Holandský tím stavil na Rusovú, Liptáka to neprekvapilo

Arantxa Rus.
Arantxa Rus. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|6. feb 2015 o 20:18

Slovenky vlani vypadli zo svetovej skupiny, pri pokuse o návrat sú prvou prekážkou Holanďanky.

Holandsko - Slovensko

Pohár federácie, 1. kolo II. svet. skupiny Sobota od 13.00:

Bertensová - Kar. Schmiedlová

Rusová - Rybáriková

Nedeľa od 12.00:

Bertensová - Rybáriková

Rusová - Kar. Schmiedlová

štvorhra: Hogenkampová, Krajiceková - Rybáriková, Kar. Schmiedlová

RTVS vysiela zápasy po oba dni v priamom prenose na Dvojke.

APELDOORN, BRATISLAVA. Kapitán holandského tímu v Pohári federácie Paul Haarhuis sa nepozeral na rebríčkové postavenie svojich hráčok a ako dvojku zaradil vo víkendovom zápase so Slovenskom Arantxu Rusovú - 218. vo WTA, hoci Richel Hogenkampová je v renkingu o 93 miest vyššie.

Súboj 1. kola druhej svetovej skupiny na antuke v hale v Apeldoorne odštartuje v sobotu o 13.00 prvá hráčka domáceho tímu Kiki Bertensová (70.) proti slovenskej dvojke Karolíne Schmiedlovej (75.), po nich nastúpia na dvorec Arantxa Rusová a Magdaléna Rybáriková.

V nedeľu sú na programe zvyšné tri zápasy.

Slovensko hrá bez Dominiky Cibulkovej a Daniely Hantuchovej, ktoré dali prednosť individuálnemu programu. Jana Čepelová sa doliečuje po zápale pľúc.

Jednotka Rybáriková

Nominácia ľaváčky Rusovej, ktorá bola v lete 2012 v rebríčku na 61. mieste, kapitána Slovenska Mateja Liptáka nezaskočila.

„Nie je to pre mňa prekvapenie,“ povedal pre portál stz.sk. „Rátal som s tým, Holandsko má štyri pomerne vyrovnané hráčky s rovnakou výkonnosťou. Rusová bola v minulosti vysoko v rebríčku, má skúsenosti, hrala turnaje na antuke, je nebezpečná, a keď má svoj deň, môže byť pre naše tenistky nepríjemnou protivníčkou. Verím však, že naše reprezentantky sú dobre pripravené.“

Prvý raz v kariére je jednotkou slovenského tímu Rybáriková a hoci antuka nie je jej obľúbeným povrchom, v súboji s Rusovou bude favoritkou. Z turnajov má s ňou bilanciu 2:0, ale ani raz sa nehralo na antuke.

Bertensová jediný doterajší vzájomný duel s Karolínou Schmiedlovou vyhrala vlani v Hongkongu 6:2, 7:6, hralo sa na betóne.

Haarhuis: Bolo to tesné

Haarhuis bol kedysi svetovou jednotkou vo štvorhre, zaradenie Rusovej dlho zvažoval.

„Či bolo ťažké vybrať druhú hráčku? Bolo to tesné,“ vysvetľoval. „V prospech Rusovej zrejme rozhodla antuka, je na nej o čosi lepšia ako Hogenkampová. Ale je možné aj to, že som sa nerozhodol správne. Takto som to však cítil a odpoveď nám dá tento víkend. Arantxa Rusová nemala sebavedomie, mala zranenia, prehrávala v prvých kolách... Ale teraz sa pokúša opäť vrátiť do svetovej stovky. Verím jej.“

Slovensko vlani vypadlo zo svetovej skupiny, v tejto sezóne bojuje o návrat medzi osemčlennú elitu. Víťaz zápasu postúpi do aprílovej baráže.

Nie je bez zaujímavosti, že v súboji II. svetovej skupiny Argentína - USA v Buenos Aires nastúpi v tíme hostí aj svetová jednotka Serena Williamsová, ktorej neprekáža, že v rozbehnutej hardovej sezóne sa hrá na antuke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Holandský tím stavil na Rusovú, Liptáka to neprekvapilo