Na trénovanie v jaskyni potreboval zvláštne povolenie. Odišiel elegán na ľade

Karol Divín prezerá, či má dobre nabrúsené korčule.
Karol Divín prezerá, či má dobre nabrúsené korčule. (Autor: ARCHÍV TASR - ŠTEFAN PETRÁŠ)
Titanilla Bőd|6. apr 2022 o 20:20

Karol Divín mal 86 rokov.

BRATISLAVA. V mladosti ho lákal skôr futbal a tenis, no stal sa z neho prvý československý olympijský medailista v krasokorčuľovaní.

Karol Divín nás navždy opustil vo veku 86 rokov.

Spätý so strednou Európou

Jeho rodičia sa zoznámili v rumunskom Arade, on sa narodil v Budapešti, žil v Plzni, potom v Bratislave a na sklonku života v Brne.

V rodnom liste mal priezvisko Finster, jeho otec ho zmenil po druhej svetovej vojne, keď sa rodina v obavách pred Rusmi presunula z Budapešti do Plzne.

„Otec však mal obavu, že v Plzni bude nemecky znejúce priezvisko vzbudzovať nedôveru. Otcova babička sa volala Divínová, otec si spomenul na jej meno a nechal sa premenovať.

Do Bratislavy sme v roku 1947 prišli už ako Divínovci,“ opisoval Karol Divín okolnosti zmeny priezviska v rozhovore pre Sportnet vo februári 2021.

„Som Východo-stredoeurópan, lebo ak by som bol aj Západo-stredoeurópan, tak by som musel byť sčasti aj Bavorom, a to nie som,“ smial sa Divín počas rozhovoru pre Új Szó v roku 2016, keď v rámci galavečera Športovec roka mu odovzdali ocenenie Športová legenda.

Vtedy rozprával historky aj o tom, že zavítal aj do obce Divín medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou: „Sadol som si do auta, a pozrel som si hradnú zrúcaninu, ktorá sa volá tak isto, ako ja.“

V jaskyni či v bazéne

Otec Anton bol prísnym trénerom a chcel využiť každú príležitosť na prípravu. V letných mesiacoch bol problém s ľadovou plochou a tak požiadal o možnosť trénovať v Dobšinskej ľadovej jaskyni.

Jeho žiadosť najprv zamietli.

„V minulosti povolené korčuľovanie v ľadovej jaskyni malo za následok, že teplo vyvíjajúce sa zdržovaním sa viac osôb v jaskyni a od veľkých žiaroviek použitých k osvetleniu plochy, roztápalo inovať na strope a stenách jaskyne a tým poškodzovalo prírodnú krásu jaskyne, lebo inovať, ktorá následkom tepla zmizla, nevytvorí sa už v takej kráse, v akej pôvodne bola,“ píše sa v dobovom dokumente, ktorý vydal Miestny národný výbor Dobšiná.

Napokon zasiahol predseda Krajského národného výboru v Košiciach. Mladí nádejní reprezentanti mohli trénovať v ľadovej jaskyni po dohode s vtedajším „majiteľom“ jaskyne, Pohostinského a všeužitočného kombinátu v okrese Rožňava.

Stal sa z toho pravidelný prázdninový rituál.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Na trénovanie v jaskyni potreboval zvláštne povolenie. Odišiel elegán na ľade