Juniorská wimbledonská víťazka hovorí po slovensky

Belinda Benčičová.
Belinda Benčičová. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|10. júl 2013 o 06:00

Šestnásťročná Belinda Benčičová vyhrala juniorku na Roland Garros aj vo Wimbledone a začína hrať turnaje žien. Chce sa raz stať svetovou jednotkou.

BRATISLAVA. Belinda Benčičová. To meno si treba zapamätať. Juniorská svetová jednotka zo Švajčiarska vyhrala dvojhru na mládežníckom Roland Garros a o štyri týždne aj vo Wimbledone.

Teraz ju čaká prechod na turnaje WTA Tour. Šestnásťročná Belinda plynule hovorí po slovensky, má rodičov zo Slovenska. Narodila sa už vo Švajčiarsku, família žije v Uzwile pri St. Gallene.

Starý otec je slovanista

„Po víťaznom finále s Američankou Townsendovou sme v Londýne zašli s rodinou na večeru. Dala som si pizzu, ktorú mám počas turnaja zakázanú,“ prezradila Benčičová po návrate domov pre denník Blick.

Vo štvorhre so Slovenkou Petrou Uberalovou postúpili vo Wimbledone medzi štyri najlepšie dvojice.

V nedeľu mala Belinda na slávnosti šampiónov pri sebe rodičov aj mladšieho brata Briana a fotila sa s víťazmi hlavných súťaží Andym Murraym a Marion Bartoliovou.

Otec Ivan je aj jej trénerom. „Občas vie aj pritvrdiť, ale inak prebiehajú tréningy normálne,“ poznamenala. „Som mu veľmi vďačná. Robí pre mňa všetko.“

Otec je bývalý hokejista, v roku 1968 mal päť rokov, keď jeho rodina emigrovala z Československa. Starý otec tenistky Ivan Benčič st. vyrastal na korčuliach v Bratislave v generácii s Jozefom Golonkom, Jozefom Čaplom, Františkom Gregorom a ďalšími slovanistami.

Rady od Hingisovej

Benčičovú prezývajú v krajine pod Alpami „druhá Hingisová“. Košická rodáčka žijúca vo Švajčiarsku pred 19 rokmi rovnako vyhrala juniorku Roland Garros aj Wimbledon a neskôr sa prebojovala na čelo rebríčka WTA, vyhrala päť grandslamov.

Benčičovú vo Wollerau pri Zürichu niekoľko rokov trénovala Hingisovej mama Melanie Molitorová. Pred Wimbledonom dostala od Martiny niekoľko cenných rád.

Kedy sa stanete jednotkou medzi ženami? - pýtali sa jej švajčiarski novinári v Uzwile.

„Je to môj sen, ale nechcem na seba príliš tlačiť,“ odvetila Benčičová. V renkingu WTA je na 325. mieste, no až teraz začína hrať ženské turnaje. „Chcem ísť krok za krokom. Pokúsim sa vylepšiť si rebríček. Na budúci týždeň hrám na turnaji vo švédskom Bastade.“

Mám sa ešte čo učiť

Belinda už vlani reprezentovala Švajčiarsko v Pohári federácie, zo zápasu s Bieloruskom má aj prvé víťazstvo vo štvorhre.

„Ženský tenis je oveľa rýchlejší a tvrdší ako juniorský, hráčky robia menej chýb,“ porovnávala. „Najväčší rozdiel je v skúsenostiach. Mám sa ešte čo učiť.“

Belinda Benčičová

Narodená 10. marca 1997 vo švajčiarskom Flawile

Výška: 173 cm

Juniorský rebríček: 1.

Ženský WTA renking: 325.

Víťazka juniorky: Roland Garros a Wimbledon 2013

V ženskej kategórii vyhrala dva turnaje ITF

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Juniorská wimbledonská víťazka hovorí po slovensky