Kareem Abdul-Jabbar zápasí s leukémiou

SITA|10. nov 2009 o 14:55

Jedna z najväčších postáv histórie severoamerickej basketbalovej NBA Kareem Abdul-Jabbar sa podrobuje liečbe zriedkavého typu leukémie.

NEW YORK.

Diagnózu chronickej myeloidnej leukémie pozná už od decembra minulého roka, prognóza je v tejto chvíli podľa neho povzbudzujúca. Lekári síce nedávajú 62-ročnému najlepšiemu lídrovi tabuľky strelcov NBA všetkých čias žiadne záruky, ale vyhliadky sú napriek tomu celkom pozitívne.

"Mám dobré šance žiť ďalej bez drastických zmien vo svojom životnom štýle," citoval Abdul-Jabbar názor špecialistov. Šesťnásobný šampión NBA s Los Angeles Lakers orálne užíva liek švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti, ktorá mu súčasne platí za služby hovorcu.

Veľkým príkladom v boji so zákernou chorobou a v šírení osvety mu je jeho bývalý spoluhráč Magic Johnson, ktorý zápasí s vírusom HIV.

"Nikdy som nepatril medzi ľudí, ktorí si nechávajú nazrieť do svojho súkromného života. Ale toto je situácia, keď môžem pomôcť k záchrane životov. Je mojou povinnosťou hovoriť o tom," povedal Abdul-Jabbar a priblížil aj svoju prvú reakciu na slovo leukémia:

"Prepadol ma strach. Myslel som si, že rakovina znamená vždy len jedno - že mám pred sebou posledný mesiac života. To bola aj moja prvá otázka. Koľko mám ešte času?"

Dvestoosemnásť centimetrov vysoký rodák z New Yorku sa už niekoľko rokov venuje bojovým umeniam a priznáva, že v najťažšej chvíli svojho života sa najviac priblížil k mentalite japonských samurajov. Do tváre smrti sa naučil pozerať bez strachu. Napokon sa však nemusel vzdať svojho dovtedajšieho sveta, stále pracuje aj ako konzultant v tíme Lakers.

"Cítim nádej. Môj stav nie je nezvratný. Stále môžem viesť produktívny, plnohodnotný život," teší sa Abdul-Jabbar.

Chronickú myeloidnú leukémiu v USA ročne zistia 5000 ľuďom. V krajine žije s touto chorobou viac ako 22-tisíc pacientov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Kareem Abdul-Jabbar zápasí s leukémiou