Karol Beck: Finančne si nemôžem dovoliť trénera

Karol Beck
Karol Beck (Autor: SITA/AP)
Sportnet|17. jan 2012 o 16:51

Karol Beck neuhral proti Benneteauovi ani set, hoci v prvom (do 4:4) a druhom (do 5:5) iba jedna-dve lopty rozhodli o výsledku, a tom, že na Australian Open nevyhral od roku 2005. Po zápase sme mu položili niekoľko otázok.

Bol rozbehnutý sydneyský finalista Benneteau naozaj neprekonateľný?

"Bol lepší, vyhrával zlomové lopty a v niektorých dôležitých chvíľach som urobil lacné chyby. Toto bol môj najťažší súper i môj najlepší výkon novej sezóny. Nezačala sa úspešne, nič som neuhral, a tak letím do Európy, a začínam na turnaji v Heilbronne. V halách sa mi vždy viac darí, obhajujem nejaké body, ale verím, že forma porastie."

Podobne ako ostatní, aj vy ste sa zúčastnili na hráčskej schôdzi v Melbourne, kde sa rozoberali otázky spolupráce ATP a ITF, rozdeľovanie prémií a kalendár podujatí na rok. Prinášajú takéto schôdze osoh a výsledky?

"Nie veľmi, zväčša je to o tom istom každý rok, kde nám povedia o plánoch na sezónu."

Takto to chodilo roky, ale teraz je vraj dosť silná jednota hráčov, akurát Federer sa vraj drží stranou, lebo zarobil veľké milióny a má lukratívne zmluvy, preto si nemôže poškodiť imidž.

"Naozaj to tentoraz vyzeralo, že hráči držia dosť spolu, určite tam neboli všetky ruky zdvihnuté, ale vládla jednota, je to tak. Najviac bojovali za ostatných Nadal a Djokovič, a Federer ostával ticho, asi je to tak ako hovoríte, že má príliš veľké zmluvy na to, aby si pokazil obraz."

Tenis patrí medzi bohaté športy na svete, a vzniká dilema, že by sa nepatrilo hovoriť o nedostatku peňazí v ňom a už vôbec by to nebolo spravodlivé voči mnohým iným športom, ako trebárs plávanie či hádzaná. Verejnosť neprijme sťažovanie sa tenistov. A predsa – hráči nižšie postavení v rebríčku dvíhajú hlas, že percentuálne prerozdelenie prémií im nie je naklonené.

"Je to tak. Mimochodom, tenis patrí medzi najlepšie platené športy na svete zaslúžene. Je neustále na obrazovkách, sledovaný, ponúka veľké turnaje celý rok, štyri grandslamové vrcholy, Davisov pohár, zaslúži si väčší podiel peňazí. Také plávanie má raz nejaký svetový šampionát. Hráme veľa päťsetových zápasov. Špička naozaj zarába slušné až veľké odmeny, ale za takou päťdesiatkou sa už ostatní nemôžu pochváliť blahobytom. Vyššie sumy sa platia zvyčajne až od štvrťfinále."

Ako si potom môžu hráči dovoliť trénerov, platiť cesty a hotely a ďalšie výdaje?

"Veľa z nás si privyrába účasťou v silných národných ligách v Nemecku, či Francúzsku. Málokedy vidíte v semifinále turnajov hráča mimo najlepšej tridsiatky, či päťdesiatky. Nie je jednoduché financovať kouča, alebo ešte kondičného trénera, všetky cesty, a nedajbože celú prípravu. Hráči za stovkou si ich berú maximálne na grandslamové podujatia, ktoré sú slušnejšie platené. Ako vidíte, ja som tu v Melbourne bez tímu a trénera Jána Krošláka, jednoducho si ho nemôžem dovoliť zaplatiť."

Prečo Slovensko nevychováva v poslednom čase viac hráčov kvalít Kučeru či Hrbatého, a prečo neprináša ovocie systém prípravy v NTC?

"Z NTC som už dávno preč, od roku 2005, a nemôžem posúdiť systém. Chýba však konkurencia a máme iba troch tenistov medzi 100. a 150. miestom, nesmierne by sa zišli takí hráči ako Hrbatý a Kučera, bol som tam raz aj ja. Možno ani tí mladí nedávajú tomu sto percent, dnes už nestačí mať len talent. Prechod od juniorov medzi profesionálov je tvrdý, hráč musí mať zázemie, pomoc a pochopenie rodiny."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Karol Beck: Finančne si nemôžem dovoliť trénera