Hrbatý je postrachom tenisovej Argentíny

Sportnet|20. sep 2005 o 00:00

BRATISLAVA - Zatiaľ čo ženský Pohár federácie tenisových tímov na rok 2005 už pozná víťaza, vlaňajší titul obhájili Rusky, v mužskom Davisovom pohári myslia na trofej ešte štyri družstvá.

Slovenský tím pred víkendovým daviscupovým zápasom s Argentínou. Zľava: kapitán Miloš Mečíř, Karol Beck, Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák. FOTO SME - PAVOL MAJER

Prvý raz v 105-ročnej histórii súťaže je v semifinále aj Slovensko, tento víkend (23. - 25. 9.) budú mať naši reprezentanti v súboji o účasť vo finále s Argentínou výhodu domáceho prostredia. V druhom semifinále sa v Splite stretnú Chorvátsko - Rusko.

Slovensko by v prípade víťazstva nad Argentínou hralo aj finále s Chorvátskom doma, no ak by v Splite zvíťazili Rusi, naši by v decembri cestovali do Moskvy. Argentína by v oboch prípadoch cestovala vo finále za svojimi súpermi - buď do Chorvátska, alebo do Ruska.

"Cítim sa vynikajúco, lepšie to ani nemôže byť. Na tréningu prišla na mňa malá únava, ale dám si trochu voľno a tá odíde," rozosmial spoluhráčov na včerajšej tlačovej besede v Národnom tenisovom centre Michal Mertiňák. Nálada v našom tíme je pred súbojom s Argentínou veselá, no každý si pritom uvedomuje dôležitosť zápasu. Je to šanca, aká sa môže naskytnúť len raz v kariére. Argentínski novinári akreditovaní na semifinále sledovali aj slovenskú časť tlačovky a čudovali sa, prečo je v sále toľko smiechu. Na otázku - akú zostavu tímu Argentíny by určil Miloš Mečíř, ak by sedel na lavičke svojho náprotivka Alberta Manciniho - náš kapitán odpovedal: "Zavolal by som do družstva zberačov lôpt..."

Aj keď sa Argentínčania po prvom tréningu vyslovili, že očakávali ešte rýchlejší povrch dvorca Premier Court, domáci tenisti zostávajú pokojní. "Dvorec je pripravený presne tak, aby vyhovoval nám a aby sme na ňom mohli zdolať ťažkého súpera," povedal Karol Beck, dvojka nášho tímu. Podľa neho sa kurt mierne zrýchľuje: "Čím viac sa na ňom v tréningu hrá, tým je rýchlejší."

Ak by kapitáni oboch tímov postavili na piatkové dvojhry svojich najvyššie postavených hráčov vo svetovom rebríčku, v úvodných dvojhrách by nastúpil Beck - Nalbandian a Hrbatý - Coria. Štvrtkový žreb by určil, ktorá dvojica nastúpi na kurt ako prvá. Zatiaľ čo Argentínčan Mancini má na sobotňajšiu štvorhru takmer istú dvojicu Nalbandian, Puerta, náš kapitán zvažuje niekoľko možností.

"Víkendový zápas bude v našej krajine mimoriadne sledovaný. Máme veľmi silný tím a finále je na dosah. Tenis je s motorizmom po futbale druhým najpopulárnejším športom a s úspechmi Coriu, Nalbandiana a ďalších hráčov v turnajoch aj v Davisovom pohári záujem fanúšikov ešte stúpa," vravel Ariel Scher z denníka Clarin, ktorý v nedeľu cestoval z Buenos Aires cez Madrid a Prahu do Bratislavy celý deň. Včera pripravoval veľký článok o Dominikovi Hrbatom. Fascinovalo ho, že náš tenista je v Davisovom pohári oveľa úspešnejší ako v turnajoch. Hrbatý v Národnom tenisovom centre od premiéry v zápase s USA na jeseň 2003 v šiestich singloch ešte neprehral. "Dominika si pamätáme už z roku 1998, keď bol s dvoma bodmi v dvojhrách strojcom víťazstva Slovenska nad Argentínou 3:2 na antuke v našom hlavnom meste," uznanlivo dodal juhoamerický novinár. Na zápas do Bratislavy pricestuje 42 argentínskych žurnalistov.

Hrbatý je postrachom Argentíny. Aj keď všetci štyria nominovaní hráči súpera sú v rebríčku vyššie ako naša jednotka, Dominik má s výnimkou Nalbandiana s nimi lepšiu bilanciu vzájomných zápasov.

Štvortisícové hľadisko je už dávnejšie vypredané na všetky tri dni, majitelia vstupeniek by mali zaujať svoje miesta už polhodiny pred zápasom. V piatok sa v Sibamac aréne začína slávnostné otvorenie o 14.45 h, na druhý deň otvoria štvorhu o 16.00 h a nedeľňajšie záverečné dvojhry o 15.00 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý je postrachom tenisovej Argentíny