Hviezdy NBA si v Číne nezahrajú, kluby dostali zákaz

Kobe Bryant počas exhibičného zápasu na Filipínach, jeho zakončeniu sa prizerá Chris Paul.
Kobe Bryant počas exhibičného zápasu na Filipínach, jeho zakončeniu sa prizerá Chris Paul. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|21. aug 2011 o 13:00

Čínska basketbalová asociácia zakázala podpisovať svojim klubom zmluvy s hráčmi NBA, ktorí majú v profilige platné kontrakty.

BRATISLAVA. Kobe Bryant ani iné hviezdy NBA sa v čínskych kluboch nepredstavia. Pred pár týždňami sa objavili informácie, že Číňania sú ochotní ponúknuť lídrovi Los Angeles Lakers 1,5 milióna dolárov mesačne.

Obrovskú sumu Bryantovi však nakoniec nikto nevyplatí, pretože Čínska basketbalová asociácia nepovolila svojim klubom angažovať hráčov, ktorí majú v NBA platný kontrakt.

Začiatok profiligy je síce momentálne v nedohľadne kvôli výluke, ale Číňania nechcú riskovať. Naopak niektoré európske klubov nemajú problém s tým, že hviezdy by u nich začali a do NBA by sa vrátili v prípade dohody majiteľov s vedením hráčskej asociácie.

Ponuky z Ázie okrem Bryanta zvažovali aj krídelník New Yorku Carmelo Anthony a rozohrávač New Orleans Hornets Chris Paul.

Ak podpíšu, riskujú

Odchod najväčších zámorských hviezd do sveta je však stále otázny. Dôvodom sú vysoké sumy na zmluvách, ktoré majú podpísané. „Osobne si nemyslím, že Kobe odíde do zahraničia. Predsa len má v najbližších sezónach zarobiť 83 miliónov dolárov, nebude preto riskovať, že si niekde v Turecku roztrhne achilovku alebo väzy v kolene,“ povedal ESPN niekdajší skvelý hráč a dnes komentátor Charles Barkley.

Bryantovi už predtým ponúkal zmluvu na pol milióna dolárov mesačne Besiktas Istanbul, ktorý je už predbežne dohodnutý s rozohrávačom Deronom Williamsom z New Jersey.

Čínske kluby tak môžu siahnuť len po voľných hráčoch, medzi ktorými je tiež zopár zvučných mien. Bez kontraktu sú jeden z najlepších náhradníkov Jamal Crawford či viacnásobný účastník Zápasu hviezd Tracy McGrady.

Hráčom NBA sa tak zmenšila šanca zatlačiť na majiteľov, aby poľavili zo svojich požiadaviek. Hlavnou je to, aby sa v lige zaviedol pevný platový strop, podobný aký sa používa v NHL.

Problémom je aj to, že silné európske ligy ako španielska, grécka či talianska majú finančné problémy a najlepšie platených hráčov si nebudú môcť dovoliť. Napriek tomu pár veľkých hviezd do Európy smeruje, sú to napríklad Francúz Tony Parker alebo Nemec Dirk Nowitzki, ktorí deklarovali záujem hrať v domovských kluboch.

Kevin Durant baví divákov cez leto streleckými výkonmi v exhibíciách

Durant možno do CSKA Moskva

Najväčším menom, ktoré sa spomína, je najlepší strelec profiligy Kevin Durant, ktorého chce získať CSKA Moskva. Ruský veľkoklub, ktorý vyhral Európsku ligu v rokoch 2006 a 2008, údajne ponúka lídrovi Oklahomy Thunder milión dolárov mesačne.

Problémom u dvadsaťdvaročného krídelníka môžu byť takisto vysoký kontrakt, keďže v Oklahome má zarobiť v najbližších rokoch 86 miliónov dolárov.

„Ak sa nebude NBA túto sezónu hrať, určite by som chcel niekde pôsobiť,“ povedal Durant, ktorý cez leto baví divákov skvelými výkonmi v exhibičných zápasoch.

Ak by mladý Američan podpísal zmluvu s moskovským klubom, mohol by sa predstaviť aj proti českému Nymburku, ktorý vyzve CSKA vo VTB lige.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hviezdy NBA si v Číne nezahrajú, kluby dostali zákaz