Hossa s Kopeckým dostali druhú šancu

Marián Gáborík si môže nevydarenú základnú časť napraviť v play off.
Marián Gáborík si môže nevydarenú základnú časť napraviť v play off. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|11. apr 2011 o 19:45

Play off NHL si zahrajú ôsmi Slováci. Najväčšiu pozornosť v prvom kole vzbudzuje séria medzi Montrealom a Bostonom.

BRATISLAVA. V noci zo stredy na štvrtok začína play off NHL. Posledné nedeľné kolo základnej časti rozhodlo o dvojiciach prvého kola.

Play off NHL - prvé kolo

Západná konferencia:

Vancouver – Chicago (Hossa, Kopecký)

San Jose – Los Angeles (Handzuš)

Detroit – Phoenix

Anaheim (Višňovský) – Nashville

Východná konferencia:

Washington – NY Rangers (Gáborík)

Philadelphia (Meszároš) – Buffalo (Sekera)

Boston (Chára) – Montreal

Pittsburgh – Tampa Bay

Zápasy 1. kola začínajú 13. apríla. Prví postupujúci môžu byť známi 19. apríla.

Posledný zápas série sa dohrá najneskôr 27. apríla.

Medzi šestnástkou nasadených takmer chýbali obhajcovia Stanleyho pohára z Chicaga, ktorí prehrali posledný zápas s Detroitom 3:4 a ďalej ich posunula až prehra Dallasu.

Chicago dostalo šancu

Blackhakws v zostave s Mariánom Hossom a Tomášom Kopeckým vyzvú víťaza dlhodobej časti Vancouver s vynikajúcimi Sedinovcami.

Oba kluby sa stretli v posledných dvoch ročníkoch play off, vždy vyhralo Chicago. Tentoraz je favoritom Vancouver. Canucks majú vyrovnanú zostavu a sú jedným z najvážnejších kandidátov na triumf. Hawks naopak prežívajú rozporuplnú sezónu, ktorá je poznačená nevyrovnanými výkonmi.

„Hráči Minnesoty nám dali druhú šancu. Začíname odznova,“ citoval Daily Herald trénera Joela Quennevilla.

Veľkú rolu zohrajú gólmani. Bránku Canucks háji uznávaný olympijský víťaz Roberto Luongo, zatiaľ čo fanúšikovia Hawks veria, že neskúsený Corey Crawford napodobní vlaňajšie výkony Anttiho Niemiho, ktorý vychytal play off minulý rok.

Pre slovenských fanúšikov je zaujímavá aj séria Washingtonu s New Yorkom Rangers. Hráči Washingtonu sú výborným príkladom špecifickosti play off. Podobne ako minulý rok vyhrali Východnú konferenciu a štvrtýkrát za sebou dominovali Severozápadnej divízii NHL.

V play off sa im však nedarí, posledné tri roky vyhrali len jednu sériu. Vlani ich zastavil ôsmy Montreal so skvelým Jaroslavom Halákom.

Rangers sa spoliehajú na brankára Henrika Lundqvista. V ofenzíve zas potrebujú body Mariána Gáboríka, ktorý prežíva jednu z najslabších sezón v kariére.

Na jeho nepohode sa podpísal vzťah s trénerom Johnom Tortorellom, ktorý ho často kritizoval.

Očakávania od Gáboríka

„Gáborík dostal šancu ukázať, že zlá sezóna nemusí nič znamenať. Môže ukázať, že reči o letnom prestupe sú len špekuláciou,“ napísali reportér New Yorku Post.

Asi najväčšiu pozornosť v zámorí vzbudzuje súboj tímov z originálnej šestky NHL z Bostonu a Montrealu.

Favoritom sú Bruins, ktorí čakajú na triumf od roku 1971. Ťažká séria čaká Zdena Cháru, na ktorého bude bučať celé montrealské Bell Centrum. Dôvodom je nešťastný zákrok na Maxa Paciorettyho, po ktorom skončil útočník Habs v nemocnici.

„Som si istý, že séria bude skvelá. V Montreale je elektrizujúcu atmosféra,“ povedal pre Boston Herald Tim Thomas, ktorý ovládol štatistiky brankárov po základnej časti.

Andrej Meszároš s Andrejom Sekerom sa stretnú v sérii Philadelphie s Buffalom. O postup bude bojovať aj najproduktívnejší obranca základnej časti Ľubomír Višňovský, ktorého Anaheim vyzve Nashville. Michal Handzuš z Los Angeles si zahrá v kalifornskom derby so San Jose.

Najväčšie šance na zisk Stanleyho pohára sa pripisujú Meszárošovi s Chárom.

Všetky série prvého kola sa rozhodnú ešte pred začiatkom majstrovstiev sveta, preto Slováci, ktorí vypadnú, môžu prísť na šampionát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa s Kopeckým dostali druhú šancu