Šéf futbalu: Nebojím sa radikálnych rozhodnutí. Ale nie po troch zápasoch

Šéf futbalu: Nebojím sa radikálnych rozhodnutí. Ale nie po troch zápasoch

Pavol Spál|2. apr 2021 o 06:00

Bolo ohrozené miesto trénera Tarkoviča?

Ako vníma štart slovenskej reprezentácie do kvalifikácie postup na majstrovstvá sveta 2022? Zvažoval odvolanie trénera Štefana Tarkoviča? Aké odmeny majú v sľúbené hráči? Ako pomáha SFZ amatérskemu futbalu? Aj na tieto otázky reagoval prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) JÁN KOVÁČIK
Kam výkonnostne patrí slovenská reprezentácia. Na akej úrovni ju dnes vidíte? 
Na to máme oficiálne rebríčky, aby sme na základe výsledkov poznali svoje miesto.
Môžete byť konkrétnejší? Patrí Slovensko trebárs medzi európsky priemer, patrí reálne do druhého výkonnostného koša?
Rešpektujem rebríčky FIFA a UEFA, ktoré sú zostavené na základe výsledkov a môžeme polemizovať, či je to správne alebo nie. Ale žiadne iné nemáme k dispozícii a na základe týchto rebríčkov sa určuje nasadenie pri žrebe.
Pozrime sa na národný tím Slovenska, ktorý sa v roku 2016 chystal na majstrovstvá Európy a skúste ho porovnať so súčasným. Čo vidíte? 
Nie sme v rovnakej ani porovnateľnej situácii, pretože dochádza k výraznej obmene kádra a súčasný tréner k tímu nastúpil v poslednom zápase kvalifikácie. Aj keď začínala generácia Mareka Hamšíka, Martina Škrtela či Jána Ďuricu, tak tiež to od prvej chvíle nebolo ideálne.
Bolo potrebné byť tiež trpezlivý a chvíľu čakať a pretrpieť horšie zápasy a horšie výsledky. Takže, z môjho pohľadu, nemá zmysel porovnávať niečo, čo nie je porovnateľné.
Slovensko vstúpilo do kvalifikácie dvoma remízami s papierovo slabšími súpermi a triumfom nad Ruskom. Aké je vaše hodnotenie? 
V prípade prvých dvoch zápasov je to výrazná nespokojnosť a sklamanie, čo sa týka výsledkov aj výkonu. V prípade víťazstva nad Ruskom som spokojný. Aj s tým, ako sa tím prezentoval na ihrisku. 
Situáciu ste zrejme preberali s členmi kádra. Aký obraz ste si vytvorili po stratách bodov na Cypre a proti Malte. Kde vidíte príčiny?
Ja si neviem vysvetliť, prečo prvé dva zápasy vyzerali a dopadli tak, ako sme to všetci videli. 
Kto nesie najväčšiu zodpovednosť za zlyhanie?
Zodpovednosť majú hráči a realizačný tím.
Hanba, katastrofa a nočná mora. Takto ste hodnotili štart reprezentácie do Ligy národov na jeseň minulého roka. Pod vedením vtedajšieho trénera Pavla Hapala Slováci prehrali s Českom 1:3 a remizovali v Izraeli 1:1. Nepodliezli futbalisti ešte aj túto latku? 
Bolo to v porovnateľnej podobe ako na jeseň. V konečnom dôsledku nám však aj Cyprus v utorok ukázal víťazstvom nad Slovinskom, že to nie je súper, o ktorom by sme si mali myslieť, že je futbalový trpaslík. Dnes je tých "trpaslíkov" v Európe čoraz menej. 
Slovensko naposledy stratilo body so súperom najnižšieho rangu pred ôsmimi rokmi, keď remizovalo v Lichtenštajnsku. Vtedy ste hráčom po zápase v kabíne dohovárali a hovorili ste o nedôstojnej reprezentácii Slovenska. Ako to vidíte teraz?
Rovnako ako na jeseň. Keď je kritika na mieste, tak ju treba vysloviť a prijať. A prvé dva kvalifikačné zápasy boli presne na úrovni toho, čo sa označuje ako hanba. 
Futbalisti Slovenska.
Futbalisti Slovenska. (Autor: TASR)
Kouč Tarkovič sa obhajoval, že mu chýbalo deväť hráčov, že musel pred každým zápasom skladať novú zostavu. A že mal na prípravu iba jeden aj pol dňa, kým predtým aj päť dní. Beriete jeho argumenty?
Do istej miery áno. Napokon je diametrálny rozdiel, či máte pred zápasom jeden tréning, v porovnaní s tým, keď máte mužstvo k dispozícii celý týždeň a naozaj nám chýbalo dosť kľúčových hráčov. S tým sa však budeme musieť vyrovnať rovnako ako iné reprezentácie. Nepríjemných prekvapení na účet favoritov bolo počas tohto marcového kvalifikačného termínu viac. Neboli sme jediní, kto nepríjemne zakopol. 
Po prvých dvoch zápasoch bola reprezentácie pod veľkou kritikou verejnosti. Na pranier sa dostal aj tréner Tarkovič. Nezapochybovali ste, že či ste vybrali správneho trénera? 
Nie.
Nebola ohrozená pozícia trénera po remíze s Maltou 2:2? 
Nie. Chcem povedať jednu vec. Máme podpísanú zmluvu s trénerom Tarkovičom iba na jeden rok, čo sa nikdy predtým na taký krátky čas nestalo. To však neznamená, že by sme mali po prvých dvoch zápasoch prehodnocovať, či to bolo správne, alebo nie.
Registrujem kritiku na to, že tréneri na Slovensku nemajú dostatok času na to aby mohli realizovať svoje plány a že sú neraz odvolávaní po zopár zápasoch - lebo to je to najľahšie a najefektnejšie. Nevidím dôvod v prípade reprezentačného áčka tento nesprávny trend potvrdzovať.
Nejde o môj názor. Je to legitímna otázka verejnosti po zlom štarte do kvalifikácie. Nemyslíte? 
Isteže, špekulácie o tom, že je potrebné odvolať trénera po nevydarených zápasoch tu vždy boli a aj budú. Zachytil som teraz napríklad takéto hlasy aj z Nemecka v prípade trénera Löwa. V minulosti ste sa mohli presvedčiť, že som sa nebál urobiť takéto radikálne rozhodnutie. Ale určite by som si nedovolil urobiť ho po dvoch až troch zápasoch.
Zachytil som názor, že trénera Tarkoviča zachránila výhra nad Ruskom. Nebolo v hre jeho miesto?
Nie. Toto v hre nebolo.
Krídelník Róbert Mak bol nešťastný z kritiky fanúšikov na sociálnych sieťach. Ako ste to vnímali vy?
Kritiku vnímam, viem ju prijať. Koniec koncov nikto, ani tréneri ani hráči nespochybňujú, že by v prípade prvých dvoch zápasov nebola oprávnená. Môžeme však polemizovať o jej forme akou je prezentovaná. Myslím si, že to, akým tvrdým spôsobom ľudia prezentujú svoju nespokojnosť, pramení aj z celkovej nálady spoločnosti, aká tu je. 
K neraz nevyberavému spôsobu a často až krutej forme mám aj ja výhrady. Žijeme však v ére sociálnych sietí, ktoré zosilňujú emócie a predovšetkým tie negatívne. Som presvedčený, že v prípade komunikácie "z očí do očí" by to malo asi inú podobu.
Ale neostáva nám nič iné ako sa s tým vyrovnať - to platí pre mňa, pre hráčov a aj trénerov. Len mi je niekedy smutno nad tým, keď si niekto kritiku zamieňa za bezbrehé urážanie a ponižovanie. 

Ján Kováčik, prezident SFZ

V prípade víťazstva nad Chorvátskom a Ruskom si hráči rozdelia 200-tisíc a za remízu s týmito súpermi 75-tisíc eur.

Pod vedením trénera Tarkoviča odohralo Slovensko šesť zápasov. Aký z nich máte dojem? Uberá sa mužstvo správnym smerom? 
Vnímam to v súvislostiach, že prebieha generačná obmena kádra a Štefan prišiel v období, keď ten proces stále plynie. Vždy, keď sa takáto záležitosť deje, tak výsledky nie sú iba ideálne. A to neplatí iba o Slovensku. Musíme počítať aj s tým, že prídu aj nevydarené zápasy. Vnímam to ako fakt. 
Ste spokojný s prácou reprezentačného trénera? 
Už som sa vyjadril, že sme sa nezaoberali tým, že by sme trénera vymenili. Takže s jeho prácou som spokojný. 
O aké odmeny bojujú reprezentanti v kvalifikácii o postup na MS 2022? 
Za remízu s Cyprom a Maltou nedostanú hráči nič. Tak to už bolo stanovené pred zápasom. Inak sú určené prémie so súpermi z vyšších košov, inak s Maltou. V prípade víťazstva nad Chorvátskom a Ruskom si hráči rozdelia 200-tisíc a za remízu s týmito súpermi 75-tisíc eur.
Za výhru nad Slovinskom, Maltou a Cyprom sa bude deliť suma 100- tisíc eur. V prípade remízy so Slovinskom pôjde o 50-tisíc. SFZ bude opäť vyplácať len polovicu z dohodnutých odmien, druhú zinkasujú hráči iba v prípade postupu na šampionát.
Stredopoliar László Bénes sa odmietol vrátiť do národného tímu pred zápasom s Ruskom s tým, že je unavený. Ako to vnímate? 
Nechcem sa teraz zaoberať Bénesom, to je v kompetenecii trénera. Prečo sa ma trebárs neopýtate na Suslova, či Hromadu? 
Sú to hráči, ktorí vás najviac potešili?
Áno. Z mladých hráčov ma potešil Tomáš Suslov, Jakub Hromada aj Dávid Strelec. A aj ďalší mali svetlé momenty počas tohto trojzápasu. 
V júni sa Slovensko predstaví na majstrovstvách Európy. Aké sú vaše očakávania? 
Dôstojne reprezentovať a urobiť všetko pre to, aby sa nám podarilo zo skupiny postúpiť. 
Profesionálny futbal sa hrá bez divákov, ale veľmi trpí amatérsky. Ako mu pomáhate?
Komunikujeme s príslušnými inštitúciami, aby bola vyčlenená nejaká kompenzácia aj pre kluby amatérskeho futbalu. A samozrejme, že komunikujeme s kompetentnými, aby sme sa čo najskôr mohli dostať do tréningového procesu.
A aby sme následne mohli dohrať maximálny počet kôl. Či už v mládežníckych súťažiach alebo od tretej ligy nižšie. Máme prísľub, že po Veľkej noci to bude téma, ku ktorej sa spolu so štátnym tajomníkom Husárom vrátime.
Trúfate si odhadnúť, kedy by sa mohlo začať hrať? 
Dohodli sme sa, že po Veľkej noci budeme mať ďalšie kolo stretnutí, kde nadviažeme na tie predošlé. 
V niektorých susedných krajinách trénuje aj mládež. Predstavitelia klubov z nižších súťaží sa pýtajú, či sa to nedalo presadiť aj u nás.
Môžete mi veriť, že každý deň na všetkých možných úrovniach sa snažíme, aby to bolo čo najskôr. Naliehame, tiež uvádzame príklady zo zahraničia. Keď vám však kompetentní argumentujú, "pozrite sa, koľko ľudí denne zomiera, koľko ľudí máme denne infikovaných. A vy od nás chcete, aby sme vám povolili hrať a trénovať?” 
Na to ešte donedávna neexistovala, aj vzhľadom k počtu mŕtvych resp. ľudí v nemocniciach zmysluplná odpoveď. Vyzerá to tak, že situácia sa, aj vďaka očkovaniu, už trvalo zlepšuje - takže po Veľkej noci to chceme definitívne rozseknúť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Šéf futbalu: Nebojím sa radikálnych rozhodnutí. Ale nie po troch zápasoch