Hrať doma je paráda, chváli Gombos challenger v Bratislave

Podanie je silnou stránkou hry Norberta Gombosa.
Podanie je silnou stránkou hry Norberta Gombosa. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|6. nov 2014 o 20:10

Pre riaditeľa turnaja Slovak Open Igora Mošku je najväčšou odmenou prvenstvo domáceho tenistu.

BRATISLAVA. Štvrtkovému víťazstvu Norberta Gombosa a obhajcu titulu Lukáša Lacka v druhom kole Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v tenise zatlieskal aj riaditeľ turnaja Igor Moška.

„Prvenstvo domáceho hráča je pre mňa vždy najväčšou odmenou,“ povedal Moška, ktorý je šéfom Slovak Open od jeho založenia. „Rád by som to zažil aj v tomto roku.“

V doterajších štrnástich ročníkoch na challengeri Slovak Open šesť ráz triumfovali slovenskí tenisti - Karol Kučera (2001), Dominik Hrbatý (2005), Michal Mertiňák (2006), Martin Kližan (2010) a Lukáš Lacko (2011 a 2013).

Gombosa poháňa rodina

Moškovu túžbu o prvenstve domáceho hráča môže tento týždeň splniť Gombos. Daviscupový reprezentant je na 132. mieste ATP, 110 bodov za víťazstvo v turnaji by mu výrazne pomohlo na ceste do hlavnej súťaže na Australian Open.

„Na turnajový titul ešte nemyslím. Pre mňa je vždy najdôležitejší najbližší zápas,“ znižoval Gombos veľký optimizmus. Vo štvrtkovom súboji zdolal ďalšieho slovenského tenistu Filipa Horanského 6:3, 6:4.

„Challenger v Bratislave mám v celoročnom kalendári vždy najvyššie. Je to môj najobľúbenejší turnaj. Na druhé miesto by som dal Australian Open a na tretie Roland Garros - na obidvoch grandslamoch som však hral zatiaľ len v kvalifikácii.“

Po premenenom mečbale pozdravili Gombosa z hľadiska rodinní príslušníci, dostal pusu od priateľky.

„Hrať doma je paráda. Je to celkom iné ako na turnaji v zahraničí,“ porovnával.

„Nemusím chodiť po hoteloch, ale pohodlne sa vyspím vo svojej posteli. Poznám tento kurt a celé prostredie, tu hrám najlepšie. A doma mám na tribúne vždy silnú podporu. Teraz prišli sesternice, bratranci, strýko. Som rád, že som ich potešil víťazstvom.“

V piatkovom štvrťfinále nastúpi 24-ročný Gombos proti Farrukhovi Dustovovi z Uzbekistanu. V zápase so 148. hráčom rebríčka bude miernym favoritom.

„S Farrukhom som si párkrát zatrénoval, videl som ho hrať,“ vravel rodák z Galanty.

„Má výborný servis, a tak zrejme nebudú dlhé výmeny. Musím dobre returnovať a držať si svoje podanie. Opäť ma príde povzbudiť rodina, a tak mám motiváciu navyše.“

Šanca pre mladých hráčov

Slovak Open je náš najväčší tenisový turnaj, tohto roku ide na prémie pre hráčov 85-tisíc eur.

„Je dôležité, aby sme mali na Slovensku veľké medzinárodné podujatie,“ vysvetľoval riaditeľ turnaja, ktorý je aj generálnym sekretárom tenisového zväzu.

„Aby mali mladí hráči možnosť získavať skúsenosti v domácom prostredí, zbierali body do svetového rebríčka a predviedli sa pred naším publikom.“

Tohto roku nastúpilo v kvalifikácii až sedemnásť domácich tenistov, z nich Adrián Sikora sa prebojoval do hlavnej súťaže. V hlavnom turnaji hralo sedem Slovákov.

V minulosti sa na turnaji darilo napríklad Karolovi Beckovi, ktorý hral v roku 2002 vo finále s Francúzom Anthonym Dupuisom, a Martin Kližan s voľnou kartou od organizátorov turnaj vyhral. Obaja sa takto odrazili do veľkého tenisu.

V ženskej časti Slovak Open Dominika Cibulková s voľnou kartou zvíťazila v roku 2006.

Tri roky sa turnaj hral ako Ritro Slovak Open spoločne pre mužov aj ženy, ale keď prišla ekonomická kríza a hlavný sponzor vycúval, museli sa Medzinárodné majstrovstvá Slovenska rozdeliť.

Ženy teraz každoročne bojujú o titul v lete na antuke v Trnave.

Hral tu aj Djokovič

V minulosti sa na jeseň v Bratislave predstavili tenisti ako Juan Manuel Del Potro z Argentíny, Čech Tomáš Berdych, Francúz Richard Gasquet, ale aj súčasná svetové jednotka Novak Djokovič zo Srbska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrať doma je paráda, chváli Gombos challenger v Bratislave