Kapitán Lipták: Aj bez Cibulkovej a Hantuchovej môžme Kanadu zdolať

Nehrajúci kapitán Matej Lipták a Daniela Hantuchová počas duelu s Nemkou Angelique Kerberovou v zápase štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie.
Nehrajúci kapitán Matej Lipták a Daniela Hantuchová počas duelu s Nemkou Angelique Kerberovou v zápase štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|8. apr 2014 o 17:11

Nehrajúci kapitán Slovenska v Pohári federácie Matej Lipták je pred barážou v Kanade v zložitej situácii.

Nehrajúci kapitán Slovenska v Pohári federácie MATEJ LIPTÁK je pred barážovým zápasom o záchranu v svetovej skupine v Kanade (19. – 20. apríla) v zložitej situácii. Prvé dve hráčky tímu Dominika Cibulková aj Daniela Hantuchová dali prednosť individuálnemu programu.


Ste aj osobným trénerom Cibulkovej, jej štart na budúcotýždňovom turnaji v Kuala Lumpure ste odobrili pred mesiacom. Kedy ste sa dozvedeli, že do Kanady nepôjde ani Hantuchová?

„S Danielom som komunikoval od dávnejšie – od turnaja v Miami. Snažil som sa ešte nájsť možnosti, aby mohla ísť hrať Pohár federácie, ale jej stanovisko bolo také, že momentálne potrebuje hrať turnaje a získavať body. Lebo po poslednom FedCupe s Nemeckom bola mesiac zranená a nemohla hrať turnaje ani trénovať.“

Chápete ju?

„Každá hráčka má nejaký dôvod. Chápem, že bola zranená a chce sa dobre pripraviť na antukovú sezónu. Hneď po zápase Pohára federácie, kde sa hrá na tvrdom povrchu, je na programe antukový turnaj v Stuttgarte. Chýba jej zápasová prax, má málo vyhratých duelov, potrebuje sa uchytiť.“

Nemyslíte si, že mohlo ísť o reakciu na to, že ani jednotka tímu Cibulková nebude hrať v Quebeku?

„Určite nie.“

Koho ste zavolali namiesto Hantuchovej ako štvrtú hráčku?

„To prezradím až v stredu na tlačovke.“

Aké sú šance na víťazstvo a záchranu proti Kanade so svetovou devätnástkou Eugenie Bouchardovou bez našich prvých dvoch hráčok?

„Stále máme tri výborné tenistky – Magdu Rybárikovú a dve mladé dievčatá Janu Čepelovú i Karolínu Schmiedlovú. Ich výkonnosť je už porovnateľná s Hantuchovou, no Daniela má veľké skúsenosti z ťažkých zápasov. Neúčasť prvých dvoch hráčok znamená veľké oslabenie, ale na druhej strane o to bude väčší náš tímový duch. Aj tretia, štvrtá či piata hráčka v poradí chce dokázať, že má kvalitu a vie zabojovať pre tím. Ich výkonnosť rastie, sú schopné zdolať špičkové súperky. Verím, že aj s nimi máme šancu na víťazstvo.“

Minulý týždeň sa do svojho prvého finále na okruhu WTA prebojovala Čepelová. Dá sa povedať, že sa tým nominovala do dvojhry v Pohári federácie?

„Víťazstvo nad svetovou jednotkou Serenou Williamsovou na turnaji v Charlestone naštartovalo Janku k výborným výkonom, dalo jej motiváciu a sebavedomie, takže aj v ďalších kolách zdolala veľmi kvalitné hráčky. Hrala veľmi dobre. Zdolala aj Hantuchovú, čo som tak trochu čakal, ale nepredpokladal som, že to bude také jednoznačné. Ak bude fit, v Quebeku s ňou rátam do dvojhry.“

Kedy cestujete do Kanady?

„V nedeľu. Čepelová z Charlestonu a Schmiedlová z Bogoty prídu rovno do Quebeku, Rybáriková hrá teraz v Katoviciach.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kapitán Lipták: Aj bez Cibulkovej a Hantuchovej môžme Kanadu zdolať