koľko ich je. Brániť ho totiž nie je populárne," dodáva.

Samotný Djokovič sa napriek veľkej kritike mnohých súperov k celej téme stavia zmierlivými vyjadreniami, hoci priamo zo Srbska najmä od jeho otca Srdjana často počuť kritické hlasy. Otec svetovej tenisovej jednotky je však svojimi výraznými a často ostrými názormi známy medzi fanúšikmi dlhodobo.

"Osobne si na ňom veľmi cením pokorné a slušné správanie, čo v tejto situácii nie je jednoduché," dodáva český novinár.

Reputáciu pokazilo niekoľko týždňov

Grandslamové turnaje majú obrovskú tradíciu. Napriek tomu sa po prepuknutí kauzy okolo Djokoviča objavili hlasy, či si vôbec turnaj zaslúži zostať grandslamom.

Všetky štyri podujatia majú viac ako storočnú tradíciu, sú akýmsi návratom ku koreňom tenisu. Hoci sa v tenise veľa zmenilo, tieto štyri podujatia boli neustále pevnou súčasťou.

Ešte pred januárom 2022 by sa podobná debata, či si Australian Open zaslúži byť grandslamom zdala absolútne nepredstaviteľná.

"Reputácia Australian Open zišla v priebehu jedného týždňa o niekoľko poschodí nadol," konštatuje austrálsky magazín The Age.

Aktuálne to vyzerá tak, že Novak Djokovič a šéf Australian Open Craig Tiley sa snažili nájsť spôsob, ako by mohol hrať aj nezaočkovaný tenista. Štátne úrady však boli jednoznačne proti.

Nadal: Nik nie je viac ako tenis

"Novak Djokovič je bez diskusie jeden z najlepších tenistov histórie. Ale v histórii nie je žiaden hráč, ktorý by bol dôležitejší ako samotný turnaj, či sa mýlim?

Hráči prichádzajú a odchádzajú. Nikto, ani ja, Novak či Roger alebo trebárs Björn Borg nie sme viac. Tenis pokračuje ďalej," vyhlásil Djokovičov rival Rafael Nadal.

Novak Djokovič počas tréningu na Australian Open.
Novak Djokovič počas tréningu na Australian Open. (Autor: TASR/AP)

O to viac je dôležité sa pozerať na to, či skutočne pre jedného hráča neutrpí povesť celého podujatia.

"Nedlží Novak Djokovič niečo Craigovi Tileymu? Mohol sa zaočkovať, alebo ak nie, tak proste odísť z Austrálie. Nie preto, že to považuje za správne, ale preto, že turnaj, ktorý mu dal deväť trofejí, by z toho mohol mať osoh?" píše The Age.

"Z 'grandslamu hráčov' sa stal po uprednostnení niektorých 'grandslamom niektorých hráčov'," píše ďalej portál.

Veľa otázok

Je absolútne nepredstaviteľné, že by niektorý z grandslamových turnajov prišiel o túto pozíciu, hoci v rozhnevaných reakciách na twitteri padali aj takéto slová. Tradícia týchto podujatí je na to až príliš pevná a dlhá.

Otázkou však je, ako sa v mysliach hráčov a prípadne sponzorov premietne celá táto situácia a či nezačnú niektorí podujatie bojkotovať.

Je, samozrejme, otázkou, čo by bolo, ak by jednoducho organizátori oznámili, že Djokovič nemôže hrať, lebo je nezaočkovaný a ani by neprišiel do Austrálie.

Ešte stále existuje pomerne veľa otázok, ktoré zostali nezodpovedané. Na teraz je však jasné, že Novak Djokovič na Australian Open hrať nebude, keďže po tom, čo mu austrálsky minister pre migráciu vzal víza, neuspel s odvolaním sa na súde.

Je možné, že nakoniec sa na celú kauzu zabudne a o rok si už na Australian Open nikto na túto situáciu nespomenie. Možno však niekoľko týždňov spôsobilo problémy aj pre celú ďalšiu históriu podujatia.

Mohol sa odhlásiť

"Keby mal Novak Djokovič nejakú úctu a rešpekt k turnaju, ktorý deväťkrát vyhral, tak by sa dnes odhlásil, išiel na letisko a odišiel domov," myslí si člen Siene slávy športových novinárov Mike Lupica.

Keďže nie je isté, ako sa k očkovaniu postavia organizátori iných grandslamov, hoci podľa vyjadrení štátnych úradov na Roland Garros to vyzerá, že očkovanie nebude podmienkou, môžu sa minimálne z celej situácie okolo Djokoviča poučiť.

Práve status a tradície a unikátnosť grandslamov do veľkej miery vytvárajú aj prestíž celého tenisu. Na škodu by to teda bolo pre celý šport.

Australian Open sa však stalo minimálne veľkou výstrahou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nijaký hráč nie je viac ako tenis. Utrpí povesť Australian Open?