Hossa najlepší medzi útočníkmi na Západe

TASR|10. dec 2008 o 08:42

V uplynuých dňoch sa zmenilo hlasovanie do základnej formácie Zápasu hviezd vo Východnej konferencii NHL najmä medzi útočníkmi.

New York. Už nevedie pred dvoma týždňami ešte neohrozená trojica Habs, ale na prvé dve miesta sa dostalo duo Pens Sidney Crosby - Jevgenij Malkin. Na Západe takmer nič nového: slovenský hokejový fanúšik musí byť spokojný s priebežným prvým miestom Mariána Hossu medzi útočníkmi, Detroitčana naviac aj s pozíciami Pavla Dacjuka a Nicklasa Lidströma v základnej šestke, dopredu sa však derú hráči z Calgary.

Doteraz si pohodlne hovel na čele hlasovania "východných" útočníkov trojlístok Saku Koivu, Alexej Kovaľov, Alex Tanguay, ale v stredu je už bola situácia úplne odlišná. Medzi najlepších troch sa zmestil už len fínsky kapitán Canadiens. Pittsburčania zapli "hlasovacie turbíny" a oboch svojich elitných centrov, aktuálne vedúcich kanadské bodovanie celej ligy, katapultovali na čelo. Crosby je s vyše 610.000 hlasmi vôbec najviac vyberaným hokejistom v rámci oboch konferencií.

Pensylvánčania však nevidia len svoje najväčšie hviezdy, ale pričinili sa aj o dramatickejšiu "stíhačku" medzi obrancami a brankármi. U zadákov sa za duom Andrej Markov, Mike Komisarek zrazu "znikadiaľ" ocitli Sergej Gončar a Ryan Whitney a obaja môžu prehovoriť do konečného poradia. Priazeň fanúšikov mohol pocítiť aj Marc-Andre Fleury, ktorý sa priblížil "na dostrel" Careymu Priceovi. Hoci je snaha podporovateľov pittsburského tímu veľmi intenzívna, v týchto troch prípadoch má jediný háčik: Gončar, Whitney i Fleury sú dlhodobo zranení a ani keby chceli, s najväčšou pravdepodobnosťou sa nestihnú dať zdravotne dokopy do Zápasu hviezd v Montreale... Medzi zadákmi sa má šancu dostať ešte medzi začínajúce duo aj kapitán Bostonu Zdeno Chára, z piateho miesta však stráca na štvrtého Whitneyho vyše 100.000 hlasov.

Na Západe by podľa aktuálneho postavenia mali najväčšie zastúpenie v otváracích formáciách hokejisti Detroitu ako doteraz, ale ich prevaha už nie je taká výrazná. Hossa a Pavel Dacjuk ostali medzi útočníkmi medzi najlepšími, na "striebornej" priečke je však už namiesto Henrika Zetterberga kapitán Calgary Jarome Iginla. Obrannú dvojicu s veteránom Nicklasom Lidtrömom by mal tvoriť ďalší "plameň" z Calgary Dion Phaneuf, kým pozícia v bránke začínajúceho Roberta Luonga sa zdá byť spečatená. Momentálne zranený gólman Vancouveru má viac než dvakrát toľko hlasov ako druhý Jevgenij Nabokov zo San Jose.

Do 2. januára budúceho roka môžu ešte všetci fanúšikovia zámorského hokeja voliť koľkokrát sa im zachce, pretože počet hlasov ani od jedného priaznivca nie je limitovaný. Zápas hviezd sa uskutoční 25. januára 2009 v montrealskom Bell Centre. Priamy prenos z neho, ako i zo súťaže zručností deň pred ním sa bude vysielať do viac než 150 krajín sveta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa najlepší medzi útočníkmi na Západe