Hráči ratifikovali zmluvu, NHL sa začne v sobotu

(Autor: Ilustračné - SITA/AP)
SITA|12. jan 2013 o 23:40

Skrátená sezóna NHL sa pravdepodobne začne 19. januára a každý klub v nej absolvuje 48 zápasov.

NEW YORK. Hráči zámorskej hokejovej súťaže NHL ratifikovali kolektívnu dohodu, výluka profiligy však stále oficiálne trvá. Predstavitelia hráčskej asociácie NHLPA uviedli, že hokejisti súhlasili s kontraktom, na podmienkach ktorého sa dohodli v stredu.

Vedenie súťaže podpísalo so zástupcami hráčskej asociácie NHLPA aj memorandum pochopenia, v ktorom sú stanovené presné podmienky, za akých sa začne súťaž. Skrátená sezóna odštartuje 19. januára trinástimi stretnutiami a tímy otvoria svoje kempy už v nedeľu 13. januára.

Základná časť sa skončí 27. apríla a o tri neskôr sa začnú súboje v play-off.

Majitelia klubov zámorskej súťaže sa dohodli na podmienkach novej 10-ročnej dohody medzi NHL a NHLPA v stredu. Hráčske elektronické hlasovanie sa začalo vo štvrtok, hokejisti mali možnosť vyjadriť sa k návrhu novej kolektívnej zmluvy do sobotňajšej rannej ôsmej hodiny miestneho času (14.00 h SEČ).

NHLPA súhlasila s desaťročnou platnosťou novej kolektívnej zmluvy, ktorú môže každá strana vypovedať po ôsmom roku. Vedenie súťaže už skôr súhlasilo s požiadavkou protistrany, aby kluby mohli predčasne ukončiť zmluvu a vyplatiť z nej mimo rozpočtu s platovým stropom až dvoch hráčov.

Počas rokovaní, ktoré prebehli počas uplynulej soboty a v nedeľu nadránom sa hovorilo o platovom strope pre sezónu 2013/2014. Ten napokon zostane zachovaný na úrovni ako v minulom ročníku, teda 64,3 milióna dolárov. Liga teda vyhovela požiadavke hráčov.

Spodná hranica platového stropu bude 44 miliónov dolárov. Hráčske zmluvy sa budú môcť podpisovať na maximálne sedem rokov, ak však hokejista predlžuje kontrakt so svojim doterajším zamestnávateľom, tak ešte o rok dlhšie. Platové rozpätie jednotlivých kontraktov počas ich trvania sa bude môcť meniť o maximálne 35 percent.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hráči ratifikovali zmluvu, NHL sa začne v sobotu